Îngrijorările nu duc nicăieri! / Pentru ce atât de îngrijorați?

Am fost proiectați pentru a fi fericiți! Scopul pentru care am fost creați a fost să putem trăi împlinirea în relații sănătoase, să fim satisfăcuți de capacitățile cu care suntem înzestrați, să iubim și să fim iubiți, să dăruim timpul nostru și să simțim ferirea că prin munca pe care o prestăm, suntem utili.

Însă, realitatea noastră se formează în urma viziunii proprii despre viață și a ceea ce credem. Prea mulți dintre noi devenim atât de îngrijorați asupra anumitor aspecte din viața noastră, încât uităm să trăim prezentul. Realizăm asta târziu, când acel moment pe care trebuia să-l trăim aparține trecutului. Iar acest cerc vicios se repetă la nesfârșit, furându-ne tot ce putem trăi mai intens - momentul de acum.

Îngrijorare. Nesiguranță asupra viitorului. Unii îi spun, la un moment în care nu mai poate fi controlată, anxietate sau acea stare care te alarmează cu privire la probleme actuale sau potențiale. Ne îngrijorăm aproape tot timpul. Chiar și societatea în care trăim este extrem de stresantă. E aproape imposibil să nu te îngrijorezi, iar uneori, îngrijorările noastre sunt întemeiate. Dar ce ne facem atunci când îngrijorările noastre ne opresc din a trăi fericiți, așa cum a fost plănuit de la început pentru noi?

Potrivit John Hopkins Health Alert, un om normal petrece în medie 55 minute pe zi îngrijorându-se, în timp ce un om care suferă de anxietate ajunge să petreacă de aproape 5 ori mai mult - aproximativ 300 minute pe zi.  

În Statele Unite ale Americii, anxietatea reprezintă una dintre cele mai comune boli care se întâlnește la aproximativ 40 milioane de oameni cu vârsta peste 18 ani, ceea ce înseamnă 18% din populație, dintre care majoritatea sunt femei. Acestea sunt predispuse de două ori mai mult decât barbații, iar simptomele anxietății apar mai ales la pubertate și în jurul vârstei de 50 de ani.

Analizând aceste statistici realizăm că în ultima perioadă, din cauza anumitor factori, numărul oamenilor care petrec o bună parte din timp făcându-și griji pentru diferite aspecte ale vieții, se mărește.

De unde vin îngrijorările?

Frica de viitor. Necunoscutul. Ne îngrijorăm pentru ceea ce s-ar putea întâmpla cu noi sau cu familiile noastre, jcu ob-ul nostru, cu țara noastră sau cu lumea întreagă. Îngrijorările își au punctul de plecare în recunoașterea, conștientă sau inconștientă, a faptului ca viața noastră are un final și că, mai mult sau mai puțin, ce avem ne poate fi luat în orice moment. De aceea ne îngrijorăm atât de mult pentru anumite decizii pe care le avem de luat. Pentru ca ne e frică să dăm piept cu consecințele care ar putea apărea în urma unei decizii greșite. Cu toate acestea, ne e greu să realizăm că, tocmai prin aceste îngrijorări, ne privăm de sănătate, fericire, dragoste, libertate, putere, statut, vitalitate și, nu în ultimul rând, de viață însăși.

Un alt aspect pentru care ne îngrijorăm este acela că ne e frică de părerea celorlalți față de noi. Ne e frică să fim criticați, arătați cu degetul. Ne e frică să fim expuși unei judecăți aspre a celor de lângă noi, iar în mintea noastră încep să se formeze acele scenarii ”catastrofă”, acelea în care ne imaginăm ce este mai rău. Avem slăbiciuni pe care le vrem nedescoperite, iar atunci când simțim că suntem vulnerabili în fața altora, frica de a ne fi descoperite aceste slăbiciuni pune stăpânire pe noi. Pentru că, în acest moment, ne confruntăm cu cine și ce suntem cu adevărat.

Îngrijorările ne consumă energia și ne taie dorința de a trăi din plin. Pentru ca viața noastră să fie fără griji neîntemeiate trebuie să înțelegem că lumea în care trăim are lucruri impredictibile, iar asta e absolut normal. Să învățăm să fim mai puțin atașați de existența noastră continuă. Să nu mai fim atât de speriați de finalul vieții. Mai exact, ne putem referi la a te încrede într-un Dumnezeu puternic și într-o viață viitoare, iar asta oferă vieții noastre o însemnătate, un scop. Pentru că știm că, indiferent de lucrurile care pot apărea în viețile noastre, totul este în mâinile Lui.

Iar atunci când vom simți că grijile ne năpădesc, să ne aducem aminte că Dumnezeu ne vede lacrimile, ne aude rugăciunile și niciodată nu rămâne tăcut în fața durerii. El ne cunoaște fiecare temere și îngrijorare.

Fiecare moment care ne este dat în această viață ne este dat cu un scop. Acela de a-l trăi cu adevărat. Fără îngrijorări. Fără frică. Fără tristețe.

 

Bibliografie:

https://www.elementsbehavioralhealth.com/mental-health/8-facts-anxiety-anxiety-disorders/

http://www.briantracy.com/blog/personal-success/how-to-stop-worrying-take-control-of-your-life-one-day-at-a-time/

http://www.biblestudytools.com/topical-verses/worry-and-anxiety-bible-verses/

https://www.psychologytoday.com/blog/evil-deeds/201011/essential-secrets-psychotherapy-why-we-worry-and-what-we-can-do-about-it

http://www.briantracy.com/blog/personal-success/live-your-life-7-reasons-why-you-are-amazing/

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere