Chelnerița Liz Woodward - Un om excepțional cu o viață normală

Impact neașteptat

După o noapte lungă de muncă, pompierul Paul Hullings din New Jersey s-a îndreptat către restaurantul Route 130 cu gândul la o masă gustoasă. În timp ce savura micul dejun, a început să vorbească cu chelnerița lui, Liz Woodward. Liz asculta cu atenţie cum Paul participase miercuri dimineaţa, pe 22 iulie, la stingerea unui incendiu înfricoşător care izbucnise în oraşul North Brunswick. Atunci, ei i-a venit o idee: a decis să achite nota lui de plată în valoare de 15 dolari.

Pe partea din spate a cecului a scris: „Micul dejun este în contul meu azi. Îţi mulțumesc pentru tot ceea ce faci; pentru că îi ajuţi pe alții și pentru că te duci în locuri de care toată lumea fuge. Indiferent care este rolul tău, tu ești curajos și puternic. Îţi mulţumesc pentru că eşti îndrăzneț și puternic în fiecare zi! Motivat de foc și condus de curaj - eşti un adevărat exemplu. Mergi şi odihneşte-te.”

Hullings, surprins de actul acesta de bunătate, a spus: „Am început să plâng și mi-a făcut bine - am realizat că noi, pompierii, suntem preţuiţi şi oamenilor le pasă de noi.”

Colegul său, Tim Young de la Departamentului de Pompieri Mount Holly, a postat nota pe Facebook. Înainte ca Paul să afle, vestea s-a răspândit. Apoi, Liz a afirmat cu modestie: „Știu că a fost considerat un act extraordinar. Este mic. Este un gest mărunt.”

Perseverență şi diversitate

Este minunat să beneficiezi de gesturile frumoase ale semenilor, dar mai multe studii confirmă faptul că te simţi chiar mai bine dacă faci tu lucruri frumoase pentru alții. Acest fapt este indicat şi de un experiment desfăşurat pe o perioadă de 10 zile, timp în care persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani au efectuat acte de amabilitate, iar rezultatul a constat în îmbunătăţirea satisfacţiei vieţii.

Sonja Lyubomirsky, distinsă cercetătoare în domeniul fericirii, prezintă o recomandare importantă. Ea avertizează asupra unei posibile capcane a faptelor de bunătate: ca orice altă activitate, devine plictisitor după un timp. Într-un studiu, ea a constatat că participanţii care au variat actele lor de bunătate - să lucrezi ca voluntar la o bibliotecă într-o zi și să îi faci o surpriză unui prieten în alta - au raportat creşteri semnificative a dispoziţiei spre deosebire de cei care au repetat acelaşi act mereu si mereu. „Ai nevoie de varietate sau apare monotonia,” spune ea.

„Devine o corvoadă, ca şi cum ai alerga acelaşi traseu zilnic.” Pentru a experimenta bunătatea la superlativ, în mod natural, ea sugerează să facem fapte bune creative, care să îi surprindă pe beneficiarii lor.

Ne gândim de obicei că titlul de excepţional le revine doar celor bogaţi, celebri, puternici sau privilegiaţi. Ei impresionează prin realizările lor ieşite din comun. Dar oamenii extraordinari pot fi găsiţi trăind vieţi dintre cele mai obişnuite. Sunt cei care îşi arată interesul pentru semenii lor, sunt cei care se evidenţiază prin bunătatea lor, manifestată în mod regulat prin gesturi mici dar cu greutate. Existenţa lor este îmbogăţită, schimbată, transformată tocmai de acţiunile lor şi de efectele vizibile în vieţile celorlalţi.

Oamenii speciali au abilitatea de a trăi autentic și ne inspiră pentru a încerca același lucru. Cu mult timp în urmă, a fost lansat îndemnul „Este mai ferice să dai, decât să primeşti” de către un Învățător și un simplu tâmplar - Isus. El a exemplificat ce înseamnă să trăiești o viață excepțională.

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere