Suntem doar prieteni

10 întrebări care îţi arată cum stau lucrurile în realitate

"Suntem doar buni prieteni..." este una dintre propoziţiile cu cel mai mare potenţial de intrare-ieşire pe urechile ascultătorilor.

De ce nu ne crede nimeni când spunem asta?
Poate pentru că în străfundul neexplorat al minţii noastre, nici noi nu credem ce spunem. Desigur, nimeni nu îşi propune să se mintă singur. Însă de multe ori exact asta facem atunci când evităm să ne gândim mai serios la sentimentele noastre.

Cât de importantă este această relaţie pentru mine? Este într-adevăr numai o prietenie frumoasă şi atât? Şi pentru că nu ne este întotdeauna simplu să ne dăm seama unde anume ţintesc sentimentele noastre, iată o listă de întrebări la care e bine să ne gândim!

1.Când ţi se întâmplă ceva bun sau ceva rău, care este prima persoană căreia vrei să-i spui mai întâi?

Persoana aceasta este cu siguranţă una în care ai încredere. La acest nivel este evidentă doar dorinţa ta de a crea sau de a menţine o legătură emoţională cu această persoană. Suntem sociabili şi investim emoţional în ceilalţi. Însă atunci când această investiţie se restrânge la o singură persoană, şi aceasta de sex opus, este bine să fim atenţi la noi înşine.

2.Despre ce vorbiţi mai des?

Despre întâmplări sau despre sentimente? Aveţi discuţii despre prietenia
Conversaţiile arată nivelul la care se află o relaţie. Dacă ne imaginăm etapele posibile ale unei relaţii ca trei cercuri concentrice, împărţirea ar suna cam aşa: primul cerc – convenienţele. Ne salutăm, întrebăm „Ce mai faci? Ce fac părinţii?” etc. Genul acesta de apropiere îl putem avea cu oricine, fără să simţim nevoia unei afinităţi speciale.

Al doilea cerc – faptele: vorbim despre vreme, despre ce se mai întâmplă prin ţară, în general despre întâmplări relevante pentru noi. În acest cerc intră prietenii noştri, cei cu care avem lucruri în comun de discutat şi cărora le putem împărtăşi opiniile noastre.

Cercul al treilea – sentimentele: este un spaţiu emoţional în care nu se intră decât pe baza unui permis special: încrederea. Despre nevoile, temerile, sentimentele noastre nu vorbim decât cu prietenii foarte apropiaţi, şi uneori nici lor nu le comunicăm absolut tot ce simţim. Dacă prietenul tău de sex opus are acces în acest cerc, e clar că prietenia voastră a depăşit nivelul de simplă amiciţie.

3.În ieşirile de grup, vă place să vă separaţi de ceilalţi şi să mergeţi singuri?

Nu ne referim aici la a rămâne întâmplător în urmă într-o excursie sau la a o lua pur şi simplu înaintea grupului, în parc. E o diferenţă între a face acest lucru intenţionat şi repetat, şi ceea ce este o simplă conjunctură.

4.Contact. Cauţi des să o/îl atingi?

E în natura noastră să căutăm apropiere fizică, însă facem acest lucru în mod diferit cu oameni diferiţi. O bătaie amicală pe umăr poate nu spune nimic deosebit, dar atunci când cauţi, cu motiv sau fără motiv, să îţi atingi prietenul, e o dovadă vizibilă a unei apropieri deja existente la nivel mental.

Observă-ţi comportamentul faţă de amicii tăi şi faţă de acel prieten bun. Dacă sunteţi doar prieteni nu ar trebui ca diferenţa de comportament la acest nivel să fie foarte mare.

5.O/îl urmăreşti cu privirea atunci când nu se uită?

Tocmai îşi caută un loc în biserică şi te surprinzi privind îndelung? Ce bine îi vine costumul... ce păr frumos are!..., însă atunci când vi se întâlnesc privirile te reajustezi la realitate?

6.Dacă prietena/prietenul tău ar fi de acelaşi sex cu tine, ai mai fi la fel de implicat în prietenia voastră?

Aţi mai petrece tot atâta timp discutând? Ai mai fi la fel de entuziasmat/ă să vă vedeţi? Aţi mai vorbi despre aceleaşi lucruri dacă aţi fi amândoi de acelaşi sex?

7.Dacă prietena/prietenul tău s-ar căsători, cum ar afecta asta relaţia voastră de prietenie?

Ar scădea în intensitate sau în direcţia de abordare?

Te-ar şoca să afli că prietenul/prietena ta a început o relaţie romantică serioasă cu o altă persoană? Dacă acel altcineva ar fi de faţă atunci când vă vedeţi, aţi mai discuta cu aceeaşi deschidere? Ai mai aborda aceleaşi subiecte de conversaţie, ştiind că el/ea este căsătorit/ă?

8.Te interesează să ştii dacă prietena/prietenul tău te consideră o persoană atractivă?

Influenţează asta felul în care te îmbraci?

Amicii pot avea gusturi foarte diferite în ceea ce priveşte îmbrăcămintea. Asta înseamnă că nu vei simţi o presiune în a te îmbrăca într-un anume fel, ca să placi prietenului/prietenei tale.

9.Păstrezi mici suveniruri de la ea/el?

Paharul de plastic din care a băut în excursie, semnul de carte pe care ţi l-a făcut cadou pentru că a văzut că îţi place, un şerveţel folosit ;-). Sunt lucruri la care nu ar trebui să te uiţi cu veneraţie.

10.Te gândeşti cu căldură la mici gesturi atente pe care le-a făcut pentru tine?

Ai avut o zi proastă şi nimic nu te înveseleşte. Dar îţi aminteşti de un gest frumos pe care ea/el l-a făcut pentru tine şi te luminezi la faţă. Îţi recapeţi zâmbetul pentru că simţi că pentru acea persoană ai valoare, că ţine la tine.

Sunt lucruri care ne pot scoate din labirintul nostru de sentimente şi emoţii, prin simplul fapt că le gândim cu un strop de atenţie. Răspunde-ţi sincer şi analizează-ţi intenţiile. Vei fi surprins de câte suferinţe inutile poţi scăpa, doar fiind sincer cu tine însuţi!

(adaptare după seminarul Happily Ever After: Finding True Love, God's Way,
susţinut de Nicole Parker la GYC 2007)

Un articol scris de: Alina Kartman

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

4.3

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere