Elizabeth a II-a: un monarh longeviv

Lumea modernă pare a fi din ce în ce mai fascinată de șarmul Regatului Unit și de ideea monarhiei în sine, atât de bine păstrată și practicată de Marea Britanie. Pe data de 9 septembrie 2015 marile publicații anunțau cu mândrie că regina Elizabeth a II-a a devenit cel mai longeviv monarh al Coroanei Britanice.

În vârstă de 89 de ani, regina Elizabeth a II-a a depășit recordul stabilit de stră-străbunica sa, regina Victoria, domnind de 63 de ani în fruntea țării, informează Reuters. Suverana britanică a urcat pe tron la numai 25 ani, jurând devotament complet față de popor și familia regală „din care facem parte cu toții”, a declarat ea. Deși domnia sa a început la scurt timp după sfârșitul celui de-al doilea război mondial, conflict în care Marea Britanie înregistrase pierderi însemnate, ea s-a străduit și a reușit să repună națiunea pe picioare.

Cu această ocazie memorabilă, prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, a afirmat: „De-a lungul ultimilor 63 de ani, Maiestatea Sa a fost o temelie stabilă într-o lume aflată într-o continuă schimbare, iar altruismul ei şi simţul datoriei i-au adus multă admiraţie nu doar în Marea Britanie, ci pe tot globul.” Aprecierile prim-ministrului par a fi aprobate și de cetățenii Regatului Unit, care, conform unui sondaj publicat de Sunday Times, o consideră cea mai bună regină pe care au avut-o până în prezent.

Aflându-se într-o vizită oficială în Scoția, un purtător de cuvânt al Casei Regale a declarat că regina și-ar fi dorit să nu facă public acest eveniment, însă a cedat presiunii publice, participând miercuri, 9 septembrie, la inaugurarea lucrărilor pentru cea mai lungă linie de căi ferate din Marea Britanie. Cu această ocazie, monarhul a amintit fugitiv în discursul său că răscrucea la care a ajuns nu este cu nimic diferită de cele pe care noi toți le întâmpinăm de-a lungul vieții. Deși a mărturisit că nu și-a propus vreo dată să stabilească acest record, regina a mulțumit tuturor pentru mesajele de încurajare și felicitările primite.

Pentru ca ocazia să fie sărbatorită și în capitală, au avut loc parade ale forțelor navale, iar pasarelele mobile ale podului Tower Bridge au fost ridicate în onoarea reginei. Totodată, și catedrala Westminster Abbey, unde regina a fost încoronată și s-a căsătorit cu prințul Philip, a tras clopotele în cinstea monarhului iar goarnele flotei au răsunat timp de un minut în semn de apreciere pentru serviciul adus Regatului.

În timpul domniei sale, Elizabeth a II-a a fost martoră la destrămarea marelui Imperiu Britanic, la precedarea a nu mai puțin de 12 președinți americani, la inventarea internetului și la evoluția nemaipomenită a tehnologiei. De asemenea, în anul încoronării sale, planeta era inhabitată de doar 2,6 miliarde de oameni, mărturisind de atunci o rapidă înflorire a populației și uimitoare progrese culturale.

Surse:
1. osservatoreromano.va
2. reuters.com
3. dailymail.co.uk
4. mediafax.ro

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere