DISTANȚA FIZICĂ ÎNSEAMNĂ DISTANȚĂ SENTIMENTALĂ?

În ultimii ani de zile am fost interesată să înțeleg felul în care limbajul trupului transmite mesaje atât de importante fără cuvinte. Cel mai mult îmi place faptul că limbajul trupului se manifestă inconștient de voința noastră, foarte puțini oameni ajungând să-l poată controla, și chiar când ajung să o facă, nu este niciodată în totalitate.

Trupul nostru este pregătit să reacționeze cu câteva fracțiuni de secundă înainte ca noi să rostim cuvintele, să vorbim. Pe lângă limbajul trupului la scară generală însă, m-am axat cel mai mult pe limbajul trupului dintre cupluri, pe felul în care aceștia interacționează pe parcursul unei relații.

Atunci când un băiat și o fată sunt la începutul relației, este ușor de remarcat acest lucru datorită limbajului trupului. Când cei doi se sărută de exemplu, bazinele lor rămân depărtate unul de altul, protejându-se de o apropiere prematură. Pe măsură însă ce intimitatea crește între cei doi, cu atât se apropie și trupurile mai mult. Poate însă reversul să se întâmple? Poate un cuplu care este împreună de o perioadă foarte lungă de timp să se distanțeze fizic unul de altul?

Limbajul fizic reprezintă o proiecție a sentimentelor interioare pe care involuntar le manifestăm prin gesturi, atingeri, priviri etc. Văd adesea cupluri ce par fericite, însă la o privire mai atentă, realizez că există o distanță fizică ce reflectă tensiuni de natură sentimentală. De exemplu am văzut recent o poză cu un cuplu care se ținea în brațe. El o prindea cu ambele mâini de mijloc, dorind astfel să arate că ea este legată de el, că îi aparține, în timp ce ea avea mâinile pe pieptul lui, blocând astfel apropierea completă a trupurilor, interpunând mâna pentru a se distanța.

Într-o altă ocazie la un restaurant am observat un cuplu așezat în fața mea care părea apropiat,cei doi împărțeau mâncarea și avea contact vizual de lungă durată și intens. Apoi însă, când fata a încercat să-l ia pe băiat de mână, acesta a rămas pur și simplu pasiv, ca și când nu ar fi observat gestul ei de tandrețe. Privind în jur am înțeles de ce. De ceva timp privea în direcția unei alte fete pe care o găsea atrăgătoare și nu voia să îi dea de înțeles că este de fapt cu prietena la restaurant. Distanțarea fizică reflectă ceea ce el simțea în interior.

Altă dată am văzut un cuplu ținându-se de mână. Un gest frumos, care arată unire, atașament. Între palmele lor însă era un gol. Cu următoarea ocazie mâinile lor desprinse nu s-ar mai fi unit. Legătura mâinilor nu era deplină. După câteva săptămâni cei doi s-au despărțit. Pentru mine însă nu a fost o noutate. Această distanțare fizică se vede și la cuplurile care au dicuții în contradictoriu, sau o ceartă mai aprinsă. Distanța fizică se interpune concomitent cu cea sentimentală și vrem să ne aparăm de o posibilă vătămare, atât sentimentală, cât și fizică.

Am scris acest articol pentru că îmi doresc să conștientizați importanța limbajului trupului. Corpurile noastre comunică înainte ca noi să putem realiza în mod conștient ce se întâmplă. Încercați să nu lăsați distanța să se interpună între voi și partenerul vostru. Dragostea este minunată și a fost creată ca să fie împărtășită atât fizic, cât și sentimental. Orice distanțare poate crea o prăpastie pe care s-ar putea să nu o puteți trece după un timp îndelungat. Încercați să identificați problemele din timp, să le discutați, să le analizați și desigur, să le rezolvați. Și nu uita, data viitoare când ții de mână persoana pe care o iubești, ține-o aproape!

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere