Iubirea: singura putere capabilă de a schimba un duşman într-un prieten

,,Dragostea este singura forţă capabilă să transforme un duşman într-un prieten." Martin Luther King Jr.

Chris şi Linda Lautsbaugh au lucrat ca misionari în Africa timp de 7 ani. După încheierea acestei perioade, a venit timpul pentru odihnă. Un an întreg pentru a se relaxa şi pentru a petrece timp împreună cu familia. Întorşi în America, au reuşit să-şi găsească o casă drăguţă într-un loc liniştit şi tot ce-şi doreau era să aibă parte de un an odihnitor împreună cu cei doi copii.

Nu a trecut mai puţin de o lună şi lângă casa alăturată s-a mutat un grup de jamaicani: 13 persoane, de la copii mici până la adulţi, mai multe famili, o învălmăşeală totală. De dimineaţa până noaptea muzica se auzea la volum maxim. Copiii plângeau, toţi strigau unii la alţii, se certau şi cât era ziua de lungă casa lor era într-o agitaţie continuă.

Familia Lautsbaugh era în culmea disperării. Se rugaseră pentru un an de linişte şi ceea ce se întâmpla acum nu părea că se va sfârşi prea curând. Au încercat să vorbească cu ei, să-i roage să se liniştească, dar cu cât încercau mai mult să rezolve situația, cu atât mai răi deveneau noii lor vecini.

Doamna Linda s-a îmbolnăvit, a intrat în depresie, iar în urma rugăciunilor ei disperate către Dumnezeu primeşte un răspuns cu totul neaşteptat: ,,Eu i-am trimis! Iubeşte-i!" Contrariată de răspunsul primit, a început să se întrebe ce dorea Dumnezeu de la ea şi familia ei. Cum puteau ei să-i iubească pe cei care le umbriseră vacanţa? Ştiau că singuri nu pot. Doar cu ajutorul lui Dumnezeu inimile lor puteau fi schimbate şi transformate astfel încât să-i poată iubi chiar şi pe duşmani.

Aşa că au întocmit o listă intitulată ,,Ce i-ar plăcea duşmanului să-i fac?". S-au gândit că este un copil mic care plânge câteva ore pe zi pentru că nu are cu cine să stea, nu prea au bani iar uneori nu se descurcă cu mâncarea. Aşa că Linda a pregătit o prăjitură, cadou pentru copii, şi a bătut la uşa vecinilor spunându-le că se oferă să aibă grijă de copii.

Când au văzut-o proprietarii, au înmărmurit. Stingheri, au primit darurile, dar când au primit vizita ei şi a doua oară, nu au ştiut ce să mai creadă. Încet, au devenit mai liniştiţi, mai respectuoşi, mai cuminţi. După un an, când au fost nevoiți să plece, au plâns unii după ceilalţi, s-au îmbrăţişat şi nu doreau să se mai despartă - acest lucru s-a întâmplat pentru că familia Lautsbaugh a înţeles că ,,există o singură măsură a iubirii: aceea de a iubi fără măsură." (Sf. Bernard de Clairvaux)

Vă propun să luăm în considerare câteva motive pentru care merită să-i iubim şi pe cei mai greu de iubit.

Pune-te în locul lui

Încearcă să te pui în pielea celuilalt. Imaginează-te ca fiind cealaltă persoană. Cum este cealaltă persoană în interior? Cum au ajuns să fie persoanele care sunt acum? Prin ce-au trecut? Care ar putea fi motivele pentru care au făcut anumite lucruri? Şi cum se simt ei în legătură cu asta? Încearcă să-ţi imaginezi cealaltă persoană ca pe o simplă fiinţă umană nu ca pe cineva rău sau crud. Toţi oamenii încearcă să facă bine dar pot face greşeli sau pot avea perspective diferite. A vedea situaţia din punctul de vedere al celuilalt poate fi dificil, dar este foarte important. Mai mult, înţelegând situaţia celuilalt, vei putea să-l accepţi mai uşor.

Caută să-l accepţi

În loc să te lupţi cu ce a făcut cealaltă persoană, să-l schimbi sau să-l faci să acţioneze într-un anumit fel, încearcă să-l accepţi. Acceptă evenimentul care s-a întâmplat ca o parte a vieţii, acceptă faptul că el nu se mai poate schimba pentru că deja a trecut. Poţi să urăşti ce s-a întâmplat în trecut, dar nu poţi schimba nimic. Poţi fi mânios sau poţi accepta situaţia şi să mergi înainte.

Găseşte ceva de iubit

Încearcă să găseşti în cealaltă persoană ceva ce să iubeşti. Poate fi orice: zâmbetul ei, dorinţa de a ajuta, generozitatea. Găseşte ceva de admirat sau de iubit. Fiecare persoană are aşa ceva.

Găseşte lucruri comune

Dacă ne interesăm puţin, descoperim că avem lucruri în comun aproape cu fiecare persoană în parte. Acestea pot consta în interese comune, experienţe împărtăşite în domeniul profesional, persoane cunoscute, trăsături comune. Cunoscând aceste lucruri, vei putea relaţiona mai bine.

Deschide-ţi inima

Când ne temem să ne deschidem inima, blocăm fericirea să vină la noi, să formăm relaţii noi, să iubim şi să fim iubiţi. Este foarte uşor să ne deschidem inima faţă de cei pe care-i iubim, dar atât de greu faţă de ceilalţi. Iar acest lucru se poate dezvolta doar prin practică. Încetul cu încetul, puţin câte puţin.

Exprimă-te

Este un lucru să simţi dragoste pentru celălalt şi altul să o manifeşti. Poate printr-un cuvânt frumos, de apreciere, printr-un gest deosebit, zâmbind, ajutându-l sau poate printr-o glumă.

Surse: zenhabits.net | huffpost.com

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere