“Numele meu este Laura. Am 22 de ani și sunt studentă la Facultatea de Litere. Sunt activă, am rezultate bune și chiar îmi place domeniul ales. Am, însă, o problemă la care nu găsesc rezolvare. În momentul în care trebuie să prezint o temă în public, chiar și în cadrul unei clase de seminar, mi se face rău. Am o stare de amețeală, simt că totul se învârte cu mine și am un singur gând: să fug cât mai departe, să mă ascund. Ce mă sfătuiți să fac?”
Un bun care devine rău
Doar cei care o trăiesc, știu despre ce este vorba. Anxietatea afectează, din păcate, tot mai mult, persoanele tinere. Specialiștii americani spun, conform U.S. National Library of Medicine, că anxietatea reprezintă o reacție normală la stres și că, într-o anumită măsură, ne ajută să ne focusăm atenția asupra aceea ce avem de făcut: rezolvarea unei situații tensionate la locul de muncă, învățatul mai atent pentru un examen greu, mobilizarea și concentrarea în momentul în care avem de ținut un discurs public.
Anxietatea în exces, dăunează
În momentul în care, anxietatea se manifestă printr-o teamă excesivă, irațională, legată de situații banale, zilnice, aceasta devine o tulburare. Institutul National de Sanatate Mintala din SUA (NiMH) sprijină cercetarea cauzelor anxietății, diagnosticul, prevenirea și tratamentul tulburărilor de anxietate. Interesant este că, acești cercetătorii investighează legat de anxietate și impactul factorilor de mediu, cum ar fi poluarea, dar și stresul fizic și psihologic, precum și dieta.
Nu lasă teama să te domine!
Anxietatea patologică este o tulburare de dispoziţie care implică:
- teama fără motiv
- nelinişte psihomotorie
- modificări vegetative
- disfuncţii comportamentale
Ea se referă la un pericol iminent şi nedeterminat faţă de care apare o atitudine de aşteptare. Este însoţită de convingerea neputinţei şi a dezorganizării în faţa pericolului.
Simptomele anxietăţii pot fi:
- psihice
- somatice (gastro-intestinale, respiratorii, cardiovasculare, genito-urinare, neuro-musculare)
- tulburări de somn
- paloarea feţei
- mimica tensionată
- uscăciunea gurii
- valuri de transpiraţie
- tahicardie
- jenă precordială
- lipsa poftei de mâncare
- crampe abdominale
- diaree sau micţiuni imperioase şi frecvente
- insomnii
- hipertensiune sau hiperglicemie
5 tulburări majore de anxietate
Conform cercetătorilor americani se vorbește despre anxietate, în momentul în care individul se califică pentru una dintre următoarele categorii:
Tulburarea de anxietate generalizată (DGA): anxietate cronică, griji exagerate și tensiune, chiar și atunci când nu există motive pentru acest aspect
Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC): gânduri recurente, nedorite (obsesii) și / sau comportamente repetitive (compulsii). Comportamentele repetitive se regăsesc în gesturi zilnice precum: spălatul excesiv pe mâini, verificarea obsesivă a ușilor și geamurilor după ce acestea au fost încuiate/ închise. Aceste comportamente sunt efectuate de persoana în cauză în speranța de a preveni gândurile obsesive sau de a le face să dispară.
Tulburarea de panică: episoade neașteptate și repetate de teamă intensă, însoțite de simptome fizice, deosebite ce pot include dureri în piept, palpitații, dificultăți de respirație, amețeli sau crampe abdominale. Fobiile conduc adesea la atacuri de panică.
Tulburarea de stres post-traumatic: (PTSD): anxietate cronică dezvoltată de o persoană după ce a trecut printr-un eveniment tragic. De obicei evenimentul respectiv s-a soldat cu vătămări fizice grave sau a însemnat moartea unor persoane apropiate: de exemplu, un accident de mașină.
Fobiile: Spun specialiștii ca o fobie implică o teamă intensă, irațională față de ceva care, de fapt, nu reprezintă nici un pericol real. Una dintre cele mai comune fobii este tocmai tulburarea de anxietate socială. Persoanele cu fobie socială simt o teamă copleșitoare în situații obișnuite, de zi cu zi. Fobia se manifestă prin temerea de a vorbi în public sau de a mânca sau a bea în fața altora. Cea mai severă formă poate duce la izolare, persoanei în cauză fiindu-i practic imposibil să aibă o activitate în momentul în care este înconjurată de alți oameni.
Există vindecare!
Primul pas către vindecare este conștientizarea problemei. Apoi, un consult la o clinică de specialitate poate aduce o rezolvare. Dar, dacă forma de anxietate nu este una severă, individul prin voință proprie și încredere în Dumnezeu poate trece peste acest neajuns din viața personală. Citatele și filmele motivaționale, precum și citirea din Biblie, pot face minuni în privința anxietății. Dumnezeu ne-a creat liberi, nu robi ai propriilor frici și an după an, milioane de oameni ajung să guste succesul tocmai pentru că aleg să fie stăpânii propriilor emoții.
Răspuns pentru Laura
Dragă Laura, stiințific vorbind, tu ai o fobie în momentul în care trebuie sa vorbești în public. Vestea bună este că această fobie nu este cel mai rău caz de anxietate. Și tot o veste bună este că zilnic, tinere ca și tine, din întraga lume, își înving teama și reușesc să devină competitive în domeniul lor de activitate. Dacă a vorbi în public este un punct important în dezvoltarea ta profesională, atunci este timpul sa spui NU ANXIETĂȚII, NU FOBIILOR. Și ține minte: nu ești singură în această luptă personală. DUMNEZEU TE IUBEȘTE ȘI ESTE DE PARTEA TA! Începe prin a vorbi în rugăciune, înaintea lui Dumnezeu. Ține, apoi, un mic discurs în fața prietenilor sau rudelor care-ți sunt apropiați/e. Extinde experimentul tău în sala de curs și cu singuranță, în scurt timp, vei putea vorbi și înaintea unui public adunat chiar și pe un stadion.
Fii perseverentă și spune-ți întotdeauna: SUNT UNICĂ, N-AM NICI O TEAMĂ! Mult succes!