Articolul de față are scopul de-a oferi câteva informații și sfaturi utile, în speranța că ele vă vor ajuta să faceți față mai ușor perioadei de examinare.
Organizează-ți timpul și prioritățile
Toți primim aceeași măsură de timp într-o zi, însă felul în care îl folosim face adevărata diferență. Scott Adams spunea odată: ,,Oricare ar fi durata timpului, știința întrebuințării lui îl va face lung." Înainte de-a începe să înveți sau să recapitulezi pentru examene, notează-ți pe o foaie toate examenele și data la care for fi susținute, apoi decide care este cel mai dificil pentru tine. Este important să începi cu materia cea mai complicată, astfel elimini cel mai mare motiv de stres.
Obiceiurile de somn
În funcție de obiceiurile de somn, oamenii se împart în două mari categorii: fie sunt ciocârlii, fie sunt bufnițe. Ciocârliile reprezintă oamenii care se trezesc la ore matinale fără inconveniențe majore în timp ce bufnițele reprezintă persoanele care preferă orele târzii pentru a lucra sau învăța. Este necesar să te cunoști pe tine însuți pentru a stabili ce fel de obicei de somn ai și în funcție de acest lucru să folosești avantajele categoriei tale.
Dacă ești ciocârlie, trezește-te cu o oră sau două mai devreme decât de obicei și începe să înveți, dar pune-te seara la somn mai devreme, astfel vei păstra ritmul tău normal, fără un discomfort considerabil. Nu te suprasolicita, nu vei face decât să întrii într-un cerc vicios în care îți vei pierde capacitatea de concentrare și memorare.
Aprofundează
De multe ori încercăm să reținem informații pe care nu le înțelegem și pe care desigur, le uităm ușor. Pentru a învăța cu ușurință un lucru nou, trebuie mai întâi să înțelegi logic acel material. În cazul în care cartea sau suportul de curs nu îți oferă suficiente explicații, sau nu le înțelegi în forma în care sunt prezentate, caută tu materiale explicative. Nu te limita doar la ceea ce ți s-a oferit. Din fericire, epoca modernă în care trăim ne pune la dispoziție informații prin toate mijloacele posibile. Caută site-uri și materiale demne de încredere și nu trece mai departe până când nu înțelegi fiecare informație nouă.
Repetiția este mama învățăturii
Chiar dacă ți se pare că ai citit toată ziua și nu ai reținut nimic, a doua zi, revizuind notițele vei realiza că numeroase informații au fost deja înregistrate în memorie. Pentru a învăța lucruri noi, informația trebuie să fie păstrată în "Long Term Memory"(memoria de lungă durată - engl.), iar acest lucru se realizează prin repetiție. Seara, înainte să dormi, citește încă o dată informațiile care ți se păreau cel mai greu de reținut. A doua zi ți le vei aminti cu siguranță!
La finalul articolului îmi doresc să vă las acest citat: "Succesul este suma unor eforturi mici, repetate zi de zi" - Robert Collier. Mult succes la examene!
Surse:
1. știri.tvr.ro
2. www.descopera.ro
3. B. K. Mishra, The Study of Human Behaviour