Cum să-i spui că… S-A SFÂRȘIT?

Mihai și Andrada… doi tineri frumoși. De la distanță, privind spre ei, nu observi nimic deosebit care să îți atragă atenția, doar un cuplu simpatic, care poartă o discuție. Când te apropii însă, poți observa lacrimi în ochii Mariei și o tristețe profundă se poate citi pe chipul lui Ionuț. Ce s-a întâmplat oare? Apropiindu-mă de ei, am auzit promisiunea pe care și-au făcut-o de a fi acolo unul pentru celălalt la nevoie. După câteva momente de tăcere s-au despărțit, dar de data asta nu au mai plecat mână în mână ca până acum și atunci mi-am dat seama… relația lor romantică s-a încheiat.

Cum vi se pare un astfel de scenariu? 

Nimănui nu-i place să se gândească la momentul în care relația romantic se sfârșește, dar este foarte posibil, ca deși ești mânat de cele mai sincere intenții, să îți dai seama că relația de dragoste în care ești implicat nu este ceea ce îți doreai sau că partenerul tău/partenera ta nu este persoana potrivită pentru tine. Aceasta nu înseamnă că este cineva vinovat pentru acest lucru. Pur și simplu suntem persoane unice, cu dorințe, așteptări, trăsături și nevoi diferite. Ce trebuie să faci atunci când ești implicat într-o relație și îți dai seama că nu vrei să o continui? Kay Kuzma, autoare a zeci de cărți și profesor universitar, oferă câteva sugestii legate de modul în care poți să pui punct unei relații, fără a pierde totodată un prieten: 

1. Nu continua să ieși la întâlniri cu o persoană de care vrei să te desparți – este neplăcut, chiar dureros să pui capăt unei relații și uneori simți că se rupe ceva din tine când faci lucrul acesta. De asemenea gândul că îl vei răni pe celălalt poate să te determine să amâni cât mai mult momentul acesta, însă cu cât amâni mai mult, cu atât îți va fi mai greu să o faci. Pe lângă aceasta, nu este corect față de partener(ă) să îl/o lași să creadă că lucrurile merg bine și că aveți un viitor împreună, să investească în continuare în relația voastră, când tu de fapt vrei să închei relația cu el/ea. 

2. Nu începe să te porți distant și rece cu celălat în speranța că o să înțeleagă el/ea că relația voastră nu are viitor. Acest lucru nu este corect. Fii sincer și transmite ceea ce simți fără să rănești sau să acuzi. Nu încerca să îl scoți pe celălalt vinovat de destrămarea relației voastre. Niciodată nu există „un singur vinovat” într-o ceartă, discuție sau orice altă situație neplăcută din viață. Trebuie să îți asumi responsabilitatea pentru contribuția pe care ai avut-o în formarea sau perpetuarea unei anumite situații sau a unei probleme. 

3. Alegerea momentului în care să îi transmiți partenerului/ partenerei decizia pe care ai luat-o cu privire la relația voastră este de asemenea importantă. Este adevărat că nu există un moment „potrivit” pentru a da sau a primi o asemenea veste, mai ales dacă celălalt este convins că lucrurile merg bine între voi. Cu toate acestea, trebuie să fi atent(ă) ca această veste să nu se suprapună peste un alt eveniment dureros existent în viața partenerului/partenerei, cum ar fi un examen nepromovat, probleme de sănătate sau în familia de proveniență etc.

4. Atunci când îți prezinți motivele pentru care dorești încheierea relației, formulează afirmațiile la persoana I singular (eu), nu la a II-a singular (tu). Până la urmă tu ești cel care dorește să-i pună capătși trebuie să îți asumi responsabilitatea pentru aceasta. Fii delicat(ă) și atent(ă) la sentimentele celuilalt! Prezintă-ți motivele cu blândețe și de ce nu, spune-i și cât de mult  ai apreciat anumite calități pe care le are. Amintește de momentele plăcute ale relației voastre și ce a însemnat aceasta pentru tine. Nu transforma ocazia aceasta într-una de ceartă și reproșuri. Lasă ca amintirea relației voastre să fie una plăcută pentru fiecare dintre voi. 

5. Oferă-i celuilalt ocazia de a-și exprima punctul de vedere cu privire la decizia ta. Se poate ca într-o discuție deschisă și sinceră să înțelegi mai bine anumite lucruri și de ce nu, să le vezi dintr-o altă perspectivă. Privește-l pe celălalt așa cum este: un partener, nu un subaltern. Care este diferență? Partenerul participă la luarea deciziilor, pe când subalternul se supune acestora fără drept de replică. Cu siguranță că o astfel de decizie este mai ușor de acceptat atunci când este luată de comun acord, decât atunci când este impusă. 

6. Evită să vorbești cu alte persoane despre motivele despărțirii sau despre părțile negative ale relației voastre. Poartă-te așa cum ți-ar fi plăcut să o facă partenerul/partenera ta, dacă rolurile ar fi fost inversate. 

7. Chiar dacă poate fi stânjenitor dintr-un anumit punct de vedere, poartă-te natural și prietenos oridecâte ori te vei întâlni cu fostul partener/fosta parteneră. Nu te comporta ca și cum nu v-ați fi cunoscut. Acest lucru poate răni sufletul celuilalt, chiar dacă acum nu mai sunteți un cuplu. 

8. Când închei o relație, mai ales una în care ai oferit o parte din tine, poate fi potrivit să îi împărtășești și celuilalt durerea pe care o simți legat de despărțirea voastră. Cu siguranță că impactul asupra partenerului tău /partenerei tale va fi mai puternic, mai ales dacă nu se aștepta la asta, însă dacă știe faptul că și pentru tine relația voastră a fost importantă, poate să o ajute să depășească mai ușor momentul acesta. 

Stăteam și îi priveam pe Mihai și Andrada cum se îndepărtează… Nu știu care a fost motivul pentru care au luat hotărârea să încheie relația, însă felul în care au pus capăt acesteia vorbește mult despre ei ca indivizi și despre relația pe care au avut-o. Poți să mă numești visătoare sau o romantică incurabilă, însă cred din toată inima că încă putem să trăim frumos, cu bunătate și sensibilitate față de sufletul celui de lângă noi, chiar dacă „nu mai este la modă”. Cred că deși drumurile voastre se pot despărți la un moment dat pe cărarea vieții, nu trebuie să uiți că la un moment dat omul acela a fost totul pentru tine… 

Bibliografie

Kuzma. K. (2016), Prietenie cu intenții serioase, Pantelimon: Viață și Sănătate. 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

8.9

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere