Începutul unui nou an vine atât de grăbit că abia avem timp să ne mai scriem pe listă ce vrem să realizăm în următoarele 365 de zile. Poate că deja te-ai gândit la planurile sau la ceea ce îți dorești să faci anul acesta, poate că ți-ai scris, frumos, lista și ai agățat-o deasupra biroului să fii sigur că nu se va mai repeta povestea de anii trecuți, în care jumătate din obiectivele tale au rămas neatinse, sau poate că încă te gândești dacă merită să ai o astfel de listă.
Cu toții ne confruntăm cu problema obiectivelor neatinse. Suntem entuziasmați atunci când ni le propunem, dar de ce entuziasmul ni se pierde pe drum?
Pot fi multe motive pentru care obiectivele noastre rămân nerealizate. Poate că ne dăm seama că ne-am setat obiective greșite, nepotrivite pentru noi sau poate că au apărut altele, deconcentrându-ne de la cele stabilite inițial. Însă, problema majoră pentru care ne trezim în fiecare an cu ”ținte neatinse” este lipsa de productivitate.
Dar ce este productivitatea, cu adevărat? Scriitorul Charles Duhigg, în cartea Smarter, Faster, Better definește productivitatea ca „facând anumite alegeri, în anumite moduri” să te treacă de la a fi „pur și simplu ocupat” la „eficient, cu adevărat”. Mai simplu spus, ce moduri alegem fiecare pentru a ne sistematiza și gestiona mai bine viața profesională, pentru a avea timp de viața personală și de lucrurile pe care ne dorim să le facem. Deci, productivitatea înseamnă să îți atingi scopurile, cu efort minim, într-un timp scurt.
Însă, problema la nivel de societate, și nu doar în țara noastră, este că propriul comportament s-a schimbat atât de mult, am devenit atât de superficiali iar capacitatea de concentrare a devenit atât de slabă, încât ne este dificil să mai ducem la bun sfârșit tot ceea ce ne-am propus.
Nenumăratele moduri prin care ne putem distrage de la ceea ce vrem să realizăm, ne duc la o fragmentare a timpului dedicat îndeplinirii obiectivelor, astfel că realizarea lor devine mai dificilă, mai anevoioasă și necesită un timp mai îndelungat. Și, bineînțeles, asta atrage după sine emoții negative: ne îngrijorăm mai ușor, ne plictisim mai repede, dormim prost, ceea ce ne face mai obosiți, suntem mai agitați, iar mintea noastră la fel, și nu ne mai putem relaxa.
Și iată-ne în momentul crucial! Nu mai putem duce la bun sfârșit obiectivele, pe care, în mod ironic, le vrem îndeplinite! De ce?
Pentru că suntem într-o permanentă fugă. Ne dorim să facem cât mai multe lucruri, dar nu putem să fim concentrați în nicio direcție. Multitasking-ul ne omoară creativitatea și puterea de concentrare. Când avem mai multe sarcini de îndeplinit și vrem să le facem în același timp, le facem mai prost și într-un timp mai îndelungat, decât dacă le-am lua pe rând. Pentru că la fiecare trecere de la sarcină la o alta, nevoie de timp de reconectare cu ceea ce vrei sa realizezi. Sunt mulți timpi pierduți!
Spre exemplu, avem 3 sarcini de realizat A,B și C, care necesită, fiecare, 3 pași. Cea mai proastă cale să realizăm sarcinile este:
A1-B1-A2-C1-B2-C2-A3-B3-C3.
E dificil chiar și să le citim în ordinea asta.
Cea mai scurtă, calitativă și productivă cale este:
A1-A2-A3-B1-B2-B3-C1-C2-C3
În prima variantă nu reușești să te conectezi cu ceea ce faci, nu reușești să intri în adâncime pe sarcina de rezolvat, nu poți să adaugi un plus de valoare, iar cel mai negativ aspect, nu te bucuri de ce faci.
„Pentru că omul nu este construit să facă multitasking, asta este treaba tehnologiei de fapt.”(Daniel Zărnescu)
Așadar, 3 metode prin care poți redeveni productiv sunt:
- Înlătură orice mod prin care îți este distrasă atenția – că este vorba de Facebook, Instagram, Youtube, Twitter sau email, toate sunt făcute pentru a ne determina să petrecem cât mai mult timp pe ele. Spre exemplu, înainte să mă apuc să scriu sau să lucrez pentru ceva, îmi spuneam că voi fi mai productivă dacă mă „relaxez” puțin înainte și alegeam, bineînțeles, ori vreo rețea de socializare ori un episod sau un clip pe Youtube. Care era rezultatul? Chiar și puțina mea concentrare dispărea total și mă trezeam că, în loc de 30 de minute, petreceam 2-3 ore.
- Planifică ce vrei să faci – pentru ziua respectivă. Setează-ți pașii pe care trebuie să îi parcurgi, azi, pentru a-ți realiza obiectivul propus.
- Fă-ți un obicei – fă din îndeplinirea pașilor zilnici un obicei. De multe ori avem impresia că pentru a deveni productiv trebuie să îți refaci complet modul în care trăiești deja. Dar, de fapt, unele mici modificări îți pot îmbunătăți semnificativ productivitatea, iar asta poate însemna fie că nu răspunzi la email-uri într-un anumit interval orar sau că mergi zilnic la sală.
Poate că nu vei reuși să îți atingi scopul în fiecare zi, dar fiecare pas mărunt te duce, cu siguranță, mai aproape de ținta ta. Și, nu uita, cu toții avem zile neproductive, dar asta nu înseamnă că ele trebuie să rămână așa. Anul acesta te provoc să îți setezi obiective înalte și să faci tot ce îți stă în putere pentru a le îndeplini.
Bibliografie:
https://www.tonyrobbins.com/productivity-performance/what-is-productivity-really/
http://construimimperii.ro/blog/cum-influenteaza-internetul-puterea-noastra-de-concentrare-partea-i/
http://construimimperii.ro/blog/3-metode-prin-care-redevii-productiv-partea-a-ii-a/
Newsletter Daniel Zărnescu – „Ție nu ți se face frică niciodată?”