Cum să reacționezi când altcineva greşeşte

Oamenii, inevitabil, fac greşeli. Cu toţii ştim acest lucru. Doar o clipă de neatenţie şi tricoul nou este pătat, ecranul telefonului spart, fişa îndoită. Cum reacţionezi când cel de lângă tine greşeşte? Probabil te simţi frustrat, chiar enervat. Te superi şi nu de puţine ori adresezi cuvinte tăioase. Uneori nici nu-ţi dai seama de consecinţele care urmează acestor manifestări. Celălalt va fi mai reţinut pe viitor de teama unei alte greşeli. Anumite persoane aleg totuşi să reacţioneze diferit, dând dovadă de compasiune. Studiile au arătat că în astfel de cazuri, „vinovatul” căpătă încredere şi este la rândul lui mai puţin stresat. Atunci când alegem să răspundem cu răbdare şi compasiune celor care ne greşesc, ei învaţă o lecţie şi îşi doresc ca pe viitor să nu repete ce au făcut. Şi este normal – răspundem pozitiv celor care se poartă frumos cu noi.

 

De aceea, de ce să nu dăm dovadă de mai multă bunăvoinţă data viitoare când cineva nu procedează aşa cum ne-am dori? Iată câteva sugestii folositoare:

  1. Opreşte-te un moment. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ţi recâştigi controlul asupra sentimentelor, în general neplăcute, pe care le încerci. Atunci când laşi mânia sau frustrarea să te domine, este mai puţin probabil să tratezi situaţia raţional. Încearcă să priveşti lucrurile detaşat. Dacă faci un pas înapoi şi-ţi iei un timp scurt pentru a reflecta, vei avea o reacţie potrivită.
  2. Aşează-te în locul lui. Punctul diferit de vedere pe care îl capeţi atunci când te pui în pielea celuilalt este important. Fiind gata să empatizezi cu cel care ţi-a greşit, te vei bucura de rezultate mai bune în relaţiile cu cei din jur.
  3. Iartă. După ce ai căpătat o nouă perspectivă asupra problemei, îţi este mai uşor să ierţi. Iertarea nu numai că-ţi întăreşte relaţia cu cei din jur, dar îţi face şi ţie mult bine. Resentimentele devin adeseori o greutate pentru inima ta (şi este dovedit că ele măresc presiunea arterială şi ritmul cardiac). Diverse studii arată de asemenea că dispoziţia de a ierta te face mai fericit şi reduce semnificativ stresul şi emoţiile negative.

Scriind acest articol, nu am putut să nu-mi aduc aminte de bunica mea. De fiecare dată când făceam o greşeală din neatenţie şi mă uitam la ea cu teamă de ceea ce avea să zică, îmi zâmbea şi se grăbea să repare (sau să cureţe). Pentru mine a rămas un model de răbdare şi bunăvoinţă. Cred că fiecare dintre noi am avut astfel de experienţe. De aceea, fiecare poate face diferenţa între un răspuns mânios şi unul calm, plin de înţelegere. În definitiv, principiul „Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, face-ţi-le şi voi la fel” rămâne încă valabil.

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

4

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere