Cum să fii excepţional trăind o viaţă normală

Când s-a trezit în mijlocul unei petreceri surpriză, cu 100 dintre elevii de la liceul din zona unde lucra el, John Lussing n-a știut ce să creadă. În vârstă de 74 de ani lucrase timp de 12 ani, în fiecare zi de şcoală, ca agent de circulaţie. În fiecare dimineaţă, fie soare, fie ploaie, el era acolo, întotdeauna fericit şi cu zâmbetul pe buze, făcând cu mâna atât copiilor cât şi şoferilor. Copiii îl iubesc, cu toţii, pentru că le zâmbeşte şi le înveseleşte dimineţile. Micuţii sunt încântaţi să traverseze strada în compania lui, datorită felului său amabil şi a interesului său uimitor pentru vieţile lor. O liceeană îşi amintea de o zi din timpul grădiniţei când luase baloane pentru aniversarea zilei de naştere. Anul următor agentul a felicitat-o în timp ce ea traversa strada şi i-a oferit un cadou. Ţinuse minte ziua când o văzuse pe fetiţa cu baloane.

Tinerii au pregătit o petrecere pentru a-i arăta aprecierea şi recunoştinţa lor. Pentru aceasta au cerut ajutorul lui Brent Camalich, fondatorul proiectului Dude.be nice. El prezintă astfel scopul proiectului: „Încurajăm tinerii să îi caute pe acei oameni din comunitatea lor care sunt neapreciaţi, dar excepţionali, și să le mulţumească într-un mod distractiv.”

John Lussing era special pentru că avea darul de a-i face pe alții să se simtă speciali. Este minunat să beneficiezi de gesturile frumoase ale semenilor, dar mai multe studii confirmă faptul ca te simţi chiar mai bine dacă faci lucruri frumoase pentru alții. Acest fapt este indicat şi de un experiment desfăşurat pe o perioadă de 10 zile, timp în care persoane cu vârsta între 18 şi 80 de ani au efectuat acte de amabilitate, iar rezultatul a constat în îmbunătăţirea satisfacţiei vieţii.

Psychology Today  prezintă o recomandare importantă a Soniei Lyubomirsky, distinsă cercetătoare în domeniul fericirii. Ea avertizează asupra unei posibile capcane a faptelor de bunătate: ca orice altă activitate, devine plictisitor după un timp. Într-un studiu, ea a constatat că participanţii care au variat actele lor de bunătate - să lucrezi ca voluntar la o bibliotecă într-o zi și să îi faci o surpriză unui prieten în alta - au raportat creşteri semnificative a dispoziţiei spre deosebire de cei ce au repetat acelaşi act mereu si mereu. „Ai nevoie de varietate sau apare monotonia", spune ea. „Devine o corvoadă, ca şi cum ai alerga acelaşi traseu zilnic." Pentru a experimenta bunătatea la superlativ, în mod natural, ea sugerează să facem fapte bune creative, care să îi surprindă pe beneficiarii lor.

Ne gândim de obicei că titlul de excepţional le revine doar celor bogaţi, celebri, puternici sau privilegiaţi. Ei impresionează prin realizările lor ieşite din comun. Dar oameni extraordinari pot fi găsiţi trăind vieţi dintre cele mai obişnuite. Sunt cei care îşi arată interesul pentru semenii lor, sunt cei care se evidenţiază prin bunătatea lor, manifestată în mod regulat prin gesturi mici dar cu greutate. Existenţa lor este îmbogăţită, schimbată, transformată tocmai de acţiunile lor şi de efectele vizibile în vieţile celorlalţi. Ei au abilitatea de a trăi autentic și ne inspiră pentru a încerca același lucru.v

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere