Tips for trips

Prima călătorie pe care am avut-o a fost la vârsta de 16 ani, când nu ştiam aproape nimic legat de felul în care ar trebui să organizez şi să planific o vacanţă de succes. De atunci au trecut mai bine de 8 ani, timp în care am vizitat în jur de 20 de ţări, am verificat zeci de zboruri, am făcut nenumărate rezervări şi o mulţime de greşeli din care am învăţat nespus de mult. Iată în continuare o selecție de sfaturi ce cu siguranță vă sunt de folos mai ales în prag de vacanță. 
Bilete pe-ndelete
Cel mai bine este să compari preţul zborurilor, folosind site-uri precum skyscanner.com (eu pe acesta îl folosesc cel mai des), sau kayak.com. Odată ce ai introdus data dorită, asigură-te că verifici preţul biletelor pentru întreaga lună, mai ales dacă eşti flexibil în ceea ce priveşte data vacanţei. 
Dacă nu eşti grăbit să achiziţionezi biletul, setează o "alertă pentru oferte" (price alert), în acest mod vei primi un email imediat ce preţurile la biletele dorite încep să scadă. 

Cel mai indicat este să cumperi un bilet de avion cu minim 6-8 săpătmâni înainte de data călătoriei. 
După ce ai găsit compania aeriană care oferă cel mai bun preţ, cumpără biletele direct de pe site-ul companiei respective, unde adesea costurile sunt cele mai mici. Majoritatea agenţiilor de turism percep extra taxe care nu apar în preţul inițial al biletelor.

Acum încotro?!
Atunci când trebuie să călătoreşti între destinaţii, asigură-te că îţi faci bine temele acasă înainte de a ajunge în locul respectiv. Vezi dacă există acces la metrou, autobuz sau tramvai, sau descarcă aplicaţii care te pot ajuta să găseşti ceva convenabil (ex. Uber în Europa sau Grab în Asia).
De asemenea există hărţi pe care le poţi folosi chiar şi fără acces la internet, care te vor direcţiona către staţii de metrou, tren, tramvai, autobuz sau taxi.
Încearcă să eviţi folosirea taxiurilor care nu au un sistem de taxare la bord. 

Real story
De curând am vizitat Sapa, şi pentru a ajunge la staţia unei telecabine a trebuit să luăm taxiul. Nu am observant iniţial că acesta nu avea aparat de taxare, şi când am ajuns la destinaţie ne-a cerut un preţ dublu faţă de cel normal. Lecţie învăţată!
 
Hotel, dulce iad!
După ce ai rezolvat cu biletele de avion şi transportul între punctele de interes, e timpul să te uiți la opţiunile pentru hotel. Ca şi în cazul biletelor de avion, este indicat să foloseşti un motor de căutare care include mai multe opţiuni (eu folosesc tripadvisor.com). Acolo găseşti o lista de preţuri comparative între mai multe site-uri, cum ar fi booking.com, agoda.com sau hostelworld.com. Odată ce ai ales cea mai bună ofertă, fă rezervarea pe siteul oficial al companiei. 
În cazul în care ești un călător împătimit, merită să îi crezi un cont pe unul dintre aceste site-uri. Ofertele, reducerile şi preţurile speciale sunt un mare avantaj atunci când vine vorba de călătorii. 

Înainte de a rezerva însă, asigură-te că citeşti cu atenţie toate condiţiile. Cel mai indicat este să rezervi o cameră pentru care nu trebuie să plăteşti în avans, şi la care poţi renunţa eventual, fără să plăteşti taxe suplimentare. De asemenea, uită-te unde este localizat hotelul; cu cât este mai aproape de centru cu atât este mai scump. 
Un ultim sfat – citeşte recenziile clienţilor anteriori. Desigur, fiecare persoană are aşteptări diferite şi experienţe singulare, dar este întotdeauna bine să ştii cât de cât la ce să te aştepţi. Nu vrei să petreci noaptea într-un hotel plin de igrasie sau care nu este suficient de curat, ale cărui uşi nu se închid sau care nu se află într-o zonă sigură. Crede-mă, poate fi mai rău de atât!

Încă unul şi mă duc
Un ultim sfat – fii pregătit să îmbrăţişezi inevitabilul! Drumul cu autobuzul s-ar putea să dureze 7 ore în loc de 4, preţul de la muzeu s-ar putea să fie mai mare decât ai văzut pe internet şi cafeneaua la care voiai aşa de tare să mergi s-ar putea să fie închisă pentru renovări. 
Fă-ţi un plan flexibil şi îmbrăţişează noile posibilităţi care vin de-a lungul vacanţei. Eşti acolo să te relaxezi şi să te bucuri. Nu îţi sabota singur voia bună!

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

6

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere