De ce trăiești?

Luna aceasta, pe 2 iulie s-a împlinit un an de când a încetat din viață Elie Wiesel. Născut în anul 1928 în oraşul Sighetul Marmației, Elie Wiesel este unul dintre supraviețuitorii Holocaustului, distins cu Premiul Nobel pentru Pace în anul 1986. Elie Wiesel s-a remarcat prin rolul major în promovarea educaţiei pentru demnitatea umană şi pentru perpetuarea memoriei Holocaustului în perioada postbelică, publicând numeroase cărți bazate pe experienţele trăite ca adolescent în lagărul de la Auschwitz.

“Trebuie sa existe vreun motiv pentru care am supraviețuit, declara el într-un interviu. Trebuie sa fac ceva cu viata mea. Lucrurile sunt mult prea serioase ca să ne mai jucăm cu ele fiindcă în locul meu putea să fie la fel de bine salvat altcineva”.

Oricine altcineva dintre cele circa 6 milioane de victime ale Holocaustului.

Aceste cuvinte mi-au răsunat mult în minte atunci când le-am citit și cu mare surpriză le-am auzit recent din partea unei amice care îmi povestea că mama sa a pierdut două sarcini înainte de a o naște pe ea, ceea ce face ca viața ei să fie un miracol, iar ea căuta o explicație pentru faptul că era în viață. “Îmi spun mereu ca eu nu trebuia sa exist, medical nu aveam nicio șansă, dar cred Dumnezeu a avut un plan cu mine și aceasta îmi da liniște și încredere”, îmi spunea ea cu doar câteva zile înainte.

Câți dintre noi gandim la fel?

Așa cum am citit despre Elie Wiesel și asa cum v-am povestit despre amica mea, faptul că am primit viață, faptul că trăim este un miracol și face parte dintr-un plan pe care un Creator l-a avut cu noi. Și atunci care e planul? Care este sensul vieții? În cartea Viața condusă de scopuri, Rick Warren scria “Marea tragedie nu e moartea, ci viața fără scop”. Aceeși idee o regăsim și în celebrele cuvinte ale lui Mark Twain “Cele mai importante două zile din viața ta sunt ziua în care te-ai născut și cea în care afli de ce”.

Oprește-te din haosul în care îți trăiești viața și întreabă-te DE CE trăiești? Să termini o facultate, să te căsătorești, să câștigi bani și să ajungi cineva, să faci lumea din jurul tău mai bună? Și care este finalul? Atunci când după 20, 50, 80 sau 98 de ani viața ta se va sfârși, la ce bun toate astea? Poate că a venit timpul să descoperi sensul suprem al vieții. Dacă nu ești rodul întâmplării și crezi că venirea ta în acestă lume face parte dintr-un plan, atunci caută să-L cunoști pe Cel ce a făcut acest plan pentru tine, un plan de viață…veșnică.

Închei cu un mesaj pe care Elie Wiesel obișnuia să-l adreseze atunci când vorbea în fața oamenilor “Gândește mai înalt și simte mai profund”.  Te provoc să gândești dincolo de ziua de mâine sau de absolvirea facultății, dincolo de momentul în care vei ajunge la casa ta sau te vei juca cu nepoții. Gândește mai înalt, ia în calcul veșnicia. Și caută răsunsuri la întrebările existențiale mai profund, astfel ai șanse mari să găsești răspunsul la întrebarea din titlul. 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.6

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere