Neurochimia fericirii

Am participat recent la un seminar în erau prezentate trei niveluri ale fericirii. Primul nivel identificat era cel al „fericirii lucrurilor mici”, determinat genetic de capacitatea de amplificare a emoțiilor. Apoi, următorul nivel ar fi satisfacția pe care o obținem în urma activităților pe care le facem, a jobului, a proiectelor, o chestiune destul de conjuncturală care nu ține atât de capacitățile noastre, cât de șansele și ușile care ni s-au deschis de plan profesional. Cu cât ne punem mai multe ținte pe care le atingem în totalitate sau parțial, cu atât vom avea mai mult simțământul împlinirii. O familie frumoasă de asemenea intră tot la această a doua treaptă a fericirii. Contribuind la fericirea altora, obținem fericire la rândul nostru. Ultima treaptă este deschiderea spre metafizic, credința că viața are un sens și că nu se termină abrupt în moarte. Că este ceva dincolo și că merită să trăim în așa fel încât putem ajunge acolo.

Se pare însă că există și o neurochimie a fericirii. Mai mult chiar, ne putem „păcăli” creierul să ne ofere fericire prin ajustarea neurotransmițătorilor.  Aceștia sunt substanțe care activează zone precise din creier. Pentru că alimentația proastă, lipsa somnului, ritmul mult prea alert și lipsa exercițiului fizic din societatea modernă au dezechilibrat acest fin reglaj chimic al creierului, uneori este nevoie să ne maximizăm singuri resursele „chimice”. Să ne „educăm” și să „orchestrăm” activitatea neuromediatorilor care ne dictează starea de spirit. S-a observat că depresia, anxietatea sau atacurile de panică sunt strict legate de „cantitățile” din creier ale neurotransmițătorilor. Am selectat șase astfel de substanțe care au un rol major în determinarea comportamentelor și a nevoilor noastre emoționale.

1. Adrenalina

Am început această listă cu „hormonul energiei”, numit și epinefrină. Adrenalina este esențială în lupta pentru supraviețuire pentru că este cea care pregătește corpul pentru reacțiile spontane precum fuga sau frica. Crește frecvența ritmului cardiac și facilitează producerea energiei prin arderea lipidelor și sinteza glucozei[1]. Ne-am întrebat cu toții de ce anumiți oameni practică tot felul de sporturi extreme și se supun, nesiliți de nimeni, unor pericole majore semnificative. Deși acționează ca un cuțit cu două tăișuri, și are și efecte negative asupra organismului, o „descărcare” de adrenalină, te face să te simți „alive”, cum zic americanii. Ești plin de energie și ai senzația că poți cuceri întreaga lume. Cum ne „activăm” în limite sigure dozele de adrenalină? Destul de simplu. Trebuie să ieșim din zona de confort, să rupem rutina și să ne asumăm riscuri.

2. Dopamina

Dopamina mai poartă numele și de „molecula recompensă”. De ce? Pentru că este legată de satisfacția pe care o obținem atunci când suntem recompensați. Așa că o listă cu obiective și bifarea rezultatelor chiar ne poate da o stare de satisfacție și de bună dispoziție. Și încă un pont: când ne îndrăgostim suntem inundați de dopamină și oxitocină.

3. Serotonina

Am ajuns și la așa-numitul „hormon al fericirii”. Dacă nivelul este sus, suntem fericiți. Dacă este jos, suntem depresivi. Vitamina D – pe care o putem obține sintetic sau, mai bine, prin statul la soare – este cunoscută pentru creșterea nivelului de serotonină. Până și somnul, digestia sau anxietatea socială sunt determinate de nivelul de serotonină. De aceea, concentrează-te pe ceea ce ai realizat. Fă liste dacă simți nevoia! Cu cât apreciem mai mult ceea ce avem, și ne concentrăm pe pozitiv, cu atât nivelul de serotonină e mai mare. E drept, sunt cazuri în care este nevoie de medicamentație pentru echilibrarea nivelului de serotonină. Sau putem mânca ciocolată și banane.

4. Oxitocina

Se mai numește și „hormonul conexiunii umane”. Îmbrățișările și mângâiatul animalelor de companie, sau pur și simplu petrecerea timpul în compania oamenilor, toate acestea simple gesturi sunt esențiale în creșterea nivelului de oxitocină. În loc să te izolezi în camera ta atunci când ai o problemă sau te simți pur și simplu lipsit de orice chef, mai bine ieși cu prietenii în oraș. Sau invită pe cineva la tine acasă. Și, sub nicio formă, când ești trist, nu asculta muzică tristă.

5. Gaba

Acest neurotransmițător asigură relaxarea și calmul pentru că facilitează „odihna” creierului,  destresarea lui. Meditația frecventă este soluția, sau, în cazuri mai delicate, la prescripția medicului, se poate administra și în formă de medicament.

6. Endorfine

Rolul acestora este de a suprima durerea[2] și, implicit de a oferi o stare  de bine, relaxare și de… fericire. Stimulatorii producției de endorfine sunt numeroși, de la anumite condimente precum piperul sau chili, până la râs, efortul fizic sau muzica (Efectul Mozart este destul de cunoscut).

 


[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Adrenalin%C4%83

[2] http://www.descopera.ro/stiinta/929550-endorfinele-moleculele-fericirii

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere