Bărbații și femeile au fost creaţi să fie diferiţi.
Nu contează cât de similar ești cu partenerul tău, există câteva diferențe fundamentale în modul în care comunică un el și o ea. Care sunt acestea?
Iată 3 diferențe importante de comunicare pe care, dacă le vom conștientiza s-ar putea să ne ajute să ne îmbunătățim modul de comunicare cu celălalt pentru a deveni unul mai plăcut și eficient.
1.De ce vorbește el/ea?
Comunicarea ar trebui să aibă un scop bine definit, consideră el. În spatele conversațiilor, vede probleme ce necesită rezolvări sau activităţi ce trebuiesc îndeplinite. Comunicarea este folosită pentru a ajunge la rădăcina problemelor cât mai eficient posibil.
Ea se folosește de comunicare pentru a descoperi cum se simte. Vede conversația ca un act în care împărtășești sentimente sau întâmplări și o oportunitate de a crește intimitatea cu partenerul. Prin împărtășire, ea se eliberează de sentimentele negative și sudează legătura cu bărbatul pe care îl iubește.
2.Cât de multe spune el/ea?
El gândește în termeni de productivitate și eficienţă, iar conversațiile nu reprezintă o excepție. Când spune o poveste, împărtășește numai acele elemente pe care le consideră cu adevărat importante, fără prea multe detalii.
Ea utilizează comunicarea pentru a-și explora și organiza gândurile. Gândește în termeni de detalii, de aceea când un el își va întreba partenera: “Ce faci?”, s-ar putea să aibă parte de un răspuns mai lung decât s-ar fi așteptat. Ea își dorește pe cineva care să o asculte și să înțeleagă ce simte.
3.Ce înseamnă a asculta pentru el/ea?
El este condiţionat să asculte activ. Când partenera sa inițiază o conversație, el presupune că de fapt ea solicită sfatul sau ajutorul său. Filtrează astfel, ceea ce spune ea prin lentila lui “Ce aș putea face în legătură cu acest lucru?”.
Ea vede conversația ca un scop productiv în sine. Faptul că este ascultată o liniștește, îi diminuează anxietățile și îi atenuează simţămintele negative.
Limbajul unui bărbat se regăsește mai degrabă în vocabularul acțiunii- efectuarea unor lucruri, participarea la numite activități, exprimarea sentimentelor prin cadouri non-verbale, prin favoruri sau gesturi fizice. A ține ușa deschisă sau a duce cumpărăturile în casă nu reprezintă o simplă convenție socială; este varianta masculină pentru: “Țin la tine.”
Limbajul unei femei însă, se regăsește mai degrabă în vocabularul afectivităţii. Ea își dorește ceva mai mult decât acţiune: să fie ascultată, înțeleasă, să se simtă iubită și protejată.
Trebuie precizat însă, că există și excepţii ce nu se înscriu în registrele prezentate mai sus.
***
De ce este util să înţelegem existenţa acestor diferenţe de comunicare?
Pentru că fiecare are nevoi diferite de satisfăcut. Dacă unul dintre cei doi, așteptă numai să îi fie îndeplinite nevoile, fără a face nimic în sensul nevoilor partenerului său , atunci relația s-ar putea să ajungă una defectuasă.
Resurse:
http://psychcentral.com/blog/archives/2012/04/01/6-ways-men-and-women-communicate-differently/
http://www.scienceofpeople.com/2015/02/body-language-differences-sexes/
Moir si Jessel, Brain Sex, p.136