Fie că suntem acasă, la serviciu sau la școală, stresul își face apariția în viața noastră atunci când termenele limită de efectuare a unor sarcini se apropie amenințător, aducând o stare de epuizare. Stresul are un impact major asupra organismului, crescând riscul bolilor cardiace și contribuind la acumularea kilogramelor și apariția depresiei. În timp, acesta slăbește capacitatea sistemului imunitar și poate favoriza instalarea cancerului de piele.
Afecțiuni frecvente care pot apărea pe fondul stresului:
1. Slăbește sistemul imunitar
Cercetările realizate de către oamenii de știință americani de la Universitatea din Wisconsin arată că stresul prelungit poate slăbi sistemul imunitar, astfel unele răceli și viroze respiratorii sunt strâns legate de modul în care gestionăm situațiile stresante.
2. Risc dublu de a deveni obezi
Unele situații pot fi ținute în frâu prin gestionarea stării emoționale. Atunci când stresul își face apariția în activitatea zilnică este esențial să nu ne găsim refugiul în alimente.
3. Stresul reduce activitatea cerebrală
Stresul înainte de un examen sau un interviu important afectează capacitatea de înțelegere, memorare și atenție.
4. Apariția depresiei
Peste 45% din cazurile de depresie sunt atribuite stresului excesiv cauzat de presiunea timpului de a duce la bun sfârșit o sarcină, cauzând dezechilibru emoțional și instalarea stresului.
Cum putem combate stresul? Iată câteva sugestii menite să îți vină în ajutor:
1. Exercițiul fizic regulat
Acesta crește secreția de endorfine - hormoni care ne dau senzația de bine și care ne protejează organismul de efectele negative ale stresului.
2. Odihnă adecvată
Orele de somn din timpul nopții, precum și perioadele de relaxare și recreere trebuie să fie presărate la intervale bine calculate.
3. Adoptarea unei alimentații vegetariene
Aceasta ajută organismul, crescând nivelul energetic din organism, al eficacității și rezistenței.
4. Ancore stabile în viață
Credința în Dumnezeu, un cămin în care este prezentă dragostea și înțelegerea, un loc de muncă care să-ți dea sentimentul utilității, prieteni de încredere, un scop în viață - toate acestea sunt veritabile pastile împotriva stresului.
„Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic.”
Un articol scris de: Rebeca Andreea Noață