Când vine vorba de o alimentație sănătoase și echilibrată, prima întrebare care se ivește de-obicei este aceasta: Ce ar trebui de fapt să mănânc, care ar fi alimentele indicate pentru cele trei mese principale ale zilei?
Înainte de a vă oferi un răspuns concret la această întrebare, vreau să precizez faptul că fiecare persoană este unică, și are un organism diferit. Sugestile pezentate pot fi luate ca un punct de reper, nu ca pe o regulă. Corpul nostru este propriul nutriționist. Ascultați-l cu atenție!
Imaginați-vă că cele șase grupe de substanțe nutritive esențiale: proteinele, carbohidrații, vitaminele, mineralele, fibrele și grăsimile, sunt amplasate pe o farfurie, pe care ar trebui să o proporționați după cum urmează: 33% pâine, orez,paste, cartofi; 33% fructe și legume; 15% lactate și produse lactate; 12% carne,pește,ouă, leguminoase, iar restul de 7% alimente și băuturi bogate în grăsimi și zahăr. Cum am putea însă să împărțim toate aceste alimente în 3 porții? Iată sugestile pentru fiecare masă:
Micul dejun:
Cel mai indicat este să vă începeți ziua cu fructe, iaurt, terci sau cereale integrale, împreună cu lapte degresat sau semi-degresat și foarte puțin zahăr sau chiar deloc. În niciun caz nu săriți peste micul dejun. Pe parcursul zilei vă veți putea simți slăbit și lipsit de energie din această cauză.
Prânzul:
Este ideal ca una din mesele zilnice să conțină o salată mare, preparată cu cât mai multe legume crude. Mâncați-o împreună cu cartofi sau cu un aliment cu o cantitate redusă de proteine, cum ar fi: pește, carne slabă sau brânză rasă. Dacă nu vă place ideea de-a mânca salată, înlocuiți-o cu 2-3 sortimente de legume gătite, iar în anumite zile încercați să înlocuiți carnea cu nuci. Combinația aceasta conține cantități îndestulătoare din cele șase grupe menționate mai sus.
Cina:
Pentru ultima masă a zilei se recomandă alimentele mai grele, precum paste, mâncăruri cu sos și uneori deserturi. Important de menționat este faptul că cina ar trebui servită cu mult timp înainte de ora de culcare, deoarece corpul nostru are nevoie de câteva ore pentru a efectua procesele digestive.
Probabil că vă întrebați de ce se recomandă o masă bogată pentru cină?! Motivul este simplu- pentru a digera o masă bogată, organismul nostru trebuie să muncească din greu, iar dacă avem un mic dejun îmbelșugat, urmat de un prânz cu alimente prăjite, ne vom simți obosiți și somnoroși deoarece sistemul digestiv va fi nevoit să proceseze această povară neașteptată.
O alimentație sănătoasă și echilibrată trebuie să conțină câte puțin din toate! Rolul hranei nu se reduce doar la acela de-a ne ajuta să supraviețuim. Alimentele pe care alegem să le consumăm sunt determinante; ele ne pot ajuta să fim fie plini de energie și optimiști, fie obosiți și deprimați. Alegerea îți aparține!
Resurse:
Calmul înseamnă sănătate, Rider s Digest