Suntem cu toții martorii unei degradări continue a societății în care trăim și asta se datorează oamenilor pe care noi îi formăm să construiască această comunitate umană. Dacă fiecare copil ar fi educat în conformitate cu cele mai înalte standarde morale, atunci am asista la cel mai frumos spectacol de aprecieri al adevăratelor valori, în loc să fim frustrați, să înjurăm și să denigrăm atunci când la fiecare colț de stradă ne lovim de oameni nesupuși niciunei legi a respectului și bunului-simț. Decât să reeduci un adult, mai bine educă un copil!
Fiecare copil este supus influențelor sociale, culturale, educaționale, în cadrul în care-și desfășoară viața, însă aportul cel mai semnificativ adus creșterii unui copil îl reprezintă educația și modelul pe care părinții lui i le oferă.
Iată câteva reguli expuse pentru tine care te vor ajuta să înțelegi mai bine ce trebuie să faci/să nu faci în procesul de creștere al copilului tău. Aceste reguli le-am desprins din următoarea scenă la care am fost martoră: Mă întorceam de la facultate și în autobuzul pe care îl luasem spre casă erau două mămici și doi băieței care nu cred să fi avut mai mult de 3-4 anișori.
În timp ce mama vorbea cu prietena ei, i-a spus copilului său care vorbea la rândul său cu prietenul lui despre ceea ce vedeau pe geam să nu mai vorbească.
1. Niciodata nu impune reguli absurde copilului tău
Stimez părinții principiali care știu să stabilească granițe în libertatea pe care o oferă copilului lor. Însă aceste granițe trebuie să fie întotdeauna în deplină concordanță cu natura activității impuse și specificul vârstei. Ce e mai frumos pe lumea asta, oare, decât să fii copil? Lăsați-i bucuria să exploateze acestă fericire copilărească și nu i-o opriți! Ceea ce m-a surpins în măsura cea mai profundă era însă faptul că mama îi interzisese copilului ceea ea însăși făcea.
2. Fii un model pentru copilul tău
Educația începe încă de când copilul s-a născut. E timpul în care el deși nu te poate înțelege prin cuvinte și chiar mult timp după ce învață să vorbească, copilului îi e greu să asimileze concepte și principii, dar totdeauna va privi la ceea ce tu însuți faci. Tu ești modelul lui. Fii eroul lui. Micuțul nu a ascultat de mama lui; atunci dânsa i-a spus că dacă va mai continua să vorbească îl va da jos la prima stație.
3. Pedepdele să fie proporționale cu faptele
E un destul de răspândită practica sancționării aspre a unor comportamente greșite minore sau, din contră, lipsa totală a sancționării. Mai întâi, ceea ce vrei tu să-i transmiți ca părinte este că el a greșit. Fă-l să înțeleagă el însuși acest lucru și apoi pedepsește-l cu înțelepciune ca să știe că orice faptă atrage după sine în mod natural și consecințe subsecvente. Ceea ce a urmat după această „amenințare” avea să ma uimească cu desăvârșire: copilașul i-a răspuns mamei lui: „N-ai tupeu!”
4. Ține-te de cuvânt
Căutam încă să mă conving că auzisem într-adevăr bine. Mai întâi m-am întrebat de unde auzise el o astfel de expresie. Apoi am realizat că acest copil înțelesese ceva: mami spune și niciodată nu se ține de cuvânt. Dragi părinți, asigurați-vă că atunci când vorbiți cu copiii voștrii gândurile vă sunt sub control, fiind raționali. Asumați-vă responsabilitatea că odată ce ați afirmat ceva, copilul vostru se așteaptă să vă țineți de cuvânt. Nu-l dezamăgiți!
5. Copiii voștri sunt prietenii voștri
În timpul acesta scurt am putut să înțeleg în mod lucid distanța produsă între sufletul acestei mame și cel al copilului ei. Împrieteniți-vă cu copiii voștri. Investiți în această relație de prietenie.
Dragul meu părinte, capacitatea ta de a schimba lumea, de a schimba societatea noastră, stă în puterea de a reda lumii cel mai educat copil. Fă și tu parte dintr-o astfel de lume!