Femeia de azi- între provocări și bucurii. Interviu cu psihoterapeut Veronica Bayrakcioglu, coordonator proiect teajut.ro

Respirotime.ro și teajut.ro își dau mâna la început de primăvară și vă oferă, dragi cititoare, un articol de suflet. Nu căutați indepedența cu orice preț, comunicați ceea ce simțiți și vă doriți, nu vă conformați unor standarde care nu vă mulțumesc și nu alergați pentru a bifa rolurile pe care sociatetea de astăzi vi le impune. Fiți voi înșivă și căutați fericirea dincolo de provocări…sunt câteva dintre gândurile pe care psihoterapeutul Veronica Bayrakcioglu ni le-a împărtășit. Are doar 27 de ani, dar e mama a două fetițe, soție și în plus face cu pasiune o muncă ce presupune înălțarea sufletească a altora. Să ajute e misiunea ei la teajut.ro, iar azi ne oferă nu doar ajutor, ci și un moment de suflet, de respiro. Așezați-vă comod. E pentru voi, e despre voi, doamelor și domnișoarelor, iar dincolo de provocări, vă dorim să fiți fericite…

Care sunt cele mai mari provocari ale femeii de astăzi?

Cele mai mari provocări ale femeii de astăzi sunt legate de dorința de a deveni independentă în special pe plan financiar, de a-și aprofunda studiile, de a-și construi o carieră și chiar de a obține poziții de conducere. Apoi vin provocările legate de așteptările din partea societății, care uneori nu sunt în concordanță cu aspirațiile și dorințele ei. A rezista tentațiilor și presiunilor exterioare de conformare la ceea ce se cere, nu este întotdeauna ușor, așa că la baza echilibrului stau autocunoașterea și autoacceptarea. Atunci când o femeie este bine cu ea însăși, este împăcată cu viața și este convinsă că se află pe un drum bun, nu ar trebui să aplece urechea la ceea ce vine din exterior.

În ce măsură curentul feminist, promovarea egalității de șanse au antrenat femeia în noi activități ce îi pot împovara azi viața?

Femeia contemporană este tentată de egalitatea în drepturi, în domeniul muncii și al știinţei, fiind entuziasmata de posibilitatea de a dobândi poziții deținute până nu demult de bărbați, ceea ce nu este un lucru rău, dar acest entuziasm trebuie să fie însoțit și de păstrarea și amplificarea caracteristicilor feminine. La nivel practic, în multe cazuri curentul feminist a dat doar șansa unor femei de a-și aprofunda unele aptitudini pe care ele le aveau deja, poate doar la nivel informal. De-a lungul istoriei, chiar dacă femeile nu au avut funcții oficiale, multe decizii au fost inițiate de femei. Nu uitați zicalele “bărbatul este capul, dar femeia este gâtul” și “în spatele oricărui bărbat de succes stă o femeie puternică”.  Valul de feminism a dat posibilitatea femeii să fie nu numai gâtul, iar astăzi este destul de evident cum și în ce fel conduce femeia.

Se întâmplă adesea ca femeile să cadă în extreme: fie caută independență absolută, fie sunt dependente total de bărbat. Cum s-ar putea evita aceste situații?

Cel mai important este ca partenerii să aibă o comunicare cât mai eficientă, să se cunoască foarte bine și să se pună de acord asupra modelului de cuplu pe care doresc să-l adopte. Atunci când o familie pornește la drum fără să clarifice rolurile celor doi, iar așteptările nu corespund, se ajunge la extreme. Avem fie o femeie blazată, nefericită de rolul ei de casnică, fie una care face tot posibilul să iasă din tipare și își neglijează rolul de mama, de soție. În anumite relații, atunci când un bărbat își alege o soție dependentă de el, poate fi vorba de o imaturitate emoțională a bărbaților ce se manifestă fix prin această dorință de a domina, de a-și exercita bărbăția într-un mod autoritar; în schimb un bărbat matur emoțional va aprecia o femeie autonomă, care știe să trăiască cu demnitate și respect alături de el. Trebuie să recunoaștem că o nevoie fundamentală este aceea de apreciere, fie că vorbim despre bărbați sau despre femei. Iar în ziua de astăzi, rar o femeie mai este împlinită doar de activitățile casnice. Calea de mijloc ar fi ca după comunicare și negociere, soțul să preia o parte din responsabilitățile casnice, iar femeia să aibă un program decent, care să îi permită îndeplinirea tuturor rolurilor: de parteneră, de soție, de mama, de gospodină, de om de carieră.  Totuși, responsabilitatea numărul unu a unei femei care are copii este creșterea acestora, implicarea în educația lor, în formarea lor ca indivizi. Este o misiune de aur aceea de a da societății oameni de valoare.

Dar nu cumva goana după bifarea tuturor acestor roluri, de partener, de soție, de mama, de om de carieră este în sine o povară impusă de presiunea socială ce poate epuiza o femeie?

Din start dacă o luăm ca goană este o decizie greșită în urma căreia vom neglija multe lucruri. Goana, în sens etimologic ar fi să faci din toate câte puțin dar nimic până la capăt, nimic de calitate. Goana înseamnă grabă, și graba strica treaba.  Fiecare femeie este responsabilă de viața ei și nu trebuie să se compare cu nimeni. Sunt multe femei astăzi, foarte populare care par că împlinesc cu brio toate aceste roluri, însă adevărul nu este întotdeauna așa cum se vede la suprafață și numai într-un cabinet de psihoterapie, poți vedea drama pe care o trăiește adesea “femeia de succes”. Drama aceasta vine și din faptul că bărbații nu înțeleg că schimbarea la nivel social în legătură cu rolurile femeii, îi afectează mai mult decât cred și îi obligă în aceeași măsură la schimbare.

Este important ca bărbații să recunoască și să trăiască autentic vremurile de azi, să fie ancorați în prezent și să fie suportivi. Un barbat echilibrat si realist respectă ceea ce face soția lui în cariera, la care poate lua si el parte indirect, prin faptul că îi acordă acest timp și de ce nu îi crează o stare de relaxare, de armonie, îi oferă spijin la nivel fizic, dar și emoțional.

Care sunt cele mai stringente nevoi emoționale ale femeii?

Nicio femeie nu poate să fie fericită dacă nu se simte iubită, respectată, încurajată, apreciată, înțeleasă. Dar asta își doresc și bărbații, nu-i așa? Poate că nu suntem atât de diferiți precum credem.

În ce masura este Dumnezeu sursa de putere pentru femeia de astazi?

Depinde de la om la om, dar dacă ar fi să spun în dreptul meu, sunt convinsă că Dumnezeu este sursa puterii fiecărei femei chiar dacă aceasta nu o conștientizează. Însă atunci când este conștientă de această sursă, rezultatele vor fi vizibile, notabile, chiar remarcabile.

Un gând la final pentru cititoarele noastre de la respirotime.ro și teajut.ro…

Nu uitați că a fi femeie sau a fi bărbat reprezintă, înainte de toate, a fi om, iar pentru a fi un om fericit ai nevoie de echilibru și sănătate fizică și emoțională. Trebuie să ai curajul și încrederea în propria persoană, să te iubești și să te accepți așa cum ești, cu limite și cu potențialul divin pe care îl ai. Nu îl ultimul rând, mesajul meu pentru toate fetele este să facă pace cu ele și să trăiască așa cum își doresc, nu așa cum le pretind alții, fără a se strădui să le demonstreze celorlalți ceva sau pentru a mulțumii “gura lumii”.

 

 

 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.7

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere