Mulțumim, Alex!

Nu te mai preocupa, ești frumoasă astăzi!

Acestea sunt cuvintele care îmi atrag zilnic atenția când merg la cursuri. Sunt scrise cu marker negru pe diferite panouri albe, în mai multe locuri din interiorul stațiilor de metrou din București. Într-una din zile, sub cuvintele acestea am găsit scris ”Semnat, Alex”.

Nu știu dacă îl cheamă Alex, Mihai sau Beni, dacă are ochii albaștri sau este băiatul care vinde reviste la magazinul din colț. Și nici nu este relevant. Știi de ce? Pentru că el, într-o lume care aruncă bani grei pe închirierea de spațiu publicitar, care inventează nevoi pentru a lansa produse noi, promovând un anumit șablon pentru ”frumusețe”, ia un marker simplu, ieftin, și scrie câteva cuvinte cu mâna lui, lizibil, în locurile cele mai evidente ale stațiilor de metrou.

M-am încruntat când am văzut prima dată ceea ce a scris. ”Nici măcar nu ne cunoaște,” mi-am zis. Însă, atunci când am văzut același scris de mână, din nou și din nou, în stații diferite, mi-am dat seama că, pur și simplu, cineva a încercat să ne alunge gândul de la preocuparea pentru exterior și să ne reamintească să ne simțim bine în pielea noastră. ”Nu te mai preocupa, ești frumoasă astăzi!”

Mulțumim, Alex! Mulțumim pentru că ne reamintești că suntem valoroase. Mulțumim pentru că, în zilele supra-aglomerate în care suntem foarte matinale și nu am avut timp să ne aranjăm exact așa cum ne-ar fi plăcut, undeva lângă reclama pentru ”ondulatorul care face bucle perfecte”, două rânduri ne-au făcut să zâmbim larg. Pentru că, într-o societate ale cărei tehnici de marketing se bazează pe slaba noastră încredere în propria persoană, ni s-a reamintit că... azi oricum suntem frumoase!

13054579_614422508707613_1689098831_o

Și prietenilor lui...

Ar fi nepoliticos din partea mea să admir gestul mărunt (dar cu rezultate prețioase) al lui ”Alex”, și să îi uit pe ceilalți băieți care ne înseninează zilele, fără a urmări un anumit scop. Îi mulțumesc: băiatului anonim, care, în urmă cu trei zile, mi-a urcat geamantanul cu mâncare (primit de acasă, știți voi cât de greu este...) toate rândurile de scări; tânărului care mi-a oferit locul în autobuz, chiar dacă avea de mers mai multe stații decât mine; îi sunt recunoscătoare și celui care, fiind la casă, în Auchan, și nemaiavând mărunt, m-a scutit de răscolirea tuturor buzunarelor genții și a completat el.

Le mulțumesc și colegilor care nu uită niciodată de ”Ziua Internațională a femeii”, dar care au grijă să ne ridice zilnic moralul, fără să verifice înainte calendarul; băieților care, înduioșați de străduințele noastre de a arăta bine în tocuri, ne conduc acasă cu mașina; băieților care ne spun că cel mai de preț atuu al nostru, în care trebuie să investim, este caracterul, și nu marca ultimului fard.

Cu siguranța ai și tu astfel de băieți în viața ta. Fie că îți este prieten, coleg, tată, iubit, frate mai mic sau este un anonim căruia îi ceri debusolată indicații pe stradă pentru că, din nou, te-ai pierdut în GoogleMaps. Toți ne sunt dragi. Avem nevoie de ei. Ne fac viața mai frumoasă și ne alungă toți norii, printr-o glumă, printr-un compliment, printr-o încurajare cum numai din partea lor poate să vină. Aveți grijă de ei, prețuiți-i, mulțumiți-le printr-o prajitură, printr-un zâmbet sau cu gândul (atunci când nu le puteți face pe celelalte două), și încurajați-i să fie niște adevărați gentlemani, fără a profita însă, pe seama amabilității lor, pentru că societatea în care ne-am născut nu îi promovează așa cum ar merita.

Siteurile oficiale spun că Ziua Internațională a bărbatului este pe 19 noiembrie. Sau... să fie pe 12 martie?! Defapt, noi știm că ziua voastră, a băieților, este în fiecare zi. Astăzi, chiar dacă nu este o zi cu semnificație deosebită, indiferent că te numești Alex, Matias sau Claudiu, că ai ochii căprui sau verzi, că ne ești prieten sau ești necunoscutul care ne-a scris un gând frumos la metrou, vrem să îți spunem încă o dată că prezența ta aduce valoare în viața fiecăreia dintre noi, iar pentru lucrul acesta, îți mulțumim din suflet!

Semnat, Diana și prietenele.

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere