Nu te pierde pe tine când ești cu el

Problema identității personale într-o relație de cuplu este un subiect neglijat, dar care joacă totuși un rol esențial în viața fiecărei persoane. Cine ești tu de unul singur, și cine ești când ai o relație?

Dicționarul explicativ al limbii române definește termenul „identitateˮ astfel: „1. Faptul de a fi identic cu sine însuși. 2. Ansamblu de date prin care se identifică o persoană. 3. caracter identic, coincidență sub toate aspectele, egalitate.ˮ

Cum pot fi însă aplicate toate aceste principii într-o relație de cuplu? Cum ne putem păstra identitatea intactă, acest întreg de caracteristici unitare, atunci când în viața noastră intervine un alt element ce conturează realitatea cotidiană?

Colțul de pâine

Pentru a ilustra cât mai bine subiectul identității, voi istorisi o scurtă poveste.
Se spune că un băiat și o fată s-au căsătorit. La începutul relației, fiecare făcea numeroase sacrificii de dragul celuilalt, și ofereau tot ce era mai bun partenerului. În fiecare dimineață soția pregătea pachetul de mâncare pentru soțul ei. Când tăia pâinea, avea grijă să îi ofere lui partea de la mijloc, ea oprindu-și doar colțurile. A făcut asta timp de un an, doi, trei,... zece, însă la un moment dat, cu o frustrare cumulată, ea îi spuse soțului: „M-am săturat să mănânc numai eu colțurile de la pâine. Mi-a ajuns!ˮ

* * * * *

Confuzie de identitate

Se întâmplă de multe ori, ca intrând într-o relație, să lăsăm la o parte nevoile noastre personale, individuale, în dorința de-a ne contopi mai bine cu persoana iubită. Cu timpul însă, partenerii s-ar putea să descopere că au sacrificat prea mult din identitatea personalității lor și și-au neglijat propriile nevoi. Procedând astfel, ei realizează că s-au pierdut pe ei înșiși.

Identitatea în doi

Într-o relație sănătoasă, fiecare partener caută să își dezvolte propria personalitate și identitate, încercând astfel să devină cea mai bună versiune a lor înșiși. Ei învestesc timp în pasiune și hobbyurile lor, se concentrează asupra creșterii personale și mențin relațiile cu alți prieteni.

Atunci când fiecare încearcă să își mențină interesul viu pentru pasiunile lor și lucrurile care îi interesează, aduc o influență revigorantă relației de cuplu, un element de noutate plin de efervescență care menține relație activă. Ei aduc o parte din lumea lor în relație de cuplu, metamorfozând astfel o conexiune vibrantă.

În acelați timp, este important să transformi „euˮ în „noiˮ, fără să diminuezi însă importanța individualității sau a partenerului. Încearcă să creezi câteva obiceiuri plăcute, care să reprezinte o bază a relației de cuplu, lucruri care să vă unească și să mențină o continuitate a legăturii crescânde. Iată câteva sugestii:

Formează-ți obiceiul de a spune „la revedereˮ la plecare și de a-ți întâmpina partenerul la sosire. Adaugă un zâmbet sincer și o îmbrățișare. Vei forma un obicei plăcut, și vei aștepta nerăbdător să te întorci acasă. Contactul vizual este important în cazul relațiilor în special, așa că asigură-te că îți privești partenerul în ochi atunci când îi vorbești.

Petreceți timp împreună, stând unul alături de celălalt. Luați-vă timp doar pentru voi odată ce frenezia zilei s-a epuizat și rămâneți în liniștea și intimitatea casei voastre. Alegeți să lucrați împreună la unele activități de rutină, cum ar fi să luați copii de la școală, sau să mergeți la cumpărături. Simplul fapt că le faceți împreună vă vor apropia nespus.

* * * * *

Revin la povestea cu colțul de pâine. După ce soția i-a reproșat acest lucru, soțul a privit-o uimit și i-a răspuns: „Tot timpul am crezut că ție îți plac colțurile de pâine, și am renunțat la ele de dragul tău. Mie nu îmi place mijlocul!ˮ

Nu uitați să adăugați comunicare relației voastre, pentru o mai bună înțelegere, pentru a-ți păstra identitatea intactă. Asta te poate ajuta să eviți mâncatul colțurilor de pâine care nu îți plac.

Resurse:
1. Nancy van Pelt, Iubește inteligent, Editura Viață și Sănătate, București, 2012
2. www.catherine-morris.com

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere