Cum să spui NU cand ești față în față cu “oferta”

Mă adresez acum celor ce NU consumă alcool, tutun sau droguri. Nu, nu vă țin vouă morală din cauza celor care fac statisticile îngrijorătoare, ci doar vreau să vă ajut să rămâneți la ferma decizie de a fi abstinenți.

Rata abuzului de droguri, alcool și tutun în rândul tinerilor este în continuă creștere. Statisticile spun că până la vârsta de 17 ani, 3 din 4 tineri au încercat două din aceste substanțe, 13 ani este vârsta medie la care un adolescent consumă prima dată alcool; la 14 ani cei mai mulți încep să fumeze, iar în jurul vârstei de 15 ani sunt raportate primele tentative de consum de droguri.

Dacă ești în afara acestor statistici, te felicit și articolul acesta este pentru tine. Dacă ai deja un astfel de viciu, caută ajutor specializat. Dacă nu știi unde să îl găsești, fă un prim pas pe site-ul teajut.ro.

Indiferent de cercul tău de prieteni sau chiar dacă înveți la o școală creștină, realitatea este că probabil vei fi invitat să consumi alcool sau vei primit un joint (țigară care conține cannabis) ori o “țigară nevinovată” în pauză sau la o terasă, ori la o petrecere la care ai mers cu cele mai bune intenții. Vei primi “oferta” de a încerca tutunul, alcoolul sau drogurile ca un ritual de trecere spre maturizare. Ai valori de viață ferme, dar contextul și timpul rapid în care trebuie să decizi dacă întinzi sau nu mâna nu îți oferă ocazia de vorbi despre ceea ce crezi tu despre aceste vicii și sincer, poate că te-ai simți ciudat când în fumul de țigară sau în aburii de alcool, ai încerca să dai o explicație rațională.

Mai jos sunt câteva sugestii care îți pot fi de folos data viitoare când cineva îți va oferi droguri, alcool sau tutun și nu ai timp de explicații.

1. Ține în mână o băutură non-alcoolică. Oamenii vor fi mai puțin insistenți în oferirea unei băuturi când deja ai în mână ceva de băut. Dacă nu știi sigur dacă vei găsi băutură non-alcoolică la petrecerea la care mergi, asigură-te că ai tu o sticlă de suc.  Este puțin probabil ca oamenii să observe că băutura din paharul ta e non-alcoolică. Dar dacă ești invitat în locuri unde se consumă alcool și te simți slab și posibil să cedezi la presiunea grupului, mai bine nu te duce acolo. Nici dacă ești sigur pe tine, nu prea te vei simți bine într-o astfel de companie, așa că a evita un context viciat, e de fapt prima decizie înțeleaptă.

2. Oferă-te să fii șoferul grupului. Conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor nu e niciodată o idee bună. Dacă ai carnet și dacă ai petrecut un timp în compania unor tineri care s-au “veselit” cu un pahar de tărie sau cu un drog, o modalitate bună prin care le poți dovedi că decizia ta de a nu consuma astfel de substanțe este cea mai înțeleaptă, ar fi să te oferi să îi conduci cu mașina acasă. Fiind șofer, îți va fi mai ușor să spui NU. Este un act de maximă responsabilitate pentru viața ta și a celor din jur.

3. Fii pregătit cu o explicație

De exemplu, dacă ești sportiv și ai vreun meci sau un concurs a doua zi, ai o explicație rezonabilă pentru evitarea alcoolului, a țigărilor sau a altor droguri. Sau poate ai un test ori o examinare a doua zi, sau e nevoie să fii la serviciu devreme. Sunt foarte multe motivele care pot fi invocate rapid pentru a refuza politicos oferta de droguri sau alcool. Asta deoarece este foarte posibil să ajungi față în față cu o “oferta” atunci când te aștepți mai puțin și în md sigur nu vei deschide Biblia și nici nu vei căuta statistici despre  efectele consumului de alcool, tutun sau droguri pentru a le demonstra celorlalți pe ce anume îți bazezi decizia de a fi abstinent.

4. Fii onest. Uneori e mai ușor să spui pur și simplu că nu bei sau că nu iei droguri, oricare ar fi motivul. Un “nu fac asta” sau “stau departe de astfel de lucruri”  poate fi suficient. La fel este și “vreau să rămân sănătos” sau “sub nicio formă nu o să iau asta”. Un “NU” politicos, dar ferm și plin de încredere poate oferi un exemplu pozitiv pentru prietenii tăi, poate să-ți îmbunătățească stima de sine și mai ales, poate să te ferească de rău. În unele cazuri, de asemenea, poate să devină un fel natural de a deschide discuția despre valorile tale de viață și de ce ai ales să nu cazi pradă acestor vicii.  

 

Dacă ai ajuns până aici cu lectura articolului, te felicit încă odată pentru că ai ales să îți respecți trupul și sufletul și să nu le compromiți cu substanțe dăunătoare. Ești atât de câștigat! Ai câștigat viață. Informația care m-a determinat să scriu aceste rânduri este aceea că 1 din 4 decese în rândul tinerilor cu vârsta între 15-29 ani are legătură cu consumul de alcool. Mi se pare mult, dureros de mult!

 

Sursă: http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2016/01/INFORMARE-CAMPANIE-ALCOOL-2016.pdf

 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.7

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere