Adam Steltzner este un inginer din cadrul NASA care lucrează pentru Jet Propulsory Laboratory. El a fost liderul echipei care a organizat și a realizat aterizarea roverului Curiosity pe Marte. O carieră de succes. O carieră care a început așa cum ne-am aștepta cu un vis măreț din primii ani de școală...Ei bine, nu! Povestea sa este cu totul diferită de majoritatea poveștilor de succes!
Spre deosebire de alți ingineri din domeniul său, Adam a făcut mari eforturi pentru a ține pasul cu colegii săi în timpul școlii. Un director i-a spus chiar că nu era sclipitor. Experiența din liceu părea să confirme aceasta. Cu mare greutate a reușit să treacă de cursurile de geometrie. Tatăl său i-a spus că nu va face mare lucru în viață, o afirmație care l-a urmărit pentru multă vreme. Cu siguranță școala nu reprezenta o prioritate pentru el. După liceu planul era să devină un star rock, visa să devină o vedetă. În perioada când colegii lui se pregăteau pentru colegiu, el cânta la chitara bass într-o trupă rock. Într-o noapte, după ce cântase într-un club, se îndrepta spre casă. A privit spre cer și strălucirea stelelor l-a fascinat. Experiența aceea l-a determinat să se înscrie la un curs de fizică. Vroia să cunoască tot ce se poate despre legile care guvernează Universul. A fost doar un început pentru că și-a descoperit pasiunea pentru astronomie, fizică și inginerie și în anii următori a reușit să obțină titlul de doctor în inginerie mecanică și apoi a obținut postul la Jet Propulsory Laboratory la NASA.
Pentru Adam totul a început cu o privire la cerul înstelat. Mai târziu, dar nu prea târziu!
Poate și tu te afli acum la o răscruce de drumuri sau într-un punct mort de unde nu îți e clar încotro s-o apuci. Poate ești dezamagit că nu ai avut un vis pe care să îl urmezi și poate ca nici acum nu ai unul. Mulți oameni de succes nu au avut o viziune clară cu privire la viața lor, dar ei au început prin a face pași mici, poate nu întotdeauna în direcția cea bună la început.
Caută să găsești un răspuns la aceste întrebări: “Ce ar trebui să încerc mai întâi?" sau "Despre ce subiect vreau să știu mai mult?" Ia-ți timp să îți pui întrebări. Învață să te cunoști. Notează lucrurile care te interesează și lucrurile pe care le-ai face dacă timpul și banii nu ar fi o problemă.
Dacă nu îți iei timp să îți identifici și să îți urmărești visele, s-ar putea ca la sfârșitul vieții tale să nu ai ce să arăți decât o mulțime de postări pe Facebook și de seriale vizionate de-a lungul timpului. Oricât de mult te-ai complace într-o stare de reverie, aceasta nu îți va fi de folos cu nimic dacă nu te apuci de treabă. Nu contează în ce stadiu te afli în viață. Dacă nu ești mulțumit sau ești nesigur cu privire la ce ai de făcut, oprește-te! Este timpul pentru o reevaluare! E posibil să spui că acum e târziu, dar nu e prea târziu pentru a o lua de la capăt! Ești încă tănăr! Spune stop și ia-o de la capăt!
Surse:
http://www.npr.org/2012/08/03/157597270/crazy-smart-when-a-rocker-designs-a-mars-lander
http://www.success.com/article/what-to-do-when-you-have-no-idea-what-to-do-with-your-life
http://www.lifehack.org/articles/work/you-dont-know-what-with-your-life-read-this.html