De ce să apelezi la teajut.ro?

Pentru mine, anii de studenție au fost printre cei mai frumoși din viața mea. M-am simțit acasă încă din primul moment în care am călcat pe holurile Facultății de Psihologie și încă mă simt acasă în fiecare amfiteatru de acolo. De-a lungul studenției am schimbat apartamente luate în chirie, colege de cameră, prieteni, dar facultatea a rămas mereu o constantă.

Când trebuie să aleg una dintre amintirile dragi, mereu mă opresc la un seminar din anul 4. Fiecare dintre noi am avut în față o bucată de hârtie pe care ne-am scris o temere/un secret/un gând pe care nu am vrea să-l împărtășim cu alții niciodată. Îmi amintesc că am împăturit hârtia strâns, aproape să o rup. Apoi ni s-a cerut să înmânăm hârtiile profesoarei, cu promisiunea că ea nu le va citi niciodată.

Activitatea a mers până într-acolo încât profesoara stătea cu 5 hârtii în fața noastră, primite de la noi, studenții din sală, și se pregătea să le citească cu voce tare, păstrând anonimatul autorului. 5 gânduri care acum 5 minute se voiau neștiute, neîmpărtășite, sunt pe cale să fie auzite de 340 studenți, de 680 urechi curioase. Dar ceea ce am auzit a fost cu totul altceva și am să redau cu aproximație discursul profesoarei:

„Orice gând pe care ți-l spui cu voce tare e o nevoie pe care speri ca cineva să o audă și să îți ofere ajutor, orice secret scris pe o foaie e, în fapt, o metodă de a cere ajutor celor din jur. Dacă ai reușit să îți formulezi o temere înseamnă că deja ai făcut primul pas înspre a căuta suport la cei din jur, chiar dacă temerea e rostită doar pentru tine momentan. Nimeni nu își dorește secrete și frământări care să macine încet, dar sigur. În schimb, ne dorim să fim salvați.

Ca psiholog trebuie să înțelegi când cineva nu caută ajutor și să îi lași pe oameni să-și trăiască viața lor, nu ceea ce îți dorești tu să fie viața lor. Tot ca psiholog trebuie să înțelegi și când cineva vine la tine cerând ajutor chiar dacă nu strigă S.O.S”.

Mai departe nu îmi amintesc cum s-a terminat discursul doamnei profesoare, dar știu finalul pe care l-am găsit eu, după 11 ani de când am devenit prietenă cu psihologia. Toți avem probleme. Mai mari, mai mici, dar le avem. Problemele nu reprezintă neapărat ceva negativ. Dincolo de neplăcut, ele întotdeauna vin cu oportunitatea de a ne dezvolta.

Caută să îți cunoști problemele, să le identifici, să le pui un nume, o descriere sau o imagine. Dar nu te opri aici. Fii înțelept și evită să îți pui diagnostic, evită să crezi că ești exact ca ceilalți. Ești unic, fiecare dintre noi este unic și asta face ca și problemele noastre să fie diferite. Atunci când ne gândim la noi tindem să fim subiectivi. Și acesta e un lucru tare bun. Dar tot noi, pentru a ne rezolva problemele avem nevoie să ne spunem cu voce tare sau să le scriem.

Dacă nu ai prin preajmă un specialist cu care să vorbești, te încurajăm să ne scrii pe www.teajut.ro. Nu îți putem promite răspunsuri perfecte la orice întrebare, dar îți putem promite specialiști care să te susțină în identificarea și definirea clară a problemelor cu care te confrunți, care să îți recomande pași spre soluționarea lor. Nu suntem suma problemelor noastre. Suntem mult mai mult decât atât, și din fiecare problemă ar trebui să profităm de tot ceea ce avem la îndemână pentru a învăța cât mai multe despre viață, viața noastră.

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere