Chiar este mai bine să dai decât să primeşti?

„Este mai bine să dai decât să primeşti” - încă de mici am auzit lucruri de acest fel. Probabil atunci nu ne-am pus multe întrebări, dar pe măsură ce timpul a trecut, am devenit tot mai sceptici legat de veridicitatea acestor cuvinte.

În ziua de astăzi bunăstarea materială este asociată din ce în ce mai des cu fericirea. Ideea că putem fi împliniţi numai în măsura în care avem parte de prosperitate se răspândeşte tot mai rapid, iar aceasta în principal prin intermediul mass-media. Cuvinte de genul „a avea” sau „a obţine” devin parte a vocabularului pe care îl utilizăm zilnic.

Iată de ce poate fi un şoc pentru oameni să descopere că între bunăstarea financiară şi fericire nu există o relaţie direct proporţională. Din moment ce nevoile materiale de bază ne sunt asigurate, banii nu mai au un rol decisiv în instalarea stării de bine. Studiile au demonstrat că cei care câştigă la loto nu sunt mai fericiţi decât erau înainte de a afla rezultatul. De asemenea, s-a arătat că nici oamenii foarte bogaţi (de exemplu milionarii) nu sunt atât de fericiţi pe cât s-ar crede. S-a dovedit şi că cetăţenii americani sau cei ai Regatului Unit sunt mai puţin mulţumiţi decât erau acum 50 ani, deşi starea lor materială este considerabil mai bună.

Aşadar, de ce să pui atât de mare preţ pe bunurile fizice? Este ca şi cum ai sta să baţi la o uşă închisă când ai fost deja avertizat că nu e nimeni acasă pentru a-ţi deschide. Degeaba încerci să loveşti mai tare sau chiar să strigi locatarul – nu vei primi niciun răspuns. Exact la fel de iraţional este a crede că bunăstarea materială îţi va aduce fericirea mult sperată.

Contrar aşteptărilor, există o legătură între fericire şi generozitate. Această disponibilitate de a dărui este asociată frecvent cu împlinirea sufletească. Diferite studii au arătat că cei care participă la activităţi de voluntariat se bucură de o sănătate psihică mai bună iar speranţa lor de viaţă este mai ridicată.

Până la urmă, concluziile specialiştilor au fost că banii chiar pot aduce fericirea – atunci când sunt oferiţi. Printr-un alt studiu ei au descoperit că nivelul mulţumirii de sine este mai ridicat la persoanele care au oferit altora o anumită sumă de bani în loc să o cheltuiască pentru ei înşişi.

Prin urmare, dacă îţi doreşti fericirea, nu trebuie să fii preocupat de creditul bancar. În schimb, ia decizia de a da dovadă de generozitate, altruism: fii gata să investeşti bani în proiecte sau în persoane care au mai multă nevoie de ei, dedică-te activităţilor de voluntariat, petrece mai mult timp ajutându-i pe cei din jur. Ignoră mesajele din mass-media care te îndeamnă doar la consum şi vor să dezvolte în tine o atitudine egoistă.

Întrebarea „este mai bine să dai decât să primeşti?” are aşadar un răspuns categoric: DA! Poţi să îl probezi tu însuţi. Hotărăşte-te să oferi mai departe din ceea ce ai şi vei observa că, de fapt, tu eşti cel care are de câștigat.

Sursa: www.psychologytoday.com

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere