Cinci lecții de învățat de la Albert Einstein

Numele lui Albert Einstein este asociat excelenței profesionale și, mai mult decât atât, genialității. Considerat un excentric de congenerii lui, Einstein a fost și omul care a sfidat cutumele socio-culturale ale timpului său. În continuare, vă propun o incursiune în biografia lui Albert Einstein pentru a extrage cinci lecții care ne vor ajuta să atingem succesul.

1. Ai răbdare cu tine!

Născut în 1879 la Ulm, în Germania, într-o familie de evrei, Albert Einstein nu este tocmai cel mai precoce copil. Începe să vorbească la vârsta de 3 ani, așa că este suspectat de retard. În 1895 se înscrie la examen pentru a intra la Institutul Politehnic Federal, însă pică la examenul de admitere. Un an mai târziu este admis la Institutul cu pricina, în 1900 finalizează studiile, însă i se refuză cererea de a fi numit asistent universitar. Nu este deturnat de refuzul celor de la Universitate, și, în timp ce își caută de lucru, își publică primul studiu științific. Deși lucrează ca profesor suplinitor, începe să lucreze la o teză de doctorat. Obține în cele din urmă, în 1902,  un post provizoriu ca expert tehnic, categoria a treia, la Biroul pentru Brevete din Berna. Își publică teza de doctorat și primește titlul de doctor (1905-1906) și  scoate pe piață trei lucrări științifice capitale. În 1909 deja este numit profesor emerit de fizică la Universitatea din Zürich.

După cum putem vedea, chiar și marelui Einstein i s-au închis ușile în nas. A avut el grijă să le deschidă singur, la scurt timp. Ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi lăsat descurajat de eșecul unui examen de admitere sau de refuzul celor care l-ar fi putut angaja? Sau dacă mândria lui de om refuzat, căruia i se neagă genialitatea, l-ar fi propulsat într-un turbion al frustrărilor și al renunțării?

Ce învățăm de aici? Răbdare, perseverență și încredere. Va veni și timpul tău!

2. Alege esențialul! Nu pierde vremea cu nimicuri!

Nu degeaba Einstein afirma: „Am învăţat repede să simt ceea ce mă conduce către ceea ce este fundamental şi să las în urma orice altceva din multitudinea de lucruri ce se învârt prin minte”[1]. Cu alte cuvinte, ai mare grijă cu ce își petreci timpul. Nu ne dăm seama cât de limitat este timpul pe care îl avem la dispoziție. De asemenea, nu putem excela decât în anumite domenii. Dacă nu ne punem ținte clare și nu ne concentrăm pe ceea ce contează cu adevărat, nu ajungem nicăieri.

3. Fii onest cu tine!

De cele mai multe ori, tendința generală a oamenilor este fie să opteze pentru infatuare, fie pentru nesiguranță. E mai greu să dezvolți o imagine de sine echilibrată. Einstein își cunoștea atât talentele/ punctele forte, cât și limitările, și nu-i era rușine să o recunoască: „Conștiința limitelor mele mă copleșește cu atât mai multă acuitate în vremurile din urmă, cu cât facultățile mele au fost de-a dreptul supralicitate de când câteva consecințe ale teoriei generale a relativității au trecut testul”[2]. Și, când atingi succesul sau recunoașterea socială, nu uita alt sfat de la Albert Einstein: „Singura cale de a scăpa de efectul coruptibil al laudelor e să continui să lucrezi”[3].

4. Ai curajul să gândești cu propria minte !

Nu e cazul să mai insist asupra faptului că, dacă vrei să inovezi, trebuie să regândești totul. Poate că nu vei atinge performanța de a revoluționa un întreg domeniu, cum este cazul fizicii pentru Einstein. Însă, distanța critică, respectiv mintea analitică este esențială în dezvoltarea noastră personală.

5. Construiește-ți viitorul!

Deși, cu siguranță înzestrat cu capacități mentale deosebite, Einstein nu și-a obținut fără efort meritele. El singur vorbește despre câteva idei bune obținute după „mulți ani de trudă febrilă”. Ei bine, se spune că a publicat în jur de 300 de lucrări științifice. Mai mult chiar, tot el a promovat și ideea că nu ar fi avut o memorie fenomenală, având serioase probleme în a-și aminti numele persoanelor cunoscute sau numărul propriu de telefon. Cu alte cuvinte, a trebuit să muncească și prin efort să-și depășească limitele.

Vrei să obții ceva? Atunci nu aștepta să-ți pice direct în poală, ci pune-te serios pe treabă! Perseverența și tenacitatea sunt cheia succesului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[1] http://www.scientia.ro/blog-gabriela-costache/2576-albert-einstein-o-biografie.html

[2] Albert Einstein, Cuvinte memorabile, ed. Alice Calaprice, Editura Humanitas, București, 2005, p. 37

[3] Ibidem, p.49

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere