Nefericita comparație

Cât ai citit azi? 200 pagini? Waw, e ceva!

Tu, câte ture de parc ai dat? Două dimineața și trei seara? Dar, chiar ai condiție fizică, nu glumă.

Iar tu, cât ai câștigat în weekend? 100 euro? E foarte bine!

Dar tu?

Eu nu am citit decât 50 de pagini azi, rezist mai puțin de o tură de parc și în weekend nu am câștigat nimic.

Concluzia… e vai de mine! Nu sunt bun de nimic.

Dacă te compari cu cei trei prieteni de mai devreme, ai putea spune că au un avans față de tine, dar privește și în altă direcție.

Nu ai citit azi 200 de pagini, însă ai exersat o limba străină. Nu reziști la multe ture de parc, dar niciunul dintre cunoscuții tăi nu e la fel de priceput ca tine la calculatoare și poate că nu lucrezi în weekend pe bani serioși, dar faci voluntariat regulat și adaugi experiență în CV-ul tău. Înțelegi ideea? De ce să te compari cu alții și să fii nefericit când ai putea să te compari cu tine și să fii provocat?

Dacă azi ești în urmă față de ziua de ieri în ceea ce ți-ai propus, ai o serioasă problemă, dar dacă ai avansat cât de puțin, ești pe drumul cel bun.

Împăratul Solomon, vestit pentru înțelepciunea sa spune “Tot ce găsește mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta” (Eclesiastul 9:10).

“Tot” și “ta” sunt cuvintele pe care vreau să le citești din nou cu apăsare. Da, sfatul este să faci tot, dar nu tot ce fac alții, ci tot ceea ce este pentru mâna ta. Ai talente diferite, capacități unice…de ce să te compari cu alții, de ce să încerci să faci ce face și mâna altuia și mai ales de ce să îți irosești puterea în activități ce nu țin de tine și de mâna ta? Dacă un lucru nu e treaba ta, responsabilitatea ta, de ce să te chinui tu că nu poți să-l faci? Mâna ta este coordonată de creierul tău, de dorințele tale, de pasiuni tale. Mâna ta…nu e ce așteaptă alții de la tine sau standardele pe care alții le așează în dreptul tău. Și apoi, când îți dai seama ce e pentru mâna ta, fă cu toată puterea ta. Puterea ta…înseamnă darul pe care îl ai, înzestrarea pe care ai dobândit-o și pe care o dezvolți. Dar e a ta. Nu e a altuia. Tu fă-ți treaba ta, cu toată puterea ta, fără să te compari sau să râvnești la treba sau la puterea altuia.

Tot în Biblie mai găsim în gând care are legătură cu aceeași idee. Este cuprins chiar într-una din poruncile Decalogului. “Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești. Să lucrezi șase zile și să-ți faci lucrul tău…”(Exod 20:8-9). Al cui lucru să îl faci? Exact, pe al tău! De multe ori, ai impresia că ești dator să faci mai mult, mai mult și peste așteptările oamenilor. Dacă poți face asta, e bine, dar nu o lua ca pe o datorie. Fiecare are o obligație doar în ceea ce privește lucrul său, nu și al altuia.

Eliberează-te de povara comparației cu alții, de povara faptului că nu ești la fel de bun ca cei din jur în anumite domenii și nici nu te învinovăți atunci când lucrul tău depășește puterea ta.

Diferența o poate completa ajutorul divin.

Unul dintre citatele mele preferate este acesta: Tu fă ce e cel mai bine, iar Dumnezeu va face restul!  

În engleză sună ca o poezie… Do your best and God will do the rest!

Reține și renunță la comparații sau la așteptări exagerate!

 

 

 

 

 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.2

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere