Mulți își imagineză căsătoria ca o călătorie în țara tuturor posibilităților, ca o împlinire a tuturor visurilor și o desfătare a simțurilor, o bucurie a intimității și o evadare într-o lume în care plăcerile îți sunt împlinite, rând pe rând, o simfonie de cuvinte frumoase, împletite într-o coregrafie de zâne. Hai, trezirea! Nu e chiar așa! Și știi și tu că ar fi nerealist să aștepți asta.
Și atunci de ce vrei să te căsătorești?
Vrei să fii fericit, să nu fii singur, să suplinești lipsurile din familia de origine, să ai copii, să intri în șabloanele societății, să scapi de gura rudelor, să-i faci în ciudă cuiva, să te răzbuni, să compenesezi cu ceea ce nu ai sau nu ești? Vrei să te căsătorești pentru că ești îndrăgostit, pentru că te apasă un puternic sentiment de vinovăție sau de milă, pentru că a venit timpul sau pentru că iubești și atât? Oricare ar fi răspunsul la enumerarea de mai sus…e greșit.
Căsătoria nu e o decizie rațională și nici una emoțională, nu e un studiu și nici un rezultat la un test. Căsătoria nu e nici măcar un contract cu clauze bine stabilite, nu e nici loterie, nici rezolvarea unei ecuații cu două necunoscute sau un premiu obținut după ani de muncă. Căsătoria e un act de devotament. Viața de cuplu poate însemna o boală lungă, lipsuri materiale, un copil cu handicap, poveri sau alte surprize neplăcute. Ești pregătit? Ești pregătit să stai lângă partenerul tău de astăzi pentru următorii 50-60 de ani? Să-l privești în ochi acum și peste ani mânat de același gând și aceași intenție: să-i fii devotat?
Devotamentul poate fi înțeles greșit. Pentru unii el se schimbă în funcție de starea de spirit, de emoții, de circumstanțe. Dar devotamentul este un angajament până la sfârșit, indiferent de obstacole. Este ceea ce ține o relație vie atunci când sentimentele sunt la un nivel scăzut. Devotamentul înseamnă acțiune, înseamnă iubire necondiționată, acceptare, înseamnă înnoirea legământului zilnic față de tine și apoi față de persoana aleasă. Vei constata în timp că nivelul devotamentului este cel mai important factor de care depinde succesul căsniciei tale. Și nu uita…”la bine și la rău”!
Căsătoria este o călătorie în cadrul căreia, la fiecare pas trebuie să iei hotărâri pe care ulterior să ți le asumi. Căsătoria înseamnă slujire, prietenie, suferință, intimitate în toate domeniile, înseamnă încredere totală și vulnerabilitate. Căsătoria este un proces de transformare, este un dar pe care îl oferi și îl primești cu devotament. Ești pregătit?