Gândește în termenii posibilității

Actul de a renunța să pui problemele pe seama unor oameni, circumstanțe și condiții din exterior este vital dacă vrei să-ți schimbi circumstanțele prezente.

Dacă îți petreci timpul aruncând vina pentru problemele tale asupra unor lucruri aflate în exterior și te întrebi „De ce eu?” în loc să te întrebi „Cum aș putea?”, cu alte cuvinte ce să faci pentru a-și rezolva problemele, nu vei avea succes în viață.

Când treci printr-o experiență negativă, întreabă-te cum ți-ai putea schimba modul de gândire sau comportamentul ca lucrurile să ia o întorsătură favorabilă. Modul în care punem întrebările poate fie să ne îndepărteze, fie să ne apropie de soluții. De fiecare dată când ne punem întrebări de genul „De ce eu?”, „De ce tocmai eu Doamne?”, „De ce mi se întâmplă tocmai mie?”, pierdem energie prețioasă, pentru că aceste întrebări nu au răspuns. Ele sunt întrebări fără finalitate care creează bucle și ne aruncă într-un cerc vicios. De obicei, o întrebare care începe cu „de ce?” va aduce după sine o alta.

Pe de altă parte, întrebarea „Cum aș putea?” are la bază premisa că noi suntem cauza experiențelor noastre. Căutăm răspunsuri care să ne conducă la rezultate, nu la justificări. De exemplu: „Cum aș putea să fac asta mai bine?, „Cum pot face asta?”, „Cum pot schimba asta?, „Cum pot să influențez lucrurile în mod pozitiv?”. Ați observat cum s-a schimbat modul de gândire?. Întrebarea „De ce?” ne plasează într-o postură în care nu ne asumăm responsabilitatea și ne transformăm în niște victime. Întrebarea „Cum aș putea?”  face minuni pentru noi, întrucât ne deschide mintea și ne face să gândim în termenii posibilității. Când ne întrebăm „Cum?” accesăm izvorul nesecat al resurselor noastre creatoare. În esență, ne întrebăm: „Cum pot să creez eu un rezultat mai pozitiv?”.

Bine cunoscutul personaj de film Forrest Gump povestea că mama lui îi spunea în felul următor: „Viața este ca o cutie cu bomboane de ciocolată. Niciodată nu știi cu ce te alegi”. Într-un interviu, actorul care a interpretat acest rol, Tom Hanks, a declarat: „Acest lucru este înfricoșător de adevărat”. Nu-i așa că voi credeți că Hanks are tot ce-și poate dori un om, inclusiv foarte mulți bani cu care să-și rezolve toate problemele? Cu toate acestea, el a folosit termenul de înfricoșător. Nu există răspuns la întrebarea „De ce eu?”. În schimb, pentru întrebarea „Cum aș putea?” variantele de răspuns sunt nelimitate. Când alegi să folosești întrebarea „Cum aș putea?” vei vedea că viața ta e plină de oportunități și de plăceri care nu cunosc limite.Niciodată nu e prea târziu să schimbăm modul în care gândim. Să scăpăm de anumite obiceiuri negative nu e deloc simplu, dar am putea face asta mult mai ușor dacă am spune mai des: „Da, pot vedea acest aspect dintr-o altă perspectivă”, „Da, pot să schimb felul în care fac asta”.

Emoțiile noastre afectează modul în care înregistrăm în creier evenimentele și lucrurile. Cu alte cuvinte, creierul nostru înregistrează ceea ce el consideră, simte sau crede că se întâmplă. Putem să ne influențăm emoțiile folosind în dialogul interior pentru a ne determina creierul să gândească cum vrem noi.

A fost nevoie de o viață întreagă pentru ca mintea noastră să ajungă la nivelul de programare la care se află acum, cu toate astea putem să o reprogramăm mult mai repede decât bănuim. Imaginați-vă că sunteți un magnetofon. Puteți să înregistrați imediat peste banda veche și să creați o bandă nouă care să conțină tot ce vreți voi legat de gândirea în termenii posibilității.

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere