Singurătatea oamenilor în vârstă: Cazul soților Fred și Doris Thomson

Iureșul vieții la vârsta tinereții și maturității aproape că ne face să uităm cum și cât de repede trec zilele. Familia, serviciul, școala, activitățile sociale care ne cer prezența sunt multe dintre preocupările zilnice care contribuie peste ani la adunarea de experiențe, amintiri și prietenii frumoase. Ne gândim prea puțin cum va arăta viața noastră odată ce vom ieși la pensie, sau poate nici nu ne interesează. Pentru că pensionarii și oamenii în vârstă sunt prea puțin băgați în seamă și integrați în rutina zilnică a societății.

O urgență neobișnuită

Aceasta a fost și cauza pentru care operatorii de la numărul de urgență 999 din Marea Britanie au primit într-o zi un apel din partea unei doamne în vârstă care insista ca cineva să vină să o ajute. Pentru că nu a dat prea multe detalii, un echipaj de poliție s-a deplasat până la adresa indicată, crezând că aceasta căzuse și avea nevoie de ajutor medical. Când au ajuns, au descoperit cu uimire că la acea adresa locuia un cuplu de bătrâni, ambii în vârstă de 95 de ani, care sunaseră la numărul de urgență pentru că se simțeau singuri.

Fred și Doris Thomson locuiesc singuri în orașul Middleton. Deși au un cerc frumos de prieteni, familie și vecini, singurătatea îi apasă din ce în ce mai mult. În ultimii ani, Fred a început să orbească, iar lui Doris îi este din ce în ce mai greu să aibă grijă de el. Amândoi simțeau nevoia să vorbească cu cineva.

Cei doi ofițeri de poliție care au răspus apelului de urgență au petrecut 30 de minute în locuința cuplului. Le-au făcut un ceai și au ascultat povești de viață de pe timpul celui de-al doilea război mondial. Unul dintre ei a trimis chiar și un tweet, povestind pe scurt cazul cu care s-au confruntat. Bineînțeles că au apărut imediat reacții mixte. Unii au lăudat gestul polițiștilor, în timp ce alții s-au arătat de-a dreptul deranjați, motivând că astfel de vizite nu intră în atribuțiile oamenilor legii și că își pierd timpul în loc să prindă criminali sau să restaureze ordinea.

Mai târziu, ofițerii au declarat: „Am făcut ceea ce oricare alt polițist ar fi făcut dacă s-ar fi aflat într-o situație similară. Tweetul original a vrut să arate că noi nu suntem aici doar pentru a ne ocupa de infracțiuni sau sau rezolvăm problemele mai puțin plăcute ale societății, ci și pe cele pe care statisticile nu le pot lua în calcul. Cuplul pe care l-am cunoscut are o mulțime de prieteni, membrii ai familiei și vecini, dar cu toate acestea, situația lor ne-a confirmat faptul că societatea trebuie să îi vadă și să îi ajute pe oamenii care se luptă cu anumite probleme și au nevoie de ajutor.”

Cuplul de bătrâni a fost de asemenea încântat de vizita primită. Fred Thomson a comentat: „Am simțit că într-adevăr cuiva îi pasă. Și asta contează foarte mult. Chiar și lucrurile neînsemnate despre care povesteau, nimic special, ne-au arătat că le pasă. Pur și simplu au venit și au stat de vorbă cu noi.”

Potrivit NHS (Serviciul Național Medical), în Marea Britanie, 51% din vârstinicii de peste 75 de ani locuiesc singuri, iar 5 milioane de locuitori mărturisesc că pentru ei televizorul este singura companie pe care o au. Totodată, 1 milion de persoane în vârstă au mărturisit că nu au vorbit cu niciun prieten, vecin sau membru al familiei de mai bine de o lună.

https://www.youtube.com/watch?v=wuz2ILq4UeA

Surse: www.independent.co.uk | www.bbc.com | www.thejournal.ie

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere