Cum se manifestă?
Această dependență poate apărea la tineri și adulți, comportamentul fiind diferit în funcție de vârstă și temperament. O mamă al cărei copil va pleca la studii departe de casă poate prezenta stări de anxietate și o frică constantă de singurătate. Un tânăr care este în căutarea identității și care nu are încredere în sine va depinde de cercul de prieteni care îl acceptă, făcând ce spune grupul numai ca să fie acceptat, fiind dependent de aprecierile acestora. La un cuplu tânăr care trece printr-o criză a lipsei de comunicare se pot observa, la unul din parteneri, sentimente de gelozie, inferioritate, vinovăție și scăderea stimei de sine.
Adesea auzim sintagme de genul ,,nu pot trăi fără el/ea.” Aceste simple cuvinte leagă o persoană de o alta, dând naștere unei dependențe psihice și fizice. La fel ca dependența de alcool sau tutun, o persoană devine ,,drog.” De obicei, acest lucru nu este observat, dar cu timpul creează probleme comportamentale care afectează relațiile interumane și conduce la nefericire.
Pași spre vindecare
Pentru a dărâma barierele acestei dependențe este nevoie, în primul rând, de conștientizarea problemei. Acesta este primul pas care instruiește voința pentru a lupta împotriva acestui obstacol ce umbrește personalitatea și stagnează dezvoltarea ei.
Urmează apoi creșterea stimei de sine și a gradului de autonomie. O persoană cu o stimă de sine scăzută este mai predispusă la dezvoltarea unor dependențe decât celelalte persoane. Gândirea pozitivă și înțelegerea faptului că fiecare om este unic și valoros sunt elemente esențiale care trebuie reținute și care conduc spre vindecare.
Deoarece oamenii au nevoie de oameni, este indicat ca persoana care prezintă o dependență, în cazul de față cea emoțională, să își formeze un cerc de prieteni și cunoștințe care să constituie un sprijin moral.
Nu trebuie uitat faptul că un tratament eficient este și ajutorul divin, care conlucrează cu celelalte elemente. Fericirea ta depinde doar de tine, nu de persoanele din jurul tău. Fii o ființă independentă, rațională, capabilă să iei decizii, stabilă emoțional și economic, împlinită și... fericită!
Un articol scris de: Rebeca Andreea Noață