Franz Josef I s-a născut la 18 august 1830, la Viena. El a fost un împărat al Austriei din casa de Habsburg. Tatăl său a renunţat la dreptul de succesiune la tronul austriac. Astfel, tânărul Franz a fost crescut de mama sa, Sophie, şi i s-a impus un stil de viaţă riguros, ca viitor împărat. La 13 ani, şi-a început cariera militară în armata austriacă. Aici şi-a creat un stil de viaţă dur. A preferat să poarte uniforma militară aproape tot restul vieţii. Apoi, Franz Josef a devenit împărat la o vârstă timpurie (18 ani) într-un moment delicat pentru imperiu – în timpul Revoluţiei de la 1848.
Franz Josef I s-a căsătorit, la Viena, cu prinţesa bavareză Elisabeta de Wittelsbach, cunoscută sub numele Sissi. Aceasta era verişoara sa, care avea doar 16 ani. Dezavantajele unirii prin căsătorie dintre familia Wittelsbach (care era cunoscută pentru bolile mintale ale membrilor ei) şi familia imperială se vor resimţi la prinţul moştenitor – Franz Ferdinand.
Deşi s-au căsătorit din dragoste, căsnicia celor doi nu a fost una fericită. Sissi nu s-a adaptat vieţii stricte impuse la curte. În plus, a avut neînţelegeri cu familia regală, mai ales cu mama lui Franz Josef. Prinţesa evita să rămână singură cu soacra sa, care o mustra cu orice ocazie. Cu toate acestea, Sophie a contribuit la educaţia tinerei.
La un timp după căsătorie, cuplul imperial a început să doarmă în dormitoare separate. Sissi nu mai stătea la Viena, călătorind foarte mult. Astfel, ea şi împăratul s-au îndepărtat unul de altul, întâlnindu-se de câteva ori pe an: la ziua de naştere a împăratului şi la alte ocazii importante.
Franz Joseph a întâlnit-o pe actriţa Katharina Schratt, care i-a fost metresă, până la sfârşitul vieţii. Sissi a tolerat această situaţie.
Prinţesa, în vârstă de 61 de ani, a fost asasinată la Geneva de către anarhistul italian Luigi Lucheni.
În anul 1914, Franz Ferdinand, moştenitorul tronului Austro-Ungariei, a fost asasinat la Sarajevo, de sârbul Gavrilo Princip. Acest act a fost considerat motivul formal pentru care a început Primul Război Mondial.
Franz Josef I a fost martor la primii doi ani de război. Împăratul a murit în anul 1916, la vârsta de 86 de ani, la Palatul Schönbrunn. Patul pe care a fost pus după ce a murit este expus la palat, în camera sa. A fost un om credincios, având lângă patul său un taburet, pe care se ruga în fiecare dimineaţă. Avea o cameră modestă, mobilată simplu, cu strictul necesar.
Soţia sa, Sissi, a rămas în istorie, până în ziua de azi, pentru farmecul ei. A fost o femeie frumoasă, având părul lung până în pământ. Acesta era îngrijit de coafeza sa personală. Peruca sa, o adevărată podoabă, şi diversele perii şi pieptene sunt expuse la palat. Ea fost pasionată de echitaţie, filozofie, poezie şi de colecţionarea fotografiilor de familie.Nenumăratele sale scrieri şi fotografiile s-au păstrat.
Conferinţele secrete aveau loc în Camera Rotundă Chinezească. Napoleon s-a întâlnit cu generalii lui în Salonul Chinezesc Albastru. Tot aici, împăratul Karl I a semnat renunţarea la şefia statului în 1918. A fost momentul în care monarhia a căzut şi s-au încheiat, totodată, 640 de ani de dominaţie habsburgică în Austria.
Camera Milioanelor este una dintre cele mai impunătoare. Se găsesc panouri din lemn de trandafir şi este decorată cu miniaturi persane preţioase.
Palatul este cunoscut şi pentru a doua apariţie a lui Mozart, la vârsta de 6 ani. Tânărul a concertat în Sala Oglinzilor, în faţa familiei imperiale.
De asemenea, în palat sunt deschise vizitării şi apartamentele Mariei Terezia a Austriei. Ea a fost căsătorită cu Franz I Stephan şi a făcut parte din familia habsburgilor, fiind astfel cunoscută ca împărăteasă. Ea a avut 16 copii, dintre care 11 fete. În afară de Maria Cristina, fiica sa favorită, pe toată celelalte le-a căsătorit din interese politice.
La sfârşitul turului apartamentelor imperiale, este deschis muzeul Sissi. Aici se găsesc obiectele personale ale prinţesei, precum şi renumitele ei portrete.
Astfel, palatul Schönbrunn a fost, de-a lungul secolelor, reşedința familiei habsburgilor. În urma prăbuşirii dinastiei, s-a ridicat Austria modernă şi a devenit una din marile puteri ale Europei, astăzi fiind una dintre cele mai bogate ţări din lume.