De ce suntem nefericiți?

“M-am hotărât să fiu veselă și fericită în orice circumstanță de viață aș fi. Pentru că am învățat că cea mai mare parte din nefericirea noastră nu este determinată de circumstanțe, ci de dispoziția noastră”,  spunea Martha Washington, soția primului președinte al Statelor Unite.

Fericirea este ceea ce toți tânjim să obținem. Ca ființe umane trebuie să acceptăm faptul că viața este scurtă și că viața aceasta și așa scurtă poate fi foarte dificilă atunci când permitem nefericirii să ne domine. Gândurile, obiceiurile, acțiunile noastre sporadice sau cotidiene au un impact mare în calitatea vieții pe care o trăim, mai exact determină gradul de satisfacție și de fericire. Trebuie să facem o distincție clară între depresia clinică și nefericirea cronică. Depresia este o stare psihică patologică, adesea cauzată de un dezechilibru chimic din creier, ce se manifestă ca o stare de tristețe, pesimism, dezinteres generalizat, lipsa puterii și a dorinței de concentare și de comunicare.  Nefericirea este însă o dispoziție adesea dobândită prin modul în care alegem să trăim, ce se manifestă printr-o permanentă nemulțumire, o pasă proastă în care ne aflăm mai întâi în interior și apoi ținem cu tot dinadinsul să o și exteriorizăm. Totuși, similar depresiei, nefericirea cronică poate fi diagnosticată și mai ales tratată. 

Iată în continuare câteva simptome ale nefericirii, ce sunt de fapt și cauze în același timp. Sunt obiceiuri de viață ce ar putea fi evitate, fără a lua medicamente sau a merge la terapie. Sunt alegerile pe care le facem zi de zi.

1. Văicăreala

Oamenii fericiți și de succes nu se plâng mult. De cealaltă parte, nefericiții au întotdeauna ceva negativ de spus… chiar când cei din jur sunt fericiți! Realitatea este că toți avem încercările sau problemele noastre, dar sunt ale noastre - drepte sau nedrepte, dorite sau nu, trebuie să acceptăm situația de fapt și în loc să ne plângem de probleme, mai bine căutăm soluții.

2. Dispoziția de critică – de sine și a altora 

Modul în care vorbim cu noi fasonează propria imagine de sine, spre bine sau spre rău. Stima de sine este o componentă esențială a fericirii noastre și a te simți bine în propria piele este un drept pe care toți îl avem. Asumă-ți greșelile când sunt făcute, acceptă-le și mergi mai departe … nu te cufunda în auto-critică exagerată. Mai mult, respectă diferența inerentă față de alții și recunoaște-le și lor dreptul  să trăiască fericiți, fără criticile tale, justificate sau nu. 

3. Trăirea peste mijloacele proprii 

Trăim într-o societate materialistă, una în care suntem constant bombardați cu reclame despre cea mai recentă mașină, gadget sau card de credit; toate promit o existență mai ușoară și mai împlinitoare. Să nu crezi asta! Cumpărarea unui produs nou poate aduce o stare emoțională bună pe moment, dar ulterior se transformă în remușcare. În plus, pentru a menține starea euforică pe care ți-o produce o sesiune de shopping trebuie să crești doza, iar acest lucru înseamnă împrumuturi și apoi faliment. Nu transforma bucata aceea mica de plastic pe care scrie numele tău și o serie lungă de cifre în  sursa ta de fericire Așa că nu te folosi de ea și nici nu da vina pe ea pentru nefericirea ta.

4. Adicții negative

În viață e nevoie de moderație, chiar și în lucrurile în esență bune. Atunci când aceste lucruri devin centrul vieții noastre, apare problema. Dar cei mai mulți nefericiți își adâncesc tristețea căutând eliberarea în dependențele care îi controlează: alcool, tutun, droguri, mâncare, muncă, sex. Dacă ai astfel de adicții, poți bifa încă o cauză a nefericirii tale.

5. Regretarea trecutului

Regretul nu e doar inutil, ci poate fi extrem de dăunător. Gândurile negative repetative despre decizile luate în trecut reprezintă deseori precursorii stresului și ai depresiei cronice. Ce poți face cu greșelile trecutului? (1) învață din greșeli, dar nu clădi pe ele; (2) dacă nimic nu poate fi schimbat în situația dată, resemnează-te și mergi mai departe; (3) asigură-te că nu-ți asumi prea multă vinovăție, și (4) privește situația și în latura ei pozitivă.

6. Îngrijorarea și frica față de viitor 

Avem atât de multe temeri în ceea ce privește viitorul. Acestea nu trebuie să ne demobilizeze, ci din contră. Putem să trăim viața în prezent, exercitându-ne pe deplin abilitățile și talentele date de Dumnezeu. Îngrijorările pentru ceea ce va urma nu fac decât să ridice nivelul de stres, iar cortizonul, hormonul stresului este direct responsabil pentru apariția infarctului și al accidentului vascular. O stare de permanentă îngrijorare nu poate fi asociată cu fericirea, așa că alege…ori una, ori alta.

7. Amânarea țintelor și a viselor 

E relativ ușor și nu presupune niciun efort angrenarea în rutina vieții: serviciu, mâncare, dormit și poate 1-2 zile pe lună de activități distractive sau relaxante. Dar atenție: a nu îndrepta pasiunile și talentele noastre spre un scop tangibil, înseamnă a renunța la ceva cu potențial măreț. Cea mai grea parte din împlinirea țintelor și a viselor noastre este să faci primul pasDoar după realizarea primului pas putem vedea posibilitățile.

8. Bârfitul 

Nimic nu emană nefericire și insatisfacție mai multă decât cuvintele negative despre altcineva. La urma urmei, de ce o persoană fericită și cu încredere în sine s-ar angrena în ceva ce nu-i aduce niciun beneficiu? N-ar face-o! Bârfa este ceva ce trebuie lăsat în grija celor care nu au o viață proprie de care să se preocupe și care sunt mai atenți la ce sunt și fac alții. Nu e cazul tău. Fii fericit, lasă bârfa!

9. Păstrarea ranchiunii

Similar cu alte emoții negative, animozitatea este o povară inutilă pe spinarea noastră. Cu toții suntem martori la comportamentele negative ale altor oameni și care pot atrage, în mod justificat mânia noastră. Dar nu uita: nu vorbim despre comportamentul lor ignorant sau rău, ci despre fericirea ta. Iartă, uită sau ignoră … și mergi mai departe cu viața ta fericită!

10. Alimentația nesănătoasă

Ingerarea hranei falimentare nutritiv ține de gratificarea imediată. Alimentația proastă poate cauza probleme de sănătate, creșterea în greutate, depresia, lipsa de energie și productivitate scăzută; în opoziție, a avea o dietă echilibrată aduce mai multă energie, putere de concentrare și crește productivitatea. Mănâncă sănătos și simte-te minunat!

Verifică din nou lista cu aceste obiceiuri ale nefericiților. Ține-le la distanță de tine și păstrează-ți fericirea. Dacă însă ești chiar tu măcinat de nefericire, îndepărtează treptat aceste practice și bucură-te de rezultat. Vei trăi o stare de fericire, presărată desigur din când în când cu eșecuri, cu tristeți, cu dezamăgiri, dar niciodată nu vei fi un nefericit cronic.

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

7.9

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere