Tu știi cine ești?

În zilele de astăzi, cu un program aproape întotdeauna ocupat, este dificil să ne găsim timp pentru a ne gândi la cine suntem noi, la punctele noastre forte, dar și la slăbiciuni, la modul în care ne organizăm viața, la obiceiurile și valorile noastre.

În plus, mulți dintre noi pur și simplu nu suntem înclinați să ne petrecem prea mult timp pentru auto-reflecție. Uneori, se întâmplă să avem acest timp, și să îl folosim calitativ; însă nu este întotdeauna plăcut când ajungem de la punctele forte la slăbiciuni, așa că… renunţăm. În consecință, mulți dintre noi, avem un nivel destul de scăzut de auto-conoaștere.

La ce ne ajută auto-cunoașterea? La maximizarea abilităților de management, la îmbunătățirea judecății noastre și capacității noastre de a identifica oportunități pentru dezvoltarea personală și profesională.

Cum te face autocunoașterea mai eficient?

Stresul. Locurile de muncă care nu se potrivesc cu personalitatea ta au tendința de a-ţi produce mai mult stres decât locurile de muncă cu care ești compatibil. Acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să ocupi niciodată un post care intră în conflict cu personalitatea ta. Cu toate acestea, ar trebui să fii conștient de tipul de personalitate avut, pentru a evita situaţiile dăunătoare.

Dezvoltarea abilităţilor. Proiectele de îmbunătăţire ar trebui să înceapă în mod normal cu o evaluare a decalajului dintre situația actuală și situația viitoare dorită. Având un sentiment precis cine ești ajută să te decizi ce trebuie să faci pentru a îmbunătăţi ceea ce ești, deoarece, de multe ori, auto-cunoașterea va dezvălui un decalaj în ceea ce privește aptitudinile pe care dorești să le lucrezi. Cunoașterea de sine te va ajuta să exploatezi punctele forte și să faci faţă slăbiciunilor tale.

Motivația. Este foarte dificil să faci faţă slăbiciunilor atunci când nu înțelegi ce le provoacă. Când nu știi ce comportamente sunt necesare a fi schimbate pentru a-ți îmbunătăţi performanța, te simți neajutorat. Cunoașterea de sine te va ajuta să îţi dai seama „ce?”, „de ce?” și „cum?”. În plus, gradul de conștientizare a nevoilor psihologice poate crește motivația, ajutându-te să înțelegi și să cauți recompense pe care le dorești într-adevăr, cum ar fi: un sentiment de realizare, responsabilitate suplimentară, o oportunitate de a-i ajuta pe alții, sau un program de lucru flexibil.

* * * * *

Pe lângă cele deja enumerate, auto-cunoașterea ne ajută la evaluarea priorităţilor personale, la capacitatea de a lua decizii bune atunci când vine vorba de „când?” și „la cine?” să apelăm atunci când avem nevoie, și la dezvoltarea unor strategii și mecanisme de adaptare personală adecvate. Când vei deveni conștient cine ești și ce poţi face tu, vei începe să crești ca persoană. Vei dezvolta auto-acceptarea și aceasta, la rândul său, te va face mai tolerant cu ceilalți.

Deci, ce spui, îţi faci timp astăzi să te gândești la ce te definește pe tine?

Bibliografie: www.wright.edu | www.medicine.wisc.edu | wwww.ezinearticles.com

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere