Nu risca ce nu îți poți permite să pierzi

Cu gheață sau fără?  Adesea stau pe gânduri când aud această întrebare, mai ales acum în plină vară. Dacă alegi fără gheață, simți mai bine gustul. Dacă pui un cub de gheață, îți răcorești papilele gustative, dar pierzi aroma. Grea alegere. Din păcate, așa e și în viață.

Nu poți avea și gheața, adică bucuria de moment, confortul instant și băutura la concentrația optimă, adică echilibrul și stabilitatea pe termen lung. E mereu o luptă între aventură, între a trăi la maxim și a fi precaut, atent, poate chiar rezervat. Sunt unii care o duc din salt în salt, cu adrenalina la maxim, iar riscul să dea greș e pe măsură; iar atunci când intră în bucluc parcă îți vine să le spui “La ce te așteptai? După faptă și răsplată! Suporta consecințele”. Alții însă pierd toată distracția, trăiesc mai mult cu frică decât cu bucurie și parcă au îmbătrânit înainte să ajungă tineri.

Care este calea de mijloc? Cum știi că acționezi corect?

“Asumă-ți riscul, dar fii pregătit să suporți consecințele”, ar spune unii. Eu prefer ideea “Nu risca ce nu îți poți permite să pierzi”.

Ce nu-ți poți permite să pierzi? Viața în primul rând. Așadar nu face lucruri grozave, doar pentru a vedea cât de departe poți merge în pariul cu viața. Nu ești stăpân pe viața ta. Nu tu ai decis unde, când și dacă să te naști pe acest pământ.

Apoi, nu-ți poți permite să îți pierzi sănătatea. Numai făcând o vizită la secția de urgențe a spitalului sau la secția de recuperare, poți realiza cât de fragilă e sănătatea ta. Nu face experimente cu trupul tău, nu-i forța limitele, nu trăi periculos, nu folosi substanțe dăunătoare, nu te complace în vicii care îți afectează sănătatea.

Ce nu-ți mai permiți să pierzi? Poate stabilitatea financială. Poate fi interesant să riști în afaceri, și cred că ai o mare descărcare de adrenalină când mergi la jocuri de noroc sau la pariuri sportive, dar chiar îți permiți să pierzi? Poate speri că vei câștiga cândva, dar cât pierzi până atunci? Nu merită riscul de a pierde ceea ce pui în joc pentru iluzia unui câștig fabulos.

Îți permiți să pierzi încrederea și prietenia celor din jur? A familiei? Atunci de ce trăiești periculos când vine vorba de sentimentele celor din jur? Nu îți îngădui să spui cuvinte răutăcioase, să întorci binelui cu rău, să uiți, să ignori, să strivești sufletele care te adoră, doar așa pentru că e antrenant să te joci cu sentimentele altora.

Și apoi, îți permiți să te pierzi pe tine, libertatea ta? Nu face ceea ce înseamnă să te cobori în noroi, să faci lucruri imorale, să intri în anturaje periculoase, să stai cu suflul justiției în spate și să speri că vei scăpa.

Sunt de acord să pui din când în când puțină gheață în paharul cu suc pe care ți-l oferă viața, dar nu atât de des și atât de mult încât să te îmbeți cu apă rece și să pierzi esența. Bucuria vieții nu constă în a trăi la maxim câteva clipe și apoi a te chinui să te ridici. Bucuria vieții vine din echilibru, din statornicie, uneori chiar din rutina aceea care îți dă stabilitate. Soarele nu trăiește periculos…nu apune azi la vest și mâine la nord și nici păsările călătoare nu își încep drumul spre tările calde mai târziu decât e bine să o facă, doar așa pentru a-și testa limitele.

Totul în lumea aceasta înseamnă o ordine, un curs firesc, o normalitate. Nu forța lucrurile! Bucura-te de ceea ce ai și nu risca ceea ce nu îți poți permite să pierzi. Unele lucruri odată pierdute, sunt pierdute pentru totdeauna.

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

8.8

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere