Fii un turist cu bun-simţ oriunde în lume

Grecia, Italia, Japonia sau Thailanda… Oricare ar fi destinaţia ta de vacanţă pentru această vară trebuie să ştii că nu doar cuvintele fac parte din codul care, odată descifrat, îţi face călătoria mai plăcută, ci în unele cazuri o mai mare importanţă o are limbajul nonverbal. Fiecare ţară are legile si regulile sale,  iar când vei face o gafă, sigur că în unele cazuri vei fi privit cu toleranţă pentru că eşti străin, dar în gândul localnicilor prima imagine despre tine va rămâne tot aceea a unui om lipsit de bun-simţ. În alte cazuri fie vei fi amendat, fie vei fi arestat, ceea ce nu cred că vrei să se întample niciodată, mai cu seamă în vacanţă. De aceea, informează-te care sunt regulile locului în care vrei să ajungi.

Când te plimbi prin Europa ai grijă ca în Grecia să nu ridici mâna în faţa unei alte persoane, cum ai face când vrei să opreşti un taxi. Este considerat un gest vulgar.

Când te afli într-un magazin din Italia, un gest de bună educaţie este să te abţi să atingi marfa de care nu eşti interesat în mod real. Cât stai la hotel e important să respecţi orarul de linişte, iar când te vei afla în Veneţia, abţine-te să le dai porumbeilor din pachetul tău. Rişti să plăteşti o amendă de 600 euro.

În Germania chiar dacă nu este trafic intens sau mașinile lipsesc de pe carosabil, nu traversa strada prin locuri neprevăzute. Ignorarea trecerii de pietoni îţi va pune în piept o bulină neagră în faţa localnicilor.

Când vizitezi ţările asiatice trebuie să ştii că un selfie cu Buddha te poate duce în arest. Nu este permis să stai cu spatele la statuie.

În India ai grijă pe unde traversezi ca să nu dea cineva peste tine. Traficul este dezordonat, iar arta negocierii este un mod de viaţă şi orice indian abia aşteaptă să îi faci oferte de preţuri înainte de a cumpăra ceva. Ca să le demonstrezi indienilor că eşti mulţumit de mâncare, lasă o cantitate foarte mică în farfurie la sfârşit.

Daca te hotărăşti să mergi în China, în primul rând ai grijă la limbajul nonverbal. Chinezii se bazează pe expresia feţei. În timpul unei conversaţii ridicatul sprâncenei este interpretat ca un semn al dezaprobării. Aşa că dacă vrei să obţii unele indicaţii ascultă fără să schiţezi vreo expresie. Dacă eşti invitat la masă de un chinez trebuie să ştii că e posibil să fie servite chiar şi 20 de feluri diferite de mâncare. De bun-simţ este să guşti câte puţin din fiecare fel şi să laşi o cantitate de mâncare în farfurie. Astfel vei dovedi gazdei că mâncarea a fost suficientă şi bună. Nu îţi pregăti plicul cu bacșiș pentru chinezii care îţi fac anumite servicii. Ei se simt insultați de un astfel de gest.

Ce trebuie să ştii, în primul rând, când porneşti către Japonia? Că oricât de foame ţi-ar fi nu trebuie să mănânci pe stradă. Să nu te miri dacă şoferul de la ambulanţă te va ruga respectuos să te dai la o parte. În Japonia, salvările merg cam cu 30 km/h şi opresc la fiecare stop, rugând  lumea să facă loc şi mulţumind pe îndelete tuturor pentru înţelegere.

Dacă vei rămâne într-o zi de vineri în Arabia Saudită, trebuie să îţi faci provizii de joi, pentru că vinerea este considerată o zi sfântă şi totul este închis. De asemenea, dacă ajungi aici în timpul Ramadanului, sub nicio formă nu ai voie sa mănânci, să bei sau să mesteci gumă în public.

Când ajungi în Thailanda nu arăta cu degetul spre nimeni, cu atât mai puțin spre interlocutorul tău. Este nepoliticos. Atunci când te aşezi pe jos, îndoaie-ţi picioarele sub tine. Sunt considerate cea mai murdară parte a corpului. Nu sta cu tălpile îndreptate spre nimeni, niciodată. Descalță-te înainte de a intra în temple, în restaurante, în casele oamenilor. E un semn de respect pentru curățenia așezământului. La fiecare intrare există un spaţiu special dedicat spălării picioarelor.  În cultura thailandeză banii nu cumpără totul. Dacă-ți dorești ceva și omul îți spune că nu se poate, nu încerca să îl mituieşti. Mai roagă-l o dată cu zâmbetul pe buze. Dacă refuză, renunţă. Ai grijă cum foloseşti banii atunci când ai ceva de achitat. Depune-i frumos pe tejghea. Pentru că pe ei sunt imprimate chipurile regale, sunt trataţi cu respectul cuvenit regelui. E posibil să atragi imediat repulsia localnicilor, dacă vei mototoli banii sau îi vei arunca neglijent pe tejghea.

În cazul în care te-ai hotărât să alegi Coreea de Sud ca destinaţie tursitică, trebuie să ştii că aici, în semn de respect pentru bucătari, trebuie să termini totul din farfurie.

Când călătoreşti prin Brazilia şi te iei la vorbă cu localnicii, să nu rămâi mirat dacă aceştia te vor îmbrăţişa. Ei sunt foarte deschişi, iar îmbrăţişarea este o dovadă de prietenie. Înseamnă că eşti de treabă şi le-ai plăcut.

Dacă vrei să te împrieteneşti cu mexicanii atunci când umbli prin ţara lor, trebuie să îţi ţii mâinile pe lângă tine. Dacă ai mâinile în buzunare vei fi perceput ca un grosolan lipsit de interes faţă de persoana cu care discuţi.

Iar când vei ajunge pe plaja australiană Bondi, să nu cumva să îţi vină cheful să înalţi vreun zmeu sau să te joci cu mingea. Aceste activităţi sunt interzise.

Când treci prin Singapore asigură-te că nu ai gumă de mestecat la tine. Este interzisă. Ştii de ce? S-a făcut un calcul şi s-a observat câte probleme de întreţinere publică provoacă. Se găsea gumă blocată în găuri de chei, în cutiile poștale și pe butoanele ascensorului, pe scaunele autobuzelor publice, pe scări, pavaje și podele. Fiindcă a considerat că sunt probleme serioase, cel mai mic stat din Asia de Sud a luat hotărârea de a interzice guma de mestecat.

După ce citești  aceste informații, poate că ai dreptate să spui că uneori o călătorie este un gest de curaj. Vin situaţii neprevăzute cu care trebuie să te confrunţi.

Însă nu-i aşa că e plăcut când simţi acele explozii de artificii în suflet atunci când faci faţă cu succes itinerariului? Când simţi că eşti mai bogat datorită oamenilor pe care îi cunoşti şi locurilor pe care le descoperi? Nu te lăsa descurajat de reguli, ci experimentează-ti puterea de adaptare! Drumuri frumoase!

 

Surse:

https://www.goabroad.com

www.leregolediv.it/dizionario-delle-buone-maniere

www.ambasada.ro/subpagini/18/reguli-de-conduita-in-china.html

http://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/reguli-japoneze

 http://timp-liber.acasa.ro/vacante-calatorii-291/reguli-si-eticheta-in-india

http://www.tedoo.ro/thailanda-ghid-de-bune-maniere-si-de-pus-bine-cu-lumea

www.momondo.ro

http://mamaplus.md/posts/2234/

http://www.ziare.com/magazin/ciudat/reguli-de-stat-la-plaja-in-australia-fara-umbrele-fara-jucarii-sau-gropi-in-nisip-1043614

 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere