Pentru că ai un frate sau o soră...toată viața vei avea un prieten

V-ați gândit vreodată că cea mai lungă perioadă a vieții voastre este cea în care sunteți frați și/sau surori?

La ce ma refer..

Luam un exemplu fictiv, clasic, dar plecam în calcule de la aceleasi premise.

Părintii tăi s-au căsătorit la vârsta de 25 de ani, la 30 de ani te-au născut pe tine, la 35 de ani pe fratele/sora ta sau invers. Tu te căsătoresti la 25 de ani. La 30 de ani ai primul copil și apoi și alții. Toți protagoniștii din exemplu mor la 80 de ani.

În concluzie...ești copil 50 de ani, soț sau soție 55, părinte 50 și frate sau soră...75 de ani.

Sunt desigur și multe excepții de la calculul de mai sus, dar în general cam așa se întâmplă...deci înțelegi ce vreau sa spun?

Cea mai mare parte din viața ta ești sora sau fratele cuiva...și atunci de ce tocmai între frați, unde relația este cea mai longevivă apar atât de multe disensiuni și certuri, uneori chiar ură și rivalitate?

Dacă ai un frate sau o soră ai un prieten pe viață. Asta e premisa de la care trebuie sa pleci de acum atunci cand interacționezi cu fratele sau cu sora ta, așa că fă tot ce ține de tine să ai o relație excelentă. Iar dacă nu se poate excelentă, măcar bună și obligatoriu decentă.

Este foarte important ca încă din copilărie să existe o relație apropiată între frați. Lucrul acesta se va menține și se va dezvolta spre maturitate, însă dacă bazele nu sunt puse corect de către părinți, este dificil de recuperat, dar nu imposibil.

Cel mai adesea între frati, încă de la vârstă mica se instalează gelozia. De la jucării, până la afecțiunea părinților, de la porția de mâncare, până la moștenirea de la nuntă...din orice se poate ajunge la gelozie. Așa că a preveni rivalitatea dintre frați este în primul rând datoria părinților, dar chiar și dacă ei și-au făcut bine treaba, și chiar daca ei au eșuat...de acum e responsabilitatea ta cum îți cultivi relația cu frații și surorile tale.

Iată câteva principii de care să ții cont:

  1. Stabiliți niște reguli de relaționare sănătoasă. Acestea pot cuprinde hotărârile de a nu vă adresa cuvinte urâte, de a nu divulga secrete, de a nu ține supărare, de a transmite clar și prompt nemulțumirile, de a respecta intimitatea celuilalt etc
  2. Negociați. Mai mult chiar decât în viața de cuplu, negocierea este o parte importantă a oricărei relații între frați. Așa că învățați să vă spuneți punctele de vedere diferite cu respect, să ajungeți la o soluție care să fie agreată de toți. Într-o relație nu e cel mai important să ai dreptate, ci să îl faci pe celălalt să se simtă iubit. Pe termen lung, aparenta pierdere va fi un câștig.
  3. Luați-vă un timp pe care să-l petreceți împreună doar voi. În unele părți ale lumii, în luna mai se sărbătorește „Ziua fraților”... în orice colț de lume ar fi, frații se întâlnesc odată pe an și petrec o zi împreună, doar ei... fără familia extinsă. Poate uneori acest lucru este greu, mai ales când frații sunt adulți, au la rândul lor familii și poate copii, dar o zi pe an poate fi programată și respectată pentru acest obicei frumos. Și nu doar odată pe an. Făceți-vă un obicei din a petrece sărbătorile împreună, poate din când în când concediile, iar dăcă sunteți încă acasă, la părinți...luați-vă timp să stați de vorbă, să vă înțelegeți preocupările și frământările. Comunicarea permanentă și activitățile împreună sunt cea mai sigură cale spre întărirea relațiilor cu frații.
  4. Făceți-vă un obicei din a-i surprinde pe frați cu un gest de atenție, de iubire, cu o vorbă frumoasă.
  5. Niciodată nu vă vorbiți de rău frații, nici măcar de față cu părinții. Nu trebuie să ascundeți sau să fiți complici la greșelile lor dacă acestea le fac rău, dar nu fiți niște pârâcioși care se bucură să câștige puncte în fața părinților denigrându-și frații.
  6. Fiți conștienți de faptul că sunteți diferiți. Chiar și gemeni dacă sunteți, știți că aveți multe în comun, dar mai multe sunt aspectele în care sunteți unici. Așa că acceptați că nu puteți gândi mereu la fel, respectați temperamentul diferit și încercați să-i înțelegeți. Nu vă comportați de parcă le-ați citi gândurile sau le-ați ghici intențiile. Lăsați-l să se exprime și nu fiți surprinși să constatați că aveți puncte de vedere diferite, poate chiar valori de viață diferite, așteptări și realizări opuse, chiar dacă aveți aceeași părinți și teoretic ați avut parte de aceeași educație. Evitați să vă comparați cu frații voștri. La un moment dat, viața vă poate despărți, situațiile și ocaziile sunt diferite, alegerile sunt altele...așa că nu vă raportați întotdeuna la frați sau la surori când vă evaluați succesul sau eșecul.
  7. Planificați împreună surprize plăcute pentru părinți. Lucrul acesta vă va uni și vă va da un puternic sentiment de apartenență. Indiferent cât de dezamăgiți veți fi la locul de muncă, la școală, oriunde v-ați afla, faptul ca știți că familia este una unită vă va crea un confort pe termen lung.

 

Cel mai frumos cadou pe care ți l-au făcut părinții tăi este faptul că ai un frate sau o soră ...sau mai mulți. Biblia spune cât de valoroasă e prietenia, dar niciuna nu se compară cu cea a unui frate. „Prietenul adevarat iubește oricând, dar în nenorocire ajunge ca un frate”. (Proverbele 17:17)

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

6.9

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere