Cum să gândești limpede

-E al meu!

-Ba nu, e al meu!

-Ştii bine că minţi, copilul este al meu!

După câteva momente de gândire împăratul ordonă:

-Aduceţi-mi o sabie! În acelaşi moment liniştea cuprinde sala şi următorul ordin este auzit.

-Tăiaţi copilul în două, ca fiecare dintre ele să aibă câte o jumătate!

Auzind porunca , femeia dintâi cade îngrozită la picioarele crudului judecător şi exclamă:

- Nu împărate! Decât să fie omorât mai bine dă-i ei copilul.

-E foarte bine aşa, să nu fie nici al meu nici al ei, zise cea de-a doua.

Asistând la această scenă, împăratul Solomon a ştiut al cui era copilul.

 

Cu siguranţă că aţi auzit despre această întâmplare relatată în Biblie, prin care înţelepciunea împăratului Solomon a fost vestită în toată lumea, atât în timpul vieţii sale cât şi în zilele noastre. Dar mulţi poate vă intrebaţi cine este omul acesta? De unde atâta întelepciune? Cum a reuşit să ia o decizie atât de drastică şi în acelaşi timp atât de clarificatoare? Însă toate aceste întrebări devin nesatisfăcătoare dacă nu îti răspunzi la urmatoarea: Cum pot ajunge să iau şi eu asemenea decizii?

            Cum deciziile fac parte din viaţa noastră de zi cu zi, fie ele importante sau mai puţin importante, ai nevoie de o gândire limpede care vede, înţelege şi poate expune lucrurile în mod lămurit, clar. Prin urmare, unul din factorii esenţiali care duce la acest tip de gândire este discernământul, puterea de a judeca, de a raţiona şi a face diferenţa între ce este bine şi rău. Trebuie să ne dăm seama că mintea umana este dotată cu o capacitate extraordinară de a discerne între bine şi rău şi că omul nu a fost făcut să ia decizii pe temeiul impulsurilor, ci în urma evaluării datelor şi a comparaţiei acestora.  Un lucru foarte util este să pui întrebări legate de subiectul pe care îţi doreşti să îl clarifici. Acestea te vor ajuta să ajungi din aproape în aproape la un tablou complet al problemei.

            Deşi este vital să îl deţi, cu părere de rău spun că discernământul nu îl găsim la majoritatea oamenilor… De ce?  Pentru că se dobândeşte prin educaţie, cel de-al doilea factor,aceasta însemnând studiu şi dezvoltare personală continuă. Există o vorbă în poporul român care spune astfel: ,,Dacă nu ai tu grijă de tine, nu are nimeni..” De ce să lasăm gândirea noastră să se pipernicească? De ce să permitem ca alţi oameni să gândească pentru noi? Avem nişte creiere atât de capabile!! Trebuie  doar să le oferim subiecte de mare însemnătate care să ne provoace la o gândire comparativă. Astfel, energiile fiinţei noastre vor fi folosite într-un mod constructiv.

            ,,Minte sănătoasă în corp sănătos”, este un vechi proverb latin care ilustrează adevărul veşnic valabil că între minte şi trup există o relaţie deosebit de strânsă. Creierul este citadela fiinţei. Un stil de viaţă greşit afectează creierul şi poate împiedica exerciţiile de gândire logică. De aceea trebuie să fim familiarizaţi cu modul de îngrijire al trupului şi a minţii. Exerciţiul fizic regulat, o dietă corespunzătoare, activităţile zilnice în care eşti implicat, dar şi consumul potrivit de apa sunt doar câteva dintre aspectele ce ţin de întreţinerea sănătăţii fizice şi mintale. Aşadar, sănătatea fizică este cel de-al treilea factor implicat în procesul gândirii și al deciziei.

            A gândi limpede rămâne o provocare. Iată ce spune unul dintre marii oameni de success ai secolului trecut, Henry Ford: ,,Gânditul este una dintre cele mai dificile slujbe. Poate din acest motiv foarte puţini se angajeaza la el.”  

Vă provoc să fiţi printre acei puţini oameni care se angajează să îşi clădească discernământul pe educaţie şi să îl consolideze printr-un stil de viaţă sănătos! Vă provoc să gândiţi limpede!!!

 

Surse:

Minte character personalitate, autor Ellen White

Revista Semnele Timpului, nr. 2/2017

            

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere