Cum putem preveni obezitatea?

Obezitatea este o afecțiune și nu o simplă acumulare de kilograme în plus. Aceasta afectează societatea de azi, aducând cu sine numeroase boli precum hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat din sânge, diabetul zaharat, litiaza biliară, varicele și hernia abdominală.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății din 2008 arată că jumătate dintre românii de peste 20 de ani sunt supraponderali, iar 19% sunt obezi.

În spatele obezității care afectează Europa se ascund doi factori majori, susține Zsuzsanna Jakab, citată de The Guardian. Primul factor care conduce spre obezitate este ,,cultura care promovează alimentele ieftine, bogate în grăsimi, sare și zahăr.” Deoarece industria alimentară oferă o gamă largă de produse pentru buzunarul orișicui, oamenii aleg ceea ce este mai ieftin fără să mai verifice ingredientele inscripționate pe ambalaj. Astfel, alimente sărace în fibre dar bogate în grăsimi și calorii ajung zilnic în frigider.

Al doilea factor subliniat de Zsuzsanna Jakab este stilul de viață sedentar. Tehnologia avansată stimulează copiii și tinerii să petreacă cât mai mult timp în fața computerului sau telefonului.
A preveni este mult mai ușor decât a trata. Iată câteva sfaturi care pot preveni obezitatea:

1. Mâncați micul dejun

Mulți oameni sar peste micul dejun pentru a nu se îngrășa. Studiile arată că o masă bogată în fibre poate ajuta organismul în lupta cu obezitatea, evitând astfel caloriile care se depun la masa de prânz unde cantitatea de alimente consumate este mult mai mare.

2. Consumați alimente bogate în fibre și sărace în calorii

3. Consumați zilnic legume crude și fructe verzi

4. Mâncați fructe de pământ (nuci, alune)

5. Faceți exercițiu fizic regulat

Cercetătorii au demonstrat că mersul pe jos în pas vioi este rețeta ideală pentru vindecarea obezității dar și pentru prevenția acesteia. Pentru cei care nu au exces de grăsime sunt recomandate 30 de minute de exercițiu fizic pe zi, iar pentru cei care cară un bagaj de câteva kilograme este necesară o oră pe zi.

Pentru o viață sănătoasă și armonioasă este nevoie de respectarea unor legi ale sănătății. Consumul de fructe și legume și efectuarea exercițiului fizic conduc spre o sănătate de care putem beneficia toată viața.

Alege să fii sănătos!

Un articol scris de: Rebeca Andreea Noață

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

8

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere