Îmi place de multe ori să merg la cafeneaua din campus, să mă așez la geam și să analizez diversele grupuri de studenți care stau de vorbă. De la etajul cinci, perspectiva este una foarte clară și plină de diversitate.
Interacțiunea cu grupul
Îmi este foarte ușor să identific o persoană care este nouă în grup sau care nu este încă familiarizată cu restul membrilor. Cum? Limbajul trupului spune tot. De obicei își va ține mâinile și picioarele încrucișate, pentru că în mod inconștient își va apăra zonele vulnerabile ale trupului (acestea sunt zona bazinului și zona pieptului, mai ales în cazul femeilor), dar și pentru că dorește să pună o barieră între ea și mediul nefamiliar în care se află.
Mintea noastră are un mecanism complex ca structură, dar destul de simplu de înțeles. Ne “apărăm” de persoanele noi pentru că nu știm dacă suntem “în siguranță” în preajma lor sau nu. Stimulii din exterior trec mai întâi prin trunchiul cerebral, și abia apoi sunt transmiși lobului frontal, acolo unde este partea rațională. Așadar, sentimentul de teamă, incertitudine, instinctul de a fugi sau de a lupta, toate acestea trec mai întâi prin trunchiul cerebral, care nu este “rațional”, ci instinctiv; el te va face să acționezi fără să gândești logic problema. Acești stimuli ajung apoi în partea frontală a creierului, care analizează situația și oferă un răspuns adecvat situației. Acest proces are loc în fracțini de secundă.
O perspectivă diferită
Cum ar fi însă dacă am reuși să trecem prin filtrul rațional aceste impulsuri ale trupului?! Cum ar fi dacă pentru o secundă ai uita de discuția care are loc în grupul tău de prieteni și ți-ai analiza limbajulul trupului? În loc să stai cu mâinile încrucișate pentru că nu te simți comod în acea circumstanță, încearcă să le deschizi, să le folosești pentru a gestiona. În loc să ții picioarele încrucișate, în poziție de auto-apărare, încearcă să te relaxezi, și să le așezi pur și simplu unul lângă altul.
Un limbaj al trupului deschis îți va da încredere de tine și te vei simți mult mai capabil să te integrezi în grup.
O altă metodă de a te plia grupului cu ușurință este să încerci să copiezi limbajul trupului unuia dintre membrii care îți este simpatic. Evident, subtilitatea este crucială, dar odată ce simți că s-a creat o astfel de conexiune, îți va fi cu atât mai ușor să te implici activ în discuție.
Un alt sfat important: ia inițiativa! Poate că nu ești singura persoană nouă din acel grup și toți se simt ușor intimidați și incomod în prezența celorlalți. Ia inițiativa și deschide o conversație despre un subiect genereal, care oferă posibilitatea oricărei persoane să dea un răspuns.
Multe persoane folosesc un limbaj al trupului închis, cu picioarele și mâinile încrucișate, nu pentru că se simt încă neintegrate în grup, ci pentru că nu sunt de acord cu o idee sau un punct de vedere care este dezbătut. Dacă tu ești vorbitorul, încearcă să deschizi o discuție sinceră și onestă, gata să accepți și ideile celorlalți.
Dacă tu ești ascultătorul încearcă să te analizezi mai întâi pe tine și de ce ai avea motive să dezaprobi anumite idei, apoi încearcă să folosești un limbaj al trupului sincer și deschis pentru a-ți expune punctul de vedere.
Să ții limbajul trupului sub control nu este atât de greu pe cât pare, atâta timp cât activezi partea conștientă a creierului și îi ceri o auto analiză. Dacă limbajul trupului reprezintă un automatism creat de stimulii din jur (care trec prin trunchiul cerebral și formează reacții instante) și reversul monedei poate fi la fel de ușor aplicat. Stimulii pot veni din interior în mod rațional și pot șlefui modul în care reacționăm în anumite circumstanțe (folosind lobul central ca punct de emergență a limbajului trupului.)
Limbajul trupului acoperă dimensiuni și aspecte vaste, însă aceste principii de bază reprezintă cheia prin care îl putem controla într-un mod benefic, înțelegându-ne mai bine pe noi înșine și pe cei din jur.
Resurse:
1. Alan Pease, Body Language, how to read others' thoughts by their gestures, Scheldon Press, London, 1992, Editia a 18a
2. Amy Cuddy- Fake it till you make it, Ted Talks, 2012