Diferența dintre iubirea autentică și atracția fizică, deși aparent greu de clasificat, se distinge totuși prin câteva trăsături caracteristice prezentate de doctorul psiholog Terri Orbuch în maniera cea mai accesibilă publicului larg. După ce vei citi acest material, nu vei mai avea îndoieli asupra adevăratelor tale sentimente vizavi de o persoană de sex opus. Iată de ce:
1. Dragostea conectează
Dragostea sinceră facilitează conexiunea atât între cei doi parteneri, cât și între familia extinsă. Pe fata sau băiatul pe care îl iubești vrei să-l prezinți familiei tale, vrei să-l arăți prietenilor tăi, vrei să îl introduci în cercul tău de cunoscuți pentru ca ei să-l accepte.
Îmi amintesc când stăteam de vorbă într-o zi cu un prieten și vorbeam despre cupluri, iubire, relații, etc. și l-am întrebat cum își va da seama că iubește cu adevărat o fată. „Dacă i-o voi prezenta surorii mele, a spus el. Atunci sunt sigur că ea este aleasa.ˮ
Când suntem doar atrași fizic de o persoană încercăm să o ținem cât mai departe de cercul nostru de cunoscuți și, când rareori vorbim despre ea, îi conturăm o personalitate utopică, după cum ne-am dori noi de fapt să fie partenerul sau partenera.
2. „Noiˮ în loc de „euˮ
Curând va apărea un film nou care se numește „Me before youˮ (Eu înainte de tine), pe care l-aș numi în contextul acesta „Me before usˮ (Eu înainte de noi). Odată ce intri într-o relație alături de o persoană de care începi să te atașezi constant, îți vei schimba felul de a vorbi despre el sau ea. Când te vor întreba prietenii ce ai făcut weekendul trecut, nu vei spune „Am scos-o pe Laura la filmˮ sau „Am dus-o pe Mădălina la piscină.ˮ Vei începe să te gândești la tine ca făcând parte dintr-un cuplu, și vei înceta să vorbești despre tine, pentru că acum există „noi.ˮ
Când în joc este doar atracția fizică, nu vei asocia partenerul sau partenera cu tine sau cu idea de cuplu, ci vei păstra o distanță aproape involuntară în limbajul folosit.
3. Revelarea propriei personalități
Dragostea autentică nu se poate forma decât pe fundația unei vulnerabilități autoinduse. Când ești alături de o persoană pe care o iubești, vrei să îi dezvălui cât mai multe lucruri despre tine, despre planuri de viitor, despre visele pe termen lung, despre micile secrete pe care nu le-ai împărtășit până atunci cu nimeni. Dragostea ne motivează să ne revelăm în fața partenerului, cu încrederea că aceste lucruri vor contribui la cimentarea relației și la creșterea intimității în cuplu. Atunci când ești doar atras fizic de o persoană nu vrei să lași acea persoană să pătrundă în profunzimea vieții tale, și nu te dezvălui decât parțial.
4. Influența
Încă un lucru frumos despre dragostea autentică: Ea influențează cei doi parteneri în bine, îi face să țină cont de nevoile și dorințele celuilalt și îi cer sfatul sau opinia pentru luarea deciziilor importante. Îmi amintesc când Jade a trebuit să plece din oraș pentru un curs de vară. Îl iubea pe David și voia să rămână alături de el pentru restul vacanței. S-a întors spre el, l-a luat în brațe și a sperat că el o va ruga să rămână. „Rămâi, i-a spus el, rămâi!ˮ Iubirea ne influențează alegerile, făcându-ne mai altruiști, dispuși să ne sacrificăm de dragul partenerului. Atracția fizică este în schimb egoistă și nu se gândește decât la sine și la propriul confort.
Iubirea adevărată și atracția fizică sunt la fel de importante într-un cuplu, însă este important să știm care dintre ele domină. Atracția fizică este pentru termen scurt, iubirea este pentru totdeauna.
https://www.youtube.com/watch?v=Siru3n3zIbM