Cine aș vrea să fiu în ochii tăi

De câte ori, dragi fete, nu v-ați simțit cel puțin incomodate de privirea insistentă a genului masculin? Pe de altă parte, de câte ori nu v-ați uitat de zeci de ori în oglindă înainte de a ieși din casă, până ce ați fost sigure că ați avantajat prin stilul vestimentar sau prin machiaj punctele voastre „forte”? Cred că ar fi timpul să fim sincere cu noi și să recunoaștem că, de cele mai multe ori, cerșim atenție prin hainele pe care le purtăm, și nici nu ne dăm seama cum excesele, de orice natură, ne distrug iremediabil imaginea în ochii celorlalți. Sau, transmit un mesaj total greșit, o imagine falsă a ceea ce suntem. Lucrul acesta este valabil atât pentru fete, cât și pentru băieți care, mai nou, au dezvoltat o obsesie pentru imaginea lor care rivalizează în intensitate cu cea a genului feminin.

Haideți să vedem ce spune un bărbat celebru despre această chestiune. Nu cred că este cazul să insist asupra importanței pe care o are opera științifică, precum și cea  artistică, a lui Mircea Eliade în cultura și literatura română, ba chiar în cultura occidentală. Iată ce declara istoricul religiilor Mircea Eliade despre mesajul pe care îl transmit femeile prin stilul lor vestimentar sau prin o anumită atitudine:

„N-am urmărit-o cu ochiul ca s-o măsor; nu privesc în modul acesta niciodată o femeie. O privesc însă întotdeauna cu bunăvoință și aștept să văd ce vrea sau ce are ea să-mi ofere. Nu suntem noi de vină dacă cele mai multe dintre femei ne arată, cu insistență, ceea ce este obscen sau inert, sau caduc în corpurile lor. Pe o femeie care-și subliniază contururile obscene nu o poți privi decât obscen. Obiectul ne indică de cele mai multe ori, cum trebuie el privit și judecat. Un bărbat care privește cu aviditate corpul unei cocote nu poate fi acuzat de indiscreție. Femeia ne invită totdeauna s-o privim așa cum vrea ea.” (Mircea Eliade)

Deși nu aș deculpabiliza atât de radical privirea obscenă a bărbaților, ca să folosesc terminologia lui Eliade, cred într-adevăr că aceasta poate fi stimulată, chiar provocată atât de o anumită vestimentație, cât și de o atitudine ostentativ-vulgară. Deși fiecare este liber să se expună cum vrea, nu pot sub nicio formă să pricep de ce femeile se ipostaziază (singure) în obiecte sexuale. Începând de la așa-zisele „femei de plastic”, o variantă animată a păpușilor gonflabile, până la domnișoarele care se prezintă la examene cu fustiță scurtuță și bluziță decoltată. Oare doar atât ai de oferit? Așa vrei să fii percepută? Atunci când îți pui o minijupă, fluierăturile și declarațiile obscene îți aduc vreo satisfacție? Oare nu valorezi mai mult decât formele trupului tău? De ce te-ai vinde atât de ieftin?

Și pentru că am început prin a reda părerea unui bărbat, haideți să vedem ce spune și o femeie, și nu orice femeie, ci Coco Chanel, cea care practic a (re)inventat moda. Am selectat câteva citate din care avem ce învăța:

„Simplitatea este esența oricărei eleganțe adevărate”.

„Eleganța este atunci când interiorul este la fel de frumos ca exteriorul”.

„Frumusețea începe în momentul în care decizi să fii tu însăți”.

„Îmbracă-te prost și vor ține minte rochia. Îmbracă-te impecabil și vor ține minte femeia.”

„Atenție! Nu vi se va da o a doua șansă pentru a produce o primă impresie!”

Aș reține din aceste citate câteva principii. În primul rând, probabil că unul dintre cele mai importante principii vestimentare este simplitatea care vine la pachet cu bunul gust. Nu încerca să epatezi prin haine, ci, hainele ar trebui să fie doar o marcă a adevăratei tale valori, cea interioară. Nu degeaba Coco Chanel insista asupra armoniei dintre interior și exterior. Nu haina face omul, ci omul face haina! Cu alte cuvinte, nu lăsa hainele, moda, să dicteze cine ești, ci supune-le tu pe ele, găsește acel echilibru de care vorbea Coco. Alege-ți hainele în strictă corespondență cu personalitatea ta. Doar așa vei atinge eleganța. De asemenea, nu trebuie să-ți fie teamă să fii creativă! Toate avem libertatea de a ne exprima liber în domeniul vestimentar, păstrând, bineînțeles, limitele decenței și ale protocolului. Niciodată nu vei fi pe placul tuturor, dar nici nu trebuie. Dacă te simți bine în pielea ta, acest lucru se va reflecta în hainele tale. Scopul nu este să impresionezi sau să atragi atenția. Prima impresie contează. Nu are sens să ne luptăm cu prejudecățile oamenilor.

Și da, sunteți mult mai valoroase decât poate exprima o fustă scurtă, un decolteu adânc sau un machiaj strident!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.7

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere