Întrebare publică Teajut.ro: Cum scăpăm de timiditate?

În primul rând, trebuie să ne dorim o schimbare, să fim conștienți de eforturile pe care trebuie să le facem pentru a ne schimba, să ne stabilim obiective concrete și să fim conștienți că schimbarea nu se realizează „peste noapte”.
Pentru a scăpa de timiditate este foarte important să ne dominăm emoțiile iar pentru a le domina trebuie să le cunoaștem și să acceptăm existența lor. Cu siguranță toți suntem obișnuiți să inhibăm anumite emoții și în același timp să exteriorizăm alte emoții.

Pentru a săpa de teama de a vorbi în public de exemplu, în loc să ne concentrăm pe situațiile în care am avut un eșec ne putem concentra pe situațiile în care am avut succes când am vorbit în public, când prezentarea ne-a ieșit foarte bine și am fost apreciați, putem să analizăm comportamentul care ne-a condus la succes și să îl practicăm mai des.

Expunerea la situațiile care ne provoacă timiditate ne poate ajuta foarte mult în combaterea timidității. Curajul de a încerca lucruri noi, neexperientate până acum ne va crește încrederea în forțele proprii. În unele cazuri timiditatea nu este justificată iar noi alegem să nu facem unele lucruri doar pentru ca ne este teamă de eșec.

O proiectare pozitivă a rezultatelor acțiunilor noastre ne ajută, de asemenea, în lupta cu timiditatea. Dacă ne imaginăm că vom avea rezultate bune emoțiile vor scădea, încrederea în noi va crește ceea ce ne va ajuta să fim mult mai degajați când realizăm ceea ce ne-am propus.

În lupta cu timiditatea a face din eșec un aliat ne poate ajuta foarte mult. Este foarte imprtant să scăpăm de frica de eșec, eșecul este dovada că încercăm să schimbăm sau să realizăm ceva. Atunci când avem un eșec nu trebuie să renunțăm la ce ne-am propus să facem ci uneori este nevoie doar să schimbăm tactica. Analizând comportmentul care ne-a dus la eșec putem descoperi ceea ce am făcut greșit urmând ca data viitoare să evităm acel comportament.

Nu te subestima! Suntem tentați să devenim ceea ce ne imaginăm că suntem iar atunci când ne subestimăm pur și simplu ne amplificăm sentimentul de inferioritate ceea ce ne împiedică dezvoltarea noastră. Atunci când suntem tentați să ne subapreciem este foarte util să alcătuim o listă cu atuurile și calitățile noastre, este imposibil să nu avem și lucruri la care să ne pricepem foarte bine!

Un răspuns oferit de: Larisa Nedelea

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

1

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere