Pe ce îți cheltui banii?

Trăim într-o societate în plină expansiune economică, proiectată, dezvoltată şi gândită doar pe consum.

În toate domeniile se observă un avânt tehnologic uriaş; zi şi noapte fabricile lumii produc fără încetare. În jurul nostru totul se produce la scară industrială. Și se consumă la fel.

Toate domeniile de activitate în care oamenii sunt implicaţi au un singur lucru în comun: banii. Se pare că banii reprezintă combustibilul societăţii, aceasta fiind motorul gigant care consumă şi produce extrem de mult. Lucrurile de care suntem înconjuraţi la fiecare pas ne provoacă, ne ispitesc şi ne fac să fim mai sensibili în faţa consumerismului şi mai acaparaţi de el. Muncind mai mult pentru a avea mai mult, pentru a fi în pas cu tendinţele societăţii, ameţiţi într-un cerc vicios, oamenii au de suferit. Devin sclavii banilor şi implicit ai viciilor societăţii. Oamenii sunt subjugaţi de consum. Şi atunci există cu adevărat fericire, fără libertate?

În iureşul evenimentelor zilnice, cu toată lista de responsabilităţi, cu toate noutaţile despre care trebuie să fii informat în permanenţă, tu nu eşti încurajat către fericire. Îmi vine în minte o replică a lui François-René de Chateaubriand, scriitor şi diplomat francez: “Adevărata fericire costă puţin. Când costă mult, nu e de soi bun.“

În prezent tot mai mulţi oameni se plâng de lipsa timpului, de lipsa banilor şi de lipsa împlinirii personale. Multe probleme familiale şi sociale decurg din modul personal de percepere şi de raportare la bani şi la timp. Pentru situaţia noastră financiară suntem direct responsabili. Nu de puţine ori am pus în coşul de cumpărături lucruri care îşi dovedesc inutilitatea la scurt timp după ce ajung acasă. Sunt şi mărunţişuri comerciale care, sub un ambalaj ispititor, creează dependenţă. Tentaţia de a cumpăra nimicuri este uneori nefirească, mai ales când intrăm în zona gastronomică.

Dezamăgirea că ai cumpărat ceva care nu îţi este necesar este mai mare decât aceea de a nu dispune de bani într-un moment dat pentru a-ţi cumpăra ceva ce ai nevoie.

De aceea renunţă la obiceiurile care îţi risipesc banii și învaţă să economiseşti pentru lucruri sau experienţe de valoare.

Strânge bani pentru călătorii, pentru că libertatea călătoriei deschide mintea către posibilităţi nelimitate. Te schimbă, te insipiră, este ceea ce te face să te simti viu.

Strânge bani pentru o carte bună. Niciodată nu vei avea sentimentul că ţi-au scăpat banii din mână atunci când vei cumpăra un volum preţios.

Ajută-te de finanţele tale ca să-ţi faci din hrană un medicament. Cumpără fructe şi legume de calitate, de sezon.

Decât să îţi cumperi trei tricouri care după câteva spălări vor arăta ca şi când le-ai fi purtat ani la rândul, mai bine ia-ţi unul singur, de calitate. Îmbrăcat cu el vei ţine dreaptă coloana vertebrală, oriunde te-ai afla.

Folosește-te de bani ca să îți aduni amintiri şi nu lucruri.

Atunci vei fi cu adevărat bogat.

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere