Secretul este…

Suntem în plin sezon de nunți. În fiecare săptămână vedem pe rețelele de socializare poze cu miri fericiți ce tocmai și-au declarat dragoste eternă și care pornesc la drumul în doi convinși fiind că fericirea lor va dura toată viața. Dar privim de asemenea cum în cazul altora status-ul se schimbă din “căsătorit” în „divorțat”. Sau poate că nici nu e nevoie să se ajungă atât de departe. Auzim și vedem atât de multe cupluri care zilele acestea serbează un număr de ani de la nuntă, dar care se simt înstrăinate și nefericite. De ce? Ce se pierde din prima zi...până când fericirea de cuplu e doar o veche amintire, iar prezentul e presărat cu frustrări, cu reproșuri, cu tristețe și singurul viitor ce se mai conturează e cel al despărțirii?

Psihoterapeutul John Gottman, după ce observă timp de 15 minute un cuplu proaspăt format, poate să prezică cu un succes de 94%, dacă acel cuplu va avea o căsătorie fericită sau una nefericită, posibil urmată de un divorț.

Care este secretul?

El spune că secretul unei relații de dragoste de succes nu stă în cinele romantice cu lumânări, nici în călătoriile în orașe ale iubirii sau plimbările cu trăsura sub clar de lună, nici în oferirea săptămânală a unui cadou și nici în plimbările lungi pe plajă.

John Gottman spune că cel mai important factor pentru o căsătorie fericită este atenția – momente scurte de atenție pozitivă.

De când suntem mici am auzit că „lucrurile mărunte” contează în viață, dar ne-am dorit să le bifăm „pe cele mari” și apoi este atât de trist că atunci când devenim mari, constatăm că neaplicarea acestei lecții simple duce la eșec.

Dacă vrei să închiriezi o limuzină sau să-ți plimbi iubita cu elicopterul, este bine. Dacă vrei să îi faci un cadou scump și o declarație de dragoste cum nici în cărți sau în filme nu găsești, e foarte bine...DAR nimic nu se compară pe termen lung cu oferirea atenției tale, a timpului consistent și focalizat.

Pentru că dragostea care durează, spune Gottman, constă în lucrurile mici; constă în a te uita la partenerul tău și a spune îmi place cum îți stă părul dimineața, în a trimite un mesaj cu textul îmi e dor de tine, dragostea se menține zilnic cu mici gesturi de atenție. Așa nu moare dragostea, nu trebuie „resuscitată” cu un weekend la Paris sau cu un buchet imens de trandafiri,  după ce un an întreg ai fost indiferent și rece. Lucrurile mărunte înseamnă ca atunci când te sună în timpul zilei vocea ta să exprime bucuria că-i auzi glasul, în loc ca tonul vocii tale să spună că ai lucruri mai importante de făcut, înseamnă a alege lauda în locul învinovățirii și a-i strânge mâna când știi că îi e frică,  înseamnă a pune pauză când urmărești programul preferat doar pentru a auzi cum i-a fost ziua. Dragostea se menține cu atenție reciprocă. Aceasta înseamnă să observi că buzele i se încrețesc caraghios când zâmbește, că are o coafură nouă, că a făcut un gest pentru tine. A oferi timp celui de lângă tine înseamnă a sta de vorbă dimineața și a vă privi în ochi, înseamnă a viziona un film mână în mână într-o seară, și a-ți aminti permanent faptul că oricât de tare v-ați certa la un moment dat, sunteți în aceeași echipă. Dragostea constă în acele îmbrățișări spontane și în toate acele lucruri mici pe care le faci pentru a-i arăta că este cu adevărat o comoară. A fi amabil e mai valoros decât a avea dreptate, așa cum a fi iertător e mai constructiv decât a tot reveni la cele rele.

Dragostea nu se menține prin frecventarea unor restaurante de lux, ci prin mesele regulate în intimitatea casei. Dragostea este despre a fi împreună, este despre a-i oferi un pahar cu apă când îți iei unul pentru tine.

Ce folos au nunțile extravagante, dacă după puțin timp cuvintele de apreciere și gesturile mici devin rare? Ce folos au aniversările pompoase dacă 360 de zile pe an, cel ce te iubește tânjește după atenția ta?

Ce rost au cadourile scumpe și viața de lux dacă sufletul tău strigă după iubire? Este trist că aproximativ 3 miliarde de oameni suferă de foame și merg zilnic la culcare cu stomacul gol ... dar alte 4 miliarde se duc la culcare tânjind după un cuvânt de dragoste și apreciere.

Dacă ai găsit pe cineva pe care să iubești, nu uita...dragostea se hrănește cu lucruri mărunte și cu atenție. Nu aștepta crizele pentru a reînvia iubirea cu vacanțe extravagante. Acum este timpul potrivit pentru a menține dragostea cu lucrurile mici pentru că adevărul este că ele umplu cea mai mare parte din inimile noastre.

Numai așa vei sărbători an de an dragostea și căsătoria cu aceleași emoții plăcute ca în ziua nunții.  

 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.6

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere