Rezoluții și soluții

„Viața este un construct artistic“ spunea una dintre pacientele de la HOSPICE Casa Speranței (cea mai mare Fundație de îngrijiri paliative din România) într-una dintre vizitele pe care le-am făcut în centrul HOSPICE din București (obișnuiesc să merg acolo în fiecare zi de vineri).

Fiecare zi este o replică în miniatură a vieții noastre, așa încât oricare an care trece deja a creionat pentru fiecare dintre noi 365 de schițe aproape identice a modului în care arată viața noastră.

Ceea ce se întâmplă interesant pe final de an este că mulți dintre noi realizăm proiecții despre cum ne dorim să arate viața noastră în continuare, dar facem și un bilanț al lucrurilor realizate. Și astfel ajungem să observăm de cele mai multe ori o distanță între cele două aspecte, adică punctul de la care plecăm este mai mult sau mai puțin mai îndepărtat decât destinația la care ne dorim să ajungem. 

Ajungem să constatăm astfel de diferențe în planuri diverse care formează viața noastră, iar unul dintre cele mai îndelungate studii care au cercetat aspectele care ne determină să ne simțim împliniți sau nu (studiul Gallup, desfășurat pe o durată de peste 70 de ani) a determinat că sunt 6 arii în care este nevoie să avem rezultate pentru a ne simți împliniți

I. Profesional (carieră)

II. Relații (cum ne înțelegem cum cei apropiați)

III. Financiar (cât câștigăm)

IV. Fizic (corpul nostru)

V. Evoluție (progres personal)

VI. Contribuție (impactul în viețile celorlalți)

Așdar, dacă tot este timpul lecțiilor de final de an și al obiectivelor noi, putem să avem aceste 6 planuri în minte atunci când analizăm anul care s-a încheiat și facem planul pentru anii care urmează.

O să enumăr și eu 6 lecții pe care mi le-a adus anul 2018, în fiecare dintre aceste planuri.

I. Profesional (carieră)

Am constatat că cel mai important ingredient pentru a ajunge la un rezultat mai mare este focusul. Pentru că sunt o persoană care găsește rapid un lucru bun în fiecare dintre proiectele care se implică, am ajuns să spun DA multor propuneri care mi-au fost făcute și multă din energia mea creativă s-a disipat sau micșorat pentru că au fost mult prea multe direcții în care mi-am pus atenția. Este un lucru ce merită să te ghideze și pe tine în plan profesional. Un prieten îmi spunea odată legat de alegerea mea de a face mai multe lucruri deodată: „Vrei să schimbi lumea sau vrei doar să o zgâlțâi?” Fără a avea un singur domeniu căruia să te dedici, nu vei aloca suficiente resurse pentru un progres real și împlinitor.

Lecția mea legată de profesie: focusează-te pe cât mai puține lucruri!

II. Relații (cum ne înțelegem cum cei apropiați)

Probabil ai auzit de multe ori expresia legată de faptul că “suntem media celor cu care ne bem cafeaua” sau “media celor 5 oameni cu care ne petrecem cel mai mult timp”. Involuntar, ajungem să semănăm în toate aspectele posibile cu persoanele în compania cărora petrecem cel mai mult timp. E important să ții cont că din punct de vedere al aportului pe care îl au în viața noastră, oamenii se împart în 3 categorii: dăruitori, profitori și egalizatori. E de ajuns să întâlnești un singur profitor care să îți absoarbă toate resursele (așa cum mi s-a întâmplat mie în ultimele 4-5 luni) și vei vedea cât de dăunător este să te lași ghidat doar de bunele intenții, mai ales în direcția nepotrivită. Și te asigur: nu vei mai prezenta niciun interes pentru profitori odată ce au obținut de la tine tot ce le puteai oferi.

Lecția mea legată de relații: fugi cât poți de repede și de departe de profitori!

III. Financiar (cât câștigăm)

Dacă te numeri în categoria oamenilor cărora le place să dăruiască, vei avea de multe ori tentația de a face lucruri în mod gratuit, ceea ce este o mare greșeală. Este nevoie să primești ceva în schimbul muncii tale, chiar dacă acel ceva nu înseamnă bani. Am făcut greșala de a aloca aprox. 300 de ore în 2 proiecte mari (deci aproximativ 600 de ore de muncă), fără să cer nimic în schimb, ci doar bazându-mă pe buna mea relație cu oamenii cu care am lucrat. Ce s-a întâmplat? E simplu! Ei au obținut ce își doreau, iar eu am rămas cu 600 de ore pe care nu le mai pot recupera orice ar fi. Limitează-ți numărul de ore pro-bono lunar și ai grijă să nu depășești sub nicio formă acel număr de ore. Iar dacă ai stabilit că un parteneriat este plătit, nu te apuca de lucru până nu semnezi un contract, indiferent ce termen de plată ai agreat!

Lecția mea legată de financiar: limitează numărul orelor lucrate pro-bono și semnează un contract înainte de a începe să lucrezi orice fel de proiect!

IV. Fizic (corpul nostru)

Avem un vehicul care ne determină cum ne simțim, cât de energici suntem, cât combustibil avem pentru proiectele zilnice. Anul acesta am alergat probabil mai mult ca oricând (Am sărit de 500 de km alergațI.Știu este puțin comparativ cu volumul de antrenament al celor mai mulți dintre alergători, chiar și la nivel de amatori) , am escaladat cel mai înalt munte din Austria (Grossglockner, 3.798 m) și am făcut zeci de ture de trekking pe munții din România. Mișcarea te face să te simți puternic, activ, revigorat și gata să începi fiecare zi cu maximum de energie. Înainte să îți dorești claritate mentală, asigură-te că ai făcut mai întâi ceva fizic cu corpul tău, astfel încât să te simți în formă.

Lecția mea legată de fizic: minte sănătoasă, în corp sănătos!

V. Evoluție (progres personal)

Într-unul din cursurile pe care le-am urmat la Londra, cursul lui Tony Robbins, acum aproape 5 ani (Unleash the Power Within), Tony spunea foarte clar că nu există stagnari, ci că ori crești, ori mori. Nu aș fi la fel de dramatică în exprimare, dar am observat că mare parte din nemulțumirea legată de viața personală vine din senzația de plafonare, care este generată de faptul că faci zi de zi același lucru, alături de aceiași oameni, în aceleași locuri. Încearcă să aduci zilnic un element de noutate în viața ta, fie că înseamnă o lectură nouă, un prieten vechi pe care îl contactezi, că îți permiți să lucrezi câteva ore pe săptâmână dintr-un loc unde nu ai mai fost niciodată, că descoperi un hobby nou sau pur și simplu îți reînnoiești garderoba sau ai curajul de a adopta un look nou. 

Lecția mea legată de evoluție: un pas mic zilnic, te poate conduce către cea mai lungă călătorie!

VI. Contribuție (impactul în viețile celorlalți)

Decizia care realmente a făcut diferența în viața mea anul acesta a fost aceea de a deveni voluntar în cadrul HOSPICE Casa Speranței de la 1 Aprilie (până atunci, din 2013, făcusem voluntariat în cadrul unei asociații din spitalul Fundeni). La HOSPICE am învățat să privesc viața în profunzime, am învățat ce înseamnă acceptarea totală, pacea cu trecutul și iertarea deplină, orice s-ar întâmpla.

Suntem într-o perioadă specială, în care mesajele legate de bunătate vin din toate direcțiile, însă cred că decizia de a trăi cu adevărat frumos nu poate veni decât din interiorul nostru și nimic exterior nu ne poate convinge să ne transformăm pe termen lung.

Nu aș fi crezut niciodată că decizia de a deveni voluntar la HOSPICE va aduce o modificare atât de radicală a vieții mele, însă mediile potrivite pentru creșterea noastră ne pot oferi cele mai profunde schimbări.

Legăturile cu pacienții adulți și copii de la HOSPICE, care au ajuns la un nivel de maturitate de care oamenii fără provocări sunt la o distanță uriașă, mi-au adus o trezire a inimii și a dragostei de viață foarte dificil de exprimat în vorbe.

Lecția mea legată de relații: nu există eu și ceilalți, există noi.

Fiecare zi este o lecție și nu e nevoie să lăsăm un an să treacă pentru a schimba ceva în viața noastră. Analizează aspectele pe care le consideri cele mai importante pentru viața ta și verifică unde te afli pe propria scală a mulțumirii de sine. Important este să te tratezi cu blândețe și încredere, iar progresele nu vor înceta să apară.

Un 2019 plin de bucurii!

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere