1. Înfruntă realitatea. Negarea problemei cu care te confrunţi și refuzul de a te gândi la ea nu pot decât să înrăutăţească lucrurile. Conştientizarea situaţiei reprezintă primul pas pe care trebuie să-l faci. Aceasta nu înseamnă să petreci întreaga zi stăruind asupra aceleiaşi probleme. Gândeşte-te la ea doar atât cât să înţelegi ce simţi şi cum este mai bine să reacţionezi.
2. Permite-ţi să simţi regret pentru visele distruse. Diferenţa dintre cum ai fi vrut să fie lucrurile şi cum stau ele de fapt duce la tristeţe şi regret. Ia-ţi timp pentru a te conecta cu simţămintele tale într-un mod compătimitor. Studiile au arătat că a scrie totul pe hârtie sau a te confesa unui prieten de încredere este folositor în această situaţie.
3. Nu te lăsa pradă gândurilor negative. Nu începe să gândeşti ca o victimă. Indiferent de situaţie, există mereu variante pe care să le alegi şi abilităţi cu care te poţi descurca. Adu-ţi aminte de alte împrejurări la care ai făcut faţă cu bine şi descoperă ce deprinderi te pot ajuta şi de această dată.
4. Verifică cât de realiste sunt aşteptările tale. În viaţă ne confruntăm cu diferite piedici printre care se numără şi lipsa locurilor de muncă sau competiţia pentru admiterea la facultate. Poate este nevoie să treacă luni sau ani până vei avea jobul pe care crezi că-l meriţi sau salariul pe care ţi-l doreşti. De asemenea, nu uita că şi cele mai bune relaţii au coborâşurile lor, că şi sufletul tău pereche are anumite defecte, ca oricine de altfel.
5. Fii binevoitor cu tine însuţi/însăţi. Se întâmplă ca lucrurile să nu funcţioneze şi fără ca tu să fii de vină. Este posibil să fii refuzat când aplici pentru un job deoarece nu erai alegerea potrivită pentru nevoile companiei. Poate persoana de care erai atras(ă) era prea egocentrică sau avea deja o relaţie. Este important să analizezi situaţia pentru a vedea ce poţi învăţa din ea, dar adoptă o atitudine binevoitoare faţă de tine în loc să te mustri prea sever.
6. Caută partea plină a paharului. Care este noua oportunitate pe care situaţia în care te afli ţi-o oferă? Este aceasta o ocazie de a-ţi însuşi noi deprinderi, a schimba priorităţile, a adânci relaţiile sau de a creşte ca persoană? Încearcă să nu vezi totul numai în culori întunecate. Este doar o zi proastă, nu o viaţă proastă. Aşa cum Alexander Graham Bell a spus odată: „Când o uşă se închide, o alta se deschide. Dar adesea ne uităm cu atâta jind la cea închisă, încât nu o vedem pe cea care tocmai s-a deschis.”
7. Fii deschis la o nouă abordare. Dacă ceea ce faci nu funcţionează, e nevoie de ceva diferit. Uneori este necesar să cauţi noi căi prin care să-ţi aduci la îndeplinire planurile. Să obţii ceea ce vrei înseamnă adesea să păşeşti în afara zonei de confort. Pentru a avea succes ca antreprenor va trebui să-ţi îmbunătăţeşti continuu produsele sau serviciile, strategia sau abilităţile de comunicare. Dacă nu te întâlneşti cu persoana potrivită va trebui să încerci noi activităţi sau să mergi în alte locuri. Dacă partenerul tău nu se schimbă te vei concentra pe însuşirea răbdării sau a acceptării.
8. Adună-ţi curajul! Studiile arată că perseverenţa şi stăruinţa sunt la fel de importante pentru a avea succes ca inteligenţa. Este dificil să te străduieşti să fii printre cei mai buni, dar făcând astfel vei câştiga respectul celorlaţi şi vei avea o părere mai bună despre tine. Dă dovadă de pasiune, conştiinciozitate, dedicare faţă de scopurile personale; exersează-ţi răbdarea, persistenţa.
Eşecul sau dezamăgirea sunt dificil de abordat: te fac să te simţi frustrat, trist sau nesigur în privința următorului pas. Prietenii şi familia te pot ajuta să rămâi motivat în timp ce încerci să treci peste problemă şi să adopţi o nouă metodă. De asemenea, sunt situaţii în care poţi apela la ajutor specializat din partea unui psiholog. Cu răbdare, curaj şi îngăduinţă faţă de propriile eşecuri îţi vei reveni şi te vei putea bucura de viaţa pe care o doreşti.
Sursa: psychologytoday.com