EȘUEAZĂ CU SUCCES!

Să vă spun poveste mea: cum am eșuat eu cu succes... Eram elevă în ultimul an de liceu și nu mă gândeam nicio secundă la eșec. Îmi spuneam că „mie nu mi se poate întâmpla. Eu mă străduiesc, învăț, dau tot ce pot mai bun. Eșecul li se întâmplă doar oamenilor leneși.”  Adevărul e că uneori, chiar dacă dai tot ce poți mai bun, eșecul intervine pentru a-ți bloca un drum care nu e cel mai bun pentru tine. Mă pregăteam să devin un medic de succes. Abia am vrut să mă înscriu la o altă facultate. De rezervă. Știam sigur că luna octombrie mă va găsi îmbrăcată în halat alb. Și totuși, rezultatul m-a prins cu garda jos. Am picat examenul de admitere. În acele momente mă gândeam doar ce vor crede oamenii despre mine. Oare mă vor băga în categoria celor incapabili? Mă vor judeca spunând că nu am depus destul efort?

Mi-am petrecut multă vreme gândindu-mă la asta și am învățat câteva lucruri pe care aș dori să vi le împărtășesc.

Lecția cea mai importantă pe care am învățat-o a fost că poți declara ceva ce nu a ieșit bine un „eșec” abia după o vreme. Pentru că, de multe ori, e doar un eșec aparent. Poate este un mod de a vedea că locul tău nu e acolo. Că ești mai bun în altă parte. Că talentul tău nu este folosit îndeajuns dacă mergi în acea direcție. Nu este vocația ta. Deși poate că până atunci nu te vedeai în altă parte, Dumnezeu avea ceva mai bun pentru tine. Eu știam toate astea, dar nu le-am crezut până nu le-am experimentat pe propria piele. E dificil pentru noi, ca oameni, să credem că tot ce ni se întâmplă este spre binele nostru. Dar adevărul e că vedem toate acestea abia când privim înapoi și observăm pe unde ne-au purtat pașii.

Al doilea lucru pe care l-am învățat a fost să fac diferența între eșec și a fi incapabil. Nu cred că există oameni incapabili, ci doar oameni care nu vor să își dezvolte talentele. Societatea percepe greșeala sau eșecul ca pe ceva de neiertat, dar adevărul e că eșecul este un lucru firesc în orice proces de învățare. Întrebat fiind cum se simte după ce a eșuat de 5000 de ori în inventarea becului, Thomas Edison a răspuns: „Nu am eșuat! Am învățat doar 5000 de moduri cum să NU faci un bec!” Atletul secolului în America, Michael Jordan, a ratat 9000 de coșuri, a pierdut 300 de jocuri și de 26 de ori i s-a încredințat coșul decisiv și a ratat. Și totuși atitudinea lui e una remarcabilă: „Am eșuat din nou și din nou în viața mea. Și de aceea am reușit. Pot să îmi accept eșecul. Toți eșuăm la un moment dat în ceva. Dar nu pot accepta să nu încerc deloc.”.

Al treilea lucru. Eșecul meu de moment a fost o ocazie de a-mi vedea adevărații prieteni. Acele persoane care, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața ta, sunt acolo pentru tine. Să te susțină. Să te motiveze să încerci din nou. Să creadă în tine. Întotdeauna se vor găsi oameni care să îți critice rezultatul, să se ofere pe ei exemplu, să îți spună că ești un alt ratat pe lista enormă a oamenilor care au eșuat în viață. Acești oameni sunt persoanele care cred că au „datoria” de a-ți ține o morală despre lucrurile pe care nu le-ai făcut bine, însă aceste persoane se tem cel mai tare de eșec. Și, de cele mai multe ori, sunt acele persoane care nu te cunosc destul, însă au impresia că te știu mai bine decât te cunoști tu însuți.

Pe lângă aceste trei lucruri mai pot spune ceva. Cel mai important lucru despre eșecul meu de a intra la medicină: Nu mi-am ratat cariera! Mi-am găsit vocația!

Rezultatul acela greu de acceptat a reprezentat momentul în care eu am devenit mai puternică. În care am realizat că oricât de greu mi-ar fi, NU trebuie să renunț. Atâta timp cât voi încerca din nou și din nou, eșecurile mele de scurtă durată se vor transforma în victorii pe termen nelimitat. Fiecare trebuie să credem în valorile cu care Dumnezeu ne-a binecuvântat! Nu te speria de eșecul tău aparent și privește dincolo de el. Analizează unde ai greșit și ia-o de la capăt. Învață cum să privești eșecul. Dacă ai căzut, nu rămâne acolo plângându-ți de milă. Ridică-te și încearcă din nou! Chiar și atunci când simți că e sfârșitul. Pentru că, de fapt, este începutul succesului tău!

„O viață petrecută făcând greșeli este mai folositoare și mai onorabilă decât o viață petrecută nefăcând nimic” – George Bernard Shaw

ReSurse:

http://www.personalitatealfa.com/blog/crezi-in-tine-stima-de-sine-increderea-in-sine-respectul-de-sine/

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere