Cine a fost Isus?

În lumea întreagă, în această perioadă, în cadrul atmosferei de bucurie și sărbătoare, își face loc direct sau indirect persoana lui Isus Hristos. Mulți își pun intrebarea: Cine a fost Isus cu adevărat? Un om extraordinar sau Dumnezeu în persoană?

            Oamenii au avut îndoieli asupra identității lui Isus încă de când El a mers pe nisipurile și dealurile din Palestina acum 2000 de ani. Cei care l-au cunoscut atunci aveau păreri diferite despre el. Unii au crezut că era Dumnezeu în trup. Alții au considerat că era însuși diavolul. Acum, 2000 de ani mai târziu, oamenii încă nu știu ce să creadă despre Isus. Este el cu adevărat cine a pretins că este, Mesia, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii? A fost El doar un filosof persuasiv, un mare învățător cu vederi radicale? Sau a fost El pur și simplu nebun, un om ale cărui idei revoluționare au fost pur și simplu iluzii demente? Ce facem cu Isus? Și ce este atât de diferit la El?

 

A existat Isus cu adevărat?

            Spre deosebire de întrebarea "Există Dumnezeu?", foarte puțini oameni se întreabă dacă Isus Hristos a existat cu adevărat. Este în general acceptat faptul că Isus a fost cu adevărat un om care a trăit în Israel, acum 2000 de ani. Există atât de multe dovezi istorice și arheologice pentru a susține existența Lui, încât fiecare istoric de renume este de acord că nu a fost doar o legendă.

            Bart Ehrman este un savant proeminent în studiul Noului Testament, dar el nu este un creștin. De fapt, el este unul dintre cei mai cunoscuți sceptici din lume, ce participă în mod regulat în polemici cu savanți și apologeți creștini. Ehrman, specializat în studiul evangheliilor și al creștinismului timpuriu, afirmă realitatea existenței lui Isus, în cartea sa Did Jesus exist?:

            “În ciuda numeroaselor opinii, există mai multe puncte pe care aproape toți savanții din antichitate le susțin. Isus a fost un evreu, cunoscut a fi un predicator și învățător, care a fost răstignit (o formă romană de execuție), în Ierusalim, în timpul domniei împăratului roman Tiberius, când Pilat din Pont era guvernatorul Iudeii.”

            Ehrman neagă hotărât posibilitatea ca viața lui Isus să reprezinte doar o legendă: "Ideea că Isus nu a existat este o noțiune modernă. Ea nu are precedente antice. Aceasta a apărut în secolul al XVIII-lea. S-ar putea la fel de bine numi mitul modern, mitul lui Isus cel mitic"

 

Învățător moral și lider religios

            Aproape toți savanții recunosc că Isus a fost un mare învățător moral. De fapt, perspicacitatea lui genială în moralitatea umană este o realizare recunoscută chiar și de adepții altor religii. În cartea lui, Isus din Nazaret, savantul evreu Joseph Klausner a scris: “Este universal recunoscut ... că Hristos a învățat cea mai pură și mai sublimă etică ... care aruncă preceptele morale și maximele celor mai înțelepți oameni din antichitate departe în umbră.”

            Predica lui Isus de pe Muntele Fericirilor a fost numită învățătura superlativă a eticii umane rostite vreodată de către un individ. De fapt, o mare parte din ceea ce înțelegem astăzi prin “drepturi egale”, reprezintă rezultatul învățăturii lui Isus. Istoricul Will Durant a spus despre Isus că “a trăit și s-a luptat cu insistență pentru "drepturi egale "; în timpurile moderne, el ar fi fost trimis în Siberia - 'oricine va vrea să fie mare între voi, să fie slujitorul vostru ' - acesta este inversarea întregii înțelepciunii politice, a judecății sănătoase.“

           

Problema identității

            Dezbaterea începe atunci când se discută subiectul identității depline a lui Isus. Aproape fiecare dintre marile religii învață că Isus a fost un profet sau un învățător bun sau un om evlavios. Problema este că Biblia ne spune că Isus a fost infinit mai mult decât un profet, un învățător bun sau un om evlavios.

            C.S.Lewis afirma lămurit în cartea sa Creștinismul redus la esențe :

            “Încerc aici să previn pe oricine să spună lucrul acela, cu totul prostesc, pe care oamenii îl spun adesea despre El [Isus Hristos]: “Sunt gata să-l accept pe Isus ca un mare învățător moral, dar nu accept pretenția sa de a fi Dumnezeu.” Acesta este singurul lucru pe care nu trebuie să îl spunem. Un om, care a fost doar un om, și a spus lucruri de felul celor pe care le-a spus Isus, nu ar fi un mare învățător moral. El ar fi sau un nebun, la același nivel cu un om care spune că este un ou fiert, sau ar fi Diavolul iadului. Trebuie să alegi. Fie acest om a fost, și este Fiul lui Dumnezeu, fie un nebun, fie ceva și mai rău. Îl poți închide ca nebun, îl poți scuipa și îl poți omorî ca demon; sau poți să cazi la picioarele Lui și să Îl numești Domn și Dumnezeu. Dar să nu spună nimeni cu un aer de superioritate absurditatea aceasta că a fost un mare învățător uman. El nu ne-a lăsat deschisă această posibilitate. El nu a intenționat să o lase.”

            Ce vrea să spună C.S.Lewis aici? Cei care nu cred în divinitatea lui Isus spun aproape întotdeauna că el a fost un om bun, nu un om rău; că el a fost un mare învățător moral, un intelept, un filosof, un moralist, și un profet - nu un criminal, nu un om care merita să fie răstignit. Dar un om bun este singurul lucru care nu ar fi putut fi, ținând cont de bunul simț și de logică, pentru că el a pretins că este Dumnezeu. Isus a vrut ca toată lumea să creadă că el era Dumnezeu. El a vrut ca oamenii să I se închine. El a pretins că poate ierta păcatele tuturor.

            Ce am gândi despre o persoană care ar face aceste afirmații astăzi? Cu siguranță, nu am crede că ar fi un om bun sau un înțelept. Există numai două posibilități: sau spune adevărul sau nu. Dacă el spune adevărul, el este Dumnezeu și cazul este închis. Noi trebuie să-l credem și să I ne închinăm. Dacă nu spune adevărul, atunci el nu este Dumnezeu, ci un simplu om. Dar un simplu om care vrea să-l venerezi ca Dumnezeu nu este un om bun. El este un om foarte rău, într-adevăr. Dacă el știe că nu este Dumnezeu, atunci el este rău din punct de vedere moral, un mincinos care încearcă în mod deliberat să te înșele în blasfemie. Dacă el nu știe că nu este Dumnezeu, dar el crede cu sinceritate că este Dumnezeu, atunci el are o problemă de natură intelectuală -  de fapt este vorba de nebunie.

 

Mincinos, nebun sau ..?

            Mulți oameni mint pentru câștig personal. Motivația majorității minciunilor este posibilul beneficiu personal. Ce ar fi sperat să câștige Isus mințind în privința identității Lui? Puterea ar fi răspunsul cel mai evident. Dacă El i-ar fi înșelat pe oameni cu pretenția sa de divinitate, atunci el ar fi câștigat o autoritate extraordinară asupra lor. Acesta este motivul pentru care mulți lideri, cum ar fi Cezarii, pretindeau origine divină.

            Dificultatea din această explicație constă în faptul că Isus a evitat toate încercările de a-L deplasa în direcția unei poziții de conducere, mustrându-i, în schimb, pe cei care au abuzat de putere și își trăiau viața urmărind-o. De asemenea, el a ales să ajungă la cei fără putere, cum ar fi prostituatele si leproșii, creând o rețea de oameni fără putere de influență. Într-un mod bizar, tot ceea ce a făcut și a spus Isus era diametral opus puterii.

             Dacă puterea ar fi fost motivația lui Isus, el ar fi evitat crucea cu orice preț. Cu toate acestea, în mai multe rânduri, El le-a spus ucenicilor Lui că destinul și misiunea Lui era crucea. Cum ar fi adus putere moartea pe o cruce romană?

            Moartea, desigur, aduce toate lucrurile în centrul atenției în mod corespunzătoar. În timp ce mulți martiri au murit pentru o cauză în care au crezut, puțini au fost dispuși să moară pentru o minciună cunoscută. Cu siguranță toate speranțele pentru propriul câștig personal al lui Isus s-ar fi încheiat pe cruce. Cu toate acestea, până la ultima suflare, el nu a renunțat la pretenția Sa de a fi unicul Fiu al lui Dumnezeu.

            Cred istoricii că Isus a mințit? Savanții au analizat cuvintele și viața lui Isus pentru a vedea dacă există vreo dovadă a unui defect în caracterul său moral. Chiar și scepticii cei mai aprigi sunt uimiți de puritatea morală și etică a lui Isus. Unul dintre aceștia a fost filosoful sceptic John Stuart Mill (1806-1873). El scria:

            “În viața și cuvintele lui Isus, există o amprentă de originalitate personală, combinată cu profunzimea perspicacității, specifice oamenilor de geniu sublim, cu care se poate lăuda specia noastră. Atunci când acest geniu proeminent este combinat cu calitățile celui mai mare reformator moral și martir pentru cea mai mare misiune, care a existat vreodată pe pământ, nu se poate că religia a făcut o alegere proastă alegându-l pe acest om ca reprezentant ideal și ghid pentru omenire.”

            Istoricul Philip Schaff își prezintă argumentele sale:

            “Această mărturie, dacă nu este adevărată, trebuie să fie de-a dreptul blasfemie sau nebunie. Prima ipoteză nu poate sta un moment înaintea purității morale și a demnității lui Isus, revelate în fiecare cuvânt și faptă, și recunoscute prin consens universal. Autoînșelarea într-o chestiune atât de importantă, cu un intelect atât de clar și de rațional în toate privințele, este în afara discuției. Cum poate fi un entuziast sau un nebun, când nu Și-a pierdut echilibrul minții Sale, când a navigat cu seninătate peste toate necazurile și persecuțiile, ca soarele deasupra norilor, când a replicat întotdeauna cel mai înțelept răspuns la întrebările ispititoare, când în mod deliberat și calm a prezis moartea pe cruce, învierea Sa în a treia zi, revărsarea Duhului Sfânt, întemeierea Bisericii Sale, distrugerea Ierusalimului - preziceri care au fost împlinite în mod literal? Un caracter original, complet, consecvent, perfect, atât de uman și totuși mai presus de orice măreție umană, nu poate fi nici fraudă, nici ficțiune. Ar fi nevoie de mai mult decât un Isus pentru a inventa un Isus.”

 

Caracterul Lui

            Cunoștințele, chibzuința, înțelepciunea și atractivitatea lui Isus reies din Evanghelii cu forță inevitabilă pentru orice cititor. Abilitatea Lui de a citi și de a vindeca inimile oamenilor, înțelegându-i pe ei și adevăratele întrebări nerostite din spatele cuvintelor lor indică înțelepciunea Lui practică. Compasiunea și capacitatea Lui de a atrage oamenii și de a-i face să se simtă ca acasă și iertați ne arată dragostea Lui profundă și cuceritoare.

            Schaff prezintă puterea caracterului lui Isus: "Cum, în numele logicii, bunului simț și al experienței, ar putea un înșelătoar, egoist și depravat să inventeze și să mențină în mod constant de la început și până la sfârșit, cel mai pur și mai nobil caracter cunoscut în istorie cu un aer perfect de adevăr și realitate? "

            Ar putea fi Isus mai mult decât un om extraordinar? Fiecare dintre noi trebuie să ia o decizie.

 

Surse:

http://www.truthaccordingtoscripture.com/documents/apologetics/lord-liar-or-lunatic.php

http://www.strangenotions.com/jesus-liar-lunatic-legend-or-mystic-or-lord/

http://seanmcdowell.org/blog/bart-ehrman-on-the-existence-of-jesus-great-quotes

https://www.cru.org/content/dam/cru/legacy/2012/02/Jesus-Complex.pdf

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere